Zanimljivosti – Betty

Autor: Suzana Stamenković

Prvi filmski poljubac

Mej Irvin i Džon Rajs skandalizovali su deo američke javnosti i katoličku crkvu kada su na filmskom platnu 1896. godine spojili usne u dve sekunde dugom poljupcu. Drugi deo javnosti strpljivo je čekao u redu da vidi čuveni film „Poljubac“ koji traje čitavih 18 sekundi, a snimljen je za čuvenog Tomasa Alvu Edisona u njegovom studiju, prvom u Americi. Irvinova i Rajs su na Brodveju igrali u pozorišnom mjuziklu „Udovica Džouns“, a Edison je želeo da ovom scenom „začini“ priču, pa je poljubac glavnih junaka i zaista postao sastavni deo završne scene mjuzikla.

Muzika u džepu

Odlazak na ekskurziju osamdesetih godina prošlog veka nije se mogao ni zamisliti bez vokmena, prenosivog kasetofona džepnih dimenzija sa slušalicama, koji je omogućio slušanje muzike u bilo kom trenutku na bilo kom mestu. Prvi vokmen, po ceni od 200 dolara, pustila je u prodaju 1979. godine japanska kompanija Sony, i već nekoliko godina kasnije audio kasete bile su prodavanije od gramofonskih ploča. Sve ostalo je istorija, pa i vokmen. Zamenili su ga ajpodovi i pametni telefoni i satovi.

Najstarija apoteka u Evropi

U Talinu, glavnom gradu Estonije nalazi se najstarija apoteka u Evropi – Raeapteek, koja neprekidno radi već šest vekova. Najtraženiji svih ovih godina je lek za „slomljeno srce“, koji se priprema od marcipana na bazi badema i tajnog sastojka. Iako se u apoteci mogu kupiti savremeni medikamenti, kupci mogu razgledati i mali muzej starinskih „lekova“ i preparata, među kojima su sasušene žablje noge, spaljene pčele, vučija džigerica ili zečije srce.

Dom od stiropora

Poslednjih 15 godina u Japanu su pravi hit kuće od stiropora. Da su otporne na potrese tla pokazalo se 2016. godine kada u razornom zemljotresu koji je pogodio Kjušu, gde se nalazi kompleks ovih kuća, nijedna nije oštećena. Kompanija koja ih proizvodi navodi i druge prednosti: dugotrajne su, sastavljaju se brzo i lako za sedam dana, teške su tek 80 kg i cena im je do 78.000 dolara. Kuće su kupolastog oblika, kao iz SF filmova, i za njihovu izgradnju se koriste blokovi tehnološki obrađenog i ojačanog stiropora.

Čitavo bogatstvo za picu

Mnogima je pica na listi omiljenih jela, ali italijanski specijalitet „Luj XIII“ koji je osmislio Renato Viola iz Salerna, malo ko može sebi da priušti jer košta 12.000 dolara. Testo za picu narasta 72 sata i spravlja se od organskog arapskog brašna posutog ručno odabranom ružičastom australijskom morskom solju. Preliveno je sa tri različita kavijara, sedam vrsta sira, jastogom, škampima i kozicama. Pica majstor priprema je u domu klijenta, poslužuje na posebnim tanjirima uz najluksuznija pića na svetu – šampanjac Krug Clos du Mesnil i konjak Remi Martin Louis XIII.