ŽUTI NOĆURAK – Betty

Lekoviti noćni cvet

Donet je u Evropu kao ukrasna bijka, a bili su potrebni vekovi da uvidimo koliko potencijala ovaj žuti cvet krije u sebi.

 

Krajem proleća počinje cvetanje ove plemenite biljke i trajaće do oktobra. Cvetovi oprašeni tokom noći ujutru se zatvaraju i venu da bi se na njihovom mestu sledeće večeri pojavio novi. Njegova lekovita svojstva bila su poznata stanovnicima Južne i Severne Amerike, davno pre Kolumbovih putovanja. Oni su ga koristili za ublažavanje kožnih bolesti, čireva i rana, ali i za lečenje disajnih problema i prehlade. Supa sa skuvanim korenom noćurka davana je bolesnicima i rekonvalescentima.

Danas se od noćurka najčešće koristi ulje dobijeno hladnim ceđenjem semenki. Ulje noćurka sadrži esencijalnu alfa-linoleinsku masnu kiselinu koju organizam sam nije sposoban da stvori, već mora da se unosi hranom. Ona ima povoljno dejstvo na nerve i preventivno deluje na srce i krvne sudove. Drugi bitan sastojak ovog ulja je gama-linoleinska kiselina. Njeno dejstvo se očituje u jačanju imunološkog sistema, regulisanju sinteze i lučenja hormona, kao i zaštiti ćelija od oštećenja i prevremenog starenja. Noćurak se smatra bogatim izvorom ove kiseline, ali i biološki aktivnog vitamina E.

Tradicionalna narodna medicina je ulje noćurka preporučivala za ublažavanje simptoma izazvanih stresom, nervozom i depresijom. Listovi noćurka koriste se za lečenje prehlade, gripa, upale grla i krajnika, bronhitisa, astme, kao i dijareje.

Žuti noćurak ima široku primenu u kozmetičkoj industriji, gde se koristi pri izradi mleka za negu tela, losiona, krema, gelova i sapuna.