ZDRAVI I JAKI NOKTI – Betty

Jednostavni recepti za svakodnevnu negu

 

Zimski dani donose dodatna iskušenja našim šakama, a posebno su ugroženi nokti. Zato im je potrebno posvetiti dodatnu pažnju.

 

Autor: Vesna Marković

 

Nokti koji se listaju, koji su krti, lomljivi i bez sjaja, predstavljaju čestu pojavu tokom zimskih meseci. Hladnoća i vetar, udruženi sa deterdžentima za sudove i ostalim negativnim faktorima najčešći su uzrok ovakvog stanja. Međutim, stanje naših noktiju može biti i pokazatelj našeg ukupnog zdravstvenog stanja, tako da je potrebno obavezno se obratiti svom lekaru ukoliko se ovaj problem hronično pojavljuje.

 

Ishrana kao uzrok problema

Neuravnotežena ishrana, uz ostale štetne navike, predstavlja siguran put ka lošem stanju našeg zdravlja, a nokti i kosa su među prvima koji reaguju. Zato je važno raznovrsnim obrocima obezbediti organizmu sve što mu je potrebno za pravilno funkcionisanje. Za dobro stanje naših noktiju odgovorni su vitamini B, C, D i E, kao i ostali nutritivni elementi poput sumpora, cinka, gvožđa, selena i kalcijuma. Uz konsultacije sa svojim lekarom i farmaceutom manjak nutrijenata u ishrani možete da nadoknadite pomoću suplementacije.

 

Biljna ulja

Maslinovo ulje neguje i hrani nokte, a takođe ih i hidrira. Nokte bi trebalo mazati ujutru i uveče, i već posle dve nedelje ovakvog tretmana primetićete pozitivno dejstvo ovog lako dostupnog sastojka za negu. U ulje možete nakapati i malo svežeg limunovog soka (ovo važi za sva biljna ulja).

Ulje čajevca pored svojih efekata na ishranu i negu noktiju ispoljava i izraženo antigljivično dejstvo, pa se njegova primena savetuje kod pojave onihomikoze (gljivične infekcije nokta).

Ricinusovo ulje vraća sjaj noktima. Možete ga koristiti u kombinaciji sa orahovim uljem, medom i maslinovim uljem. Ovu smesu treba naneti uveče na nokte, zatim navući pamučne rukavice i ostaviti je da deluje tokom noći.

Bademovo ulje brzo hidrira suve i ispucale nokte. Trebalo bi ga koristiti nakon tuširanja i pranja ruku zato što se tada lakše upija. Ono ima i blagotovorno dejstvo na kožu oko noktiju.

Ulje jojobe je, takođe, veoma korisno za tretman oštećenih noktiju, i njega je dobro naneti u smesi sa svežim sokom limuna.

Ulje semena bundeve možete pomešati sa uljem koštica grožđa i jabukovim sirćetom. Ovu smesu treba nanositi dva puta dnevno na nokte.

Desetak kapi lanenog ulja, pomešanih sa kašikom maslinovog ulja, čine odličan preparat za negu zanoktica.

 

Luk za dobar look

Beli luk ima brojna blagotvorna dejstva na naše zdravlje, ali malo je poznato da veoma brzo i dobro deluje na naše nokte. Najjednostavniji način za primenu jeste da presečenim čenom istrljate nokte. Nakon pola sata isperite ruke mlakom vodom. Miris belog luka ćete ukloniti tako što ćete ruke istrljati limunovim sokom. Beli luk, pored toga što jača nokte, utiče i na njihov brži rast.

Crni luk je, takođe, delotvorno domaće sredstvo za negu noktiju, a primenjuje se kao i beli luk.