Zanimljivosti – Betty

Kult knjige u Finskoj

Zemlja sa najviše upisanih članova biblioteke je Finska. Člansku kartu ima čak 80% stanovnika, a članstvo je potpuno besplatno. Da su Finci najnačitanija nacija na svetu svedoči i statistika – svaki stanovnik godišnje u proseku pročita 21 knjigu, što je dvostruko više od evropskog standarda. Širom zemlje ima 1.500 biblioteka i 200 bibliobusa koji imaju voznu maršrutu do 400 km. Ove  pokretne biblioteke imaju čak 17.000 stajališta i stižu do najudaljenijih mesta na severu koja su zimi pod ledom. Najveća je Univerzitetska biblioteka koja ima više od 2,2 miliona izdanja.

Najduži viseći most na svetu

U Turskoj je nedavno otvoren najduži viseći most na svetu, sagrađen iznad moreuza Dardaneli, spojio je Evropu i Aziju. Most Čanakale je dug 4.608  metara i ima najduži raspon na svetu, koji se između dva glavna pilona, visoka 318 m, proteže do dužine od čak 2.023 m, što je dužina koja simboliše 2023. godinu u kojoj se obeležava 100. godišnjica od osnivanja Republike Turske, koju je utemeljio Kemal Ataturk. Sam naziv „Most Canakkale 1915“ odaje počast bici kod Galipolja iz Prvog svetskog rata u kojoj je turska vojska 1915. porazila oružane snage sila Antante. Izgradnja je trajala kraće od 4 godine i koštala je 3,1 milijardu € . Ovo je četvrti most u Turskoj i peta saobraćajnica koja povezuje Aziju i Evropu. Vožnja mostom traje 6 minuta.

„Halo, ovde mobilni“

Poslednjih decenija kao da živimo budućnost iz filmova naučne fantastike jer tehnologije napreduju neverovatnom brzinom. Nekada su mobilni telefoni bili ravni čudu, a danas ne možemo da zamislimo život bez njih. Prvi mobilni telefon bio je težak 900 g, dug 20 cm, bez displeja i s baterijom koja je trajala pola sata, a cena mu je bila basnoslovnih 3.995 dolara. Bilo je to 1984. godine, a telefon  Motorola DinaTAC 8000X nastao je iz deset godina starijeg modela koji je izumeo inženjer Martin Cooper. Ubrzo je mobilni telefon postao simbol prestiža. Mobilna mreža u Srbiji zvanično je puštena u rad  31. decembra 1994. i imala je 1.000 korisnika. Sada je 8,65 miliona aktivnih korisnika mobilnih telefona, što je više od broja stanovnika. Inače, u novembru je u Londonu otvoren Virtuelni muzej mobilnih telefona koji možete posetiti na adresi https://www.mobilephonemuseum.com/

Tajna kuće 41 Cloth Fair

Najstarija kuća u Londonu preživela je Engleski građanski rat sredinom 17. veka, Veliki požar 1666. godine i bombardovanje u II svetskom ratu. Njeno ime je 41 Cloth Fair i kako se pretpostavlja sagrađena je između 1597. i 1614. Poznata je i kao „Sajam tkanina“ a tokom četiri veka postojanja promenila je 30 vlasnika. Na olovnim prozorima dijamantskim perom urezani su potpisi Vinstona Čerčila i kraljice Elizabete. Uprkos bogatoj istorijskoj prošlosti, 1929. godine bila je na gradskom spisku za rušenje, ali je pukim slučajem opstala. Potpuno je renovirana 1995, a pet godina kasnije ovenčana je Nagradom za očuvanje baštine grada. Njena vrednost procenjena je na 5,5 miliona funti.

Nestaje plava ara

Plava ara, papagaj neobične tamno tirkizne boje, koji je otkriven 1819. godine u Brazilu, više ne postoji u divljini, saopštio je Bird Life International. Kao razlog navodi se krčenje brazilskih šuma, prirodnog staništa ovih predivnih ptica. Iako u popularnom crtanom filmu „Rio“ glavni lik plava ara Blu nalazi partnerku Džuli i sa njom zasniva porodicu u divljini, u stvarnom životu ostalo je tek 40 jedinki ove vrste u zoološkim vrtovima širom sveta i još toliko u privatnom vlasništvu. Plava ara je jedan od osam tipova papagaja, od kojih je polovina iz Brazila, koje su istrebljene.