ZAŠTO BOLI ZUB? – Betty

Zubobolja

Autor: dr Jovana Crnoglavac

Pri pojavi prvih simptoma obratite se stomatologu, koji će utvrditi uzrok zubobolje i preuzeti sve neophodne mere kako bi vas na adekvatan način rešio bola

Najčešći razlog zbog koga se pacijent javlja svom stomatologu jeste bol zuba. Najčešći uzrok bola jeste karijes, ali pored ovog postoji još razloga koji dovode do bolnih senzacija.

Karijes predstavlja oboljenje zuba, gde dolazi do razgradnje minerala zubnih tkiva što za posledicu ima stvaranje defekta na samoj površini zuba. Dok je u početnom stadijumu, odnosno dok zahvata samo gleđ, ne dovodi do bolnih senzacija, međutim razvojem karijesa, on zahvata dentin (tkivo ispod gleđi), kada se mogu javiti povremeni bolovi na nadražaj (hladno, slatko) i traju koliko i sam nadražaj. Problem se rešava uklanjanjem karijesa i postavljanjem ispuna (plombe).

Pulpitis predstavlja zapaljenje mekog tkiva koje se nalazi u unutrašnjosti zuba. Uglavnom je posledica nelečenog karijesa, koji je napredovao do samog živca. Bolovi se javljaju na toplo, hladno, zagriz, ali se javljaju i spontano i mogu da traju i po više sati. U ovom slučaju najčešća terapija je endodontska, odnosno vađenje živca zuba.

Erozija zuba je oštećenje na površini zuba, za koje pacijenti najčešće misle da je karijes. Međutim ova promena nije uzrokovana bakterijama, već nastaje kao posledica prekomernog konzumiranja gaziranih i kiselih napitaka, kiselog voća, vina, ili kao posledica prekomernog i agresivnog četkanja zuba. Zub najčešće boli na toplo ili hladno i bol traje koliko i sam nadražaj.

Povlačenje desni predstavlja jedan od simptoma parodontopatije, a može nastati i mehanički, kao posledica agresivnog pranja zuba. Povlačenjem desni koren zuba postaje ogoljen, a kako on nije zaštićen kao krunični deo zuba, javljaju se bolovi kao kod erozija.

Bol nakon plombiranja zuba

U toku uklanjanja karijesa radi se mašinama koje izazivaju vibracije i oslobađaju toplotu. To može dovesti do blage upale živca, što za posledicu ima privremenu osetljivost zuba. Bol se javlja na nadražaj (hladno ili zagriz), traje koliko i nadražaj. Uglavnom spontano prestaje nakon nekoliko dana ili nedelja.

Parodontopatija predstavlja oboljenje koje se karakteriše stvaranjem parodontalnih džepova, kao posledica razgradnje kosti i stvaranja prostora između kosti i površine zuba. Mogu se javiti bolovi na toplo, hladno, na zagriz, u toku jela. Prisustvo konkremenata i drugog sadržaja u džepovima, mogu da uzrokuju naprijatne tegobe, u vidu tupog bola u predelu zuba, ili nedefinisanog osećaja u vidu trnjenja zuba.

Procesi na vrhu korena su još jedan uzrok bola. Nastaju kao posledica nelečenih karijesa ili pulpitisa, kada bakterije prodru kroz vrh kanala korena zuba u okolno tkivo. Terapija podrazumeva lečenje kanala korena zuba ili pak operativno (apikotomija) u krajnjem slučaju vađenje zuba.

Bruksizam je loša navika škripanja zubima, koja se javlja najčeše u toku spavanja, kada pacijenti nisu ni svesni. Najčešći uzrok je potisnut stres. Pacijenti se bude sa bolovima u predelu zuba, koji mogu da variraju od tupih do veoma jakih, kontinuiranih, najčešće praćenih bolom u predelu viličnog zgloba i mišića.

Frakture (prelomi) zuba

U zavisnosti od toga kroz koja sve tkiva se pruža linija preloma, frakture zuba mogu biti asimptomatske (ukoliko je zahvaćena samo gleđ) ili simptomatske (ukoliko linija preloma zahvata dentin), odnosno ukoliko prolazi kroz komoru pulpe. Ako linija zahvata dentin, zub može da boli na toplo, hladno, zagriz i bolovi su kratkotrajni. Ako prolazi kroz komoru pulpe, javljaju se veoma jaki bolovi koji su najčešće spontani a pojačavaju se na toplo ili hladno.

Bolovi drugog uzroka

Ponekad se javljaju bolovi zuba, a da uzročnik nije u samom zubu. Primer za to je oboljenje gornjoviličnog sinusa, koji je u bliskom odnosu sa zubima gornje vilice. Takođe, trigeminalna neuralgija, odnosno oboljenje trigeminalnog živca (živac koji inerviše veći deo lica) može da se manifestuje pojavom zubobolje, koja liči na pulpitis, a da nema nikakve promene na samom zubu.

Iz navedenog možemo zaključiti da postoji mnogo razloga zbog čega zub boli. Neki su jednostavni, neki veoma složeni. Jako je bitno da se pri pojavi prvih simptoma obratite svom stomatologu, koji će utvrditi uzrok zubobolje i preuzeti sve neophodne mere kako bi vas na adekvatan način rešio bola..