Zdravlje žene posle porođaja – Betty

Važni su pomoć, podrška i razumevanje

Uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost, mirna sredina, ljubav, pažnja i podrška porodice, bitni su kako za fizički oporavak majke posle rođenja deteta, tako i za njenu adaptaciju na nove promene u životu i energiju za brigu o novorođenčetu

Autor: Dr Valentin Nikolov

Najozbiljniji ispit, najvažniji događaj i najveća promena u životu jedne žene je rođenje deteta. Šta se dešava sa njenim zdravljem, sa njenim telom i psihom posle devet meseci trudnoće i rađanja deteta? Kako se odvija ženin fizički i psihički oporavak i kako to može da se olakša?

Kakve su fizičke promene u telu žene posle porođaja?

Posle porođaja žensko telo postaje ženstvenije, hormoni su uzburkani, postoje promene na genitalijama i u fiziologiji mlečnih žlezda. Zapravo, organizam žene nije isti kao što je bio pre trudnoće i porođaja. Priroda svakako nastoji da se žena u potpunosti oporavi kako fizički, tako i psihičvki. Međutim, kod jednog broja žena težina se ne vraća na onu od pre trudnoće i porođaja. Uprkos tome, mnogi misle da žena dostiže svoj najbolji fizički i estetski izgled posle rađanja deteta. 

Da li oporavak zavisi od načina porođaja?

Bez obzira da li se žena porodila prirodno ili carskim rezom, endokrini sistem se oporavlja na isti način. Međutim, oporavak žene u prvim danima nakon porođaja je nešto sporiji kada je primenjena totalna anestezija. Pri epiduralnoj i spinalnoj anesteziji, kada ne dolazi do gubitka svesti, već samo do blokade bola, oporavak je brži i porodilja već posle nekoliko sati može da ustane iz postelje.

Kada postoji rizik da dođe do mastitisa posle porođaja?

U prvim danima dojenja, grudi nabubre od priliva mleka. Ako se dojenjem bebe ili izmuzavanjem ne isprazne u potpunosti, može da dođe do zastoja dojenja. Laktacioni mastitis najčešće nastaje kada se mlečni kanal u dojci zapuši, pri čemu se u njemu zadrži mleko, što je idalna sredina za razvijanje i razmnožavanje bakterija. Bakterije ulaze u dojku kroz pukotine na bradavicama i najčešće su to streptokoke, koje se nalaze na površini kože ili ustima odojčeta. Zbog toga je veoma važna prethodna priprema bradavica za dojenje i strogo održavanje higijene odojčeta. 

Takođe, tokom trudnoće buduća majka treba da bude informisana kakvu odeću i veš treba da nosi, kako da neguje bradavice uljem i kremama da ne popucaju, kako da masira grudi, kako da ih pere pre i posle dojenja, kako da se izmuzava, kao i da prilikom dojenja koristi obe dojke. Većina infekcija nastaje u toku prvog i drugog meseca nakon porođaja i u trenutku prestanka dojenja. Obično zahvata jednu dojku. Kod osetljivosti, otoka, crvenila i topline grudi neophodna je konsultacija sa lekarom.

Normalne promene

Zbog visokog nivoa estrogena, trudnica obično ima sjajnu i gustu kosu, ali kad se nivo hormona posle porođaja smanji, kosa često počinje da opada više nego pre. Međutim, posle šest meseci sve se vraća u normalu.

Normalno je da žena i do osam nedelja posle porođaja može da ima krvarenje koje je karakteristično za poslednje dane menstrualnog ciklusa, ali ne bi trebalo da oseća bolove. Takođe, krvarenje ne bi smelo da bude preobilno i neprijatnog mirisa. 

Težina može da prouzrokuje otečena stopala. Većina žena ubrzo se vraća na prethodni broj cipela.

Lekari preporučuju uzdržavanje od seksa u prvih šest nedelja posle porođaja. Ovo se odnosi kako na žene koje su rodile vaginalno, tako i na one koje su rodile carskim rezom.

Da li je istina da dojenje pomaže bržem oporavku?

Dojenje dovodi do refleksno bržeg „vraćanja” genitalija žena. Osim toga, kroz majčino mleko beba uzima mnogo vrednih imunih tela. Zato je poželjno da se doji minimum mesec dana, a ako ne postoje zdravstvene prepreke preporučuje se dojenje deteta oko šest meseci.

Da li godine starosti žene utiču na vreme vraćanja u formu?

Da, utiču. Mlađe žene mnogo brže ulaze u ritam, u formu. Estetski, to je individualno pitanje. Ima žena koje se i sa 25 godina teško oporavljaju. Druge, koje imaju 42, oporavljaju se mnogo brže. Ovo zavisi i od psihe žene.

Koje su emotivne promene u postporođajnom periodu?

Na početku postporođajnog perioda emocionalne promene su dosta dramatične. One su povezane sa izvesnom hormonskom krizom porodilje, zato što nivo svih hormona vrtoglavo pada posle porođaja. Placenta je osnovni izvor ogromnih količina hormona i taj pad hormona dovodi do psihičkih promena kod žena. Najčešći su: psihoze, loša raspoloženja, depresija, pa čak i nagon i pokušaj samoubistva. Prema istraživanjima, svaka osma žena pati od postporođajne depresije.

Šta je neophodno za fizički i psihički oporavak majke?

Uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost, mirna sredina, ljubav, pažnja i podrška porodice. Ceo taj sklop neophodan je da se majka ne samo fizički oporavi, već i da se adaptira na promene u životu, da ima energije da se brine o novorođenčetu. Treba da izbegava „da jede za dvoje”, već da uzima proteine, vitamine, oligoelemente i izbegava masti i ugljene hidrate. Važno je da konzumira dovoljno kalcijuma, koji je važan za oporavak kostiju, kose, zuba i noktiju. Važno je takođe da se prati nivo hemoglobina, zato što bebe uzimaju mnogo gvožđa kroz majčino mleko. 

Ako porodilja ima tegobe, važno je da se konsultuje sa lekarima specijalistima. Sa ginekologom ako ima poteškoće u seksualnom životu, ili na primer pojačano belo pranje i promene u menstrualnom ciklusu. Sa endokrinologom ako se u trudnoći ugojila više od 17 kilograma, a uprkos trudu, posle porođaja ostane prekomerna težina. Sa psihologom ako postporođajna depresija traje duže od deset dana i produbljuje se. U svakom slučaju korisno je održavanje kontakta sa ličnim lekarom i pridržavanje njegovih saveta o režimu ishrane, dodatnom uzimanju vitamina i dodataka ishrani, kao i svemu drugom vezanom za zdravlje i dobrobit majke.

Godinu dana oporavka

Iako je oporavak posle porođaja individualan, danas se smatra da je za potpuni oporavak nakon rađanja deteta potrebno oko godinu dana, kada „sve dolazi na svoje mesto”, odnosno bar onoliko vremena koliko se telo menjalo i prilagođavalo u trudnoći. Dolazak deteta jeste prelep događaj, ali i stresan, pa je svakoj ženi nakon porođaja potrebna pomoć i razumevanje. Čak i kada se žena fizički brzo oporavi, treba imati u vidu i njen psihološki oporavak koji u mnogome zavisi i od podrške okoline.