Negovana i na +40

autor: Suzana Stamenković

Nega kose leti podrazumeva dobru zaštitu i hidrataciju. Nosite šešir, a zaboravite na fen

Negovana kosa ukras je svake žene. Dok boja, dužina i frizura zavise od modnih trendova i ličnog  stila, održavanje i svakodnevna nega odraz su ličnog poimanja kulture življenja.

Kosa je leti izložena visokim temperaturama, suncu, vrućini, morskoj vodi ili hloru i suvom vazduhu i zato je treba zaštititi i pružiti joj odgovarajuću negu.  Najjednostavnije rešenje, posebno za one sa tankom, osetljivom dlakom, bilo bi nošenje šešira, marama ili kapa. Ako imate dugu ili poludugu kosu, vezujte je u punđu ili pletenicu, kako biste fizički zaštitili vlasi, jer su one na taj način manje izložene štetnim spoljašnjim uticajima. Za kratku kosu koja ne može da se veže, preostaje samo hemijska zaštita.

Nega kose leti podrazumeva dobru zaštitu, hidrataciju i snabdevanje vlasi hranljivim materijama. Nemojte koristiti agresivne preparate, lak za kosu, fen i presu, koji dodatno isušuju i oštećuju vlasi.

 

Pravila za letnju negu kose

Izbegavajte jake šampone preko leta, posebno ako je kosa već suva. Šamponi bez sulfata su idealni, jer sadrže blage sasatojke.

Pre odlaska na odmor kosu ne treba farbati ni blanširati, ali je treba osvežiti šišanjem. Sunce i slana voda ako ste na moru, ili solarijum i hlor ako leto provodite u gradu, nepovoljno utiču na kosu. Postaje suva, krta, lomljiva, bez sjaja. Osnovno pravilo je da kosu operete nakon kupanja u morskoj vodi ili bazenu, kako biste sprečili isušivanje vlasi i cvetanje vrhova. Leti je kosi potrebna dodatna hidratacija, koju će joj pružiti dobre maske, ulja ili dubinski tretmani.

Sunčevo zračenje može da oslabi strukturu vlasi i da ošteti kosu, pa se preporučuju proizvodi koji sadrže UV filtere. To su uglavnom ulja u obliku rasprskivača, kao i šamponi i kreme za stilizovanje kose. Osim ovih preparata, na vlažnu kosu može da se nanese i maslinovo ulje koje neguje i obnovlja vlasi. Izbegavajte nanošenje ulja pri korenu kose da se ne bi mastila.

Regenerator štiti kosu od štetnog uticaja UV zraka. Ako želite da vam sunce prirodno posvetli pramenove, na te delove kose ne stavljajte regenerator. Oni će posvetliti na suncu i kosa će imati prirodne pramenove.

Kosi možete da vratite sjaj i pomoću preparata koji su namenjeni za negu kose posle sunčanja, a mogu se naći u obliku spreja ili kreme.

 

Zdrava ishrana za zdravu kosu

Pobrinite se da leti unosite dovoljnu količinu vitamina C, E i beta karotena. Nutricionisti tvrde da kosa prekomerno opada zbog nedostatka gvožđa u organizmu, da je tanka i lomljiva zbog manjka bakra, a da su kalcijum, cink i silicijum važni jer pomažu njen rast i poboljšavaju strukturu vezivnog tkiva. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, losos, spanać i jaja održavaju kosu zdravom, jakom i sjajnom. Blagotvorno deluju i kajsije, jagode i grejpfrut, zbog velikog sadržaja antioksidanata.