Zanimljivosti – Betty

Famozna Panthère de Cartier

Raskošna, očaravajuća, jedinstvena i najskuplja na svetu. Ovo bi ukratko bio opis famozne narukvice Panthère de Cartier koja je na aukciji dostigla cenu od čak 12,4 miliona dolara. I dalje se nagađa da je kupac bila pop ikona Madona. Narukvica od oniksa i dijamanta nekada je pripadala Wallis Simpson, čija je strastvena afera s Edwardom VII dovela do njegove abdikacije. Kolekciju luksuznog nakita sa draguljima, inspirisanim panterom,  čiji je deo i ova narukvica, dizajnirala je Jeanna Toussaint. Kolekciju koju krase „velike mačke“ optočene dragljima čine razni komadi nakita, od prstenja do satova. Priča o juvelirki kraljeva i o nastanku ove kolekcije opisana je u bestseleru „Panterka“.

Pozdrav sa Južnog pola!

Villas Las Estrellasu, grad na Antarktiku, zahteva od svih koji žele da se dosele da prethodno odstrane slepo crevo, jer je najbliža bolnica udaljena više od 1.000 km. Iz istih razloga ne preporučuje se ni trudnoća. Gradić je smešten u čileanskoj bazi na ostrvu King George i osim kuća ima školu, banku, poštu, kapelu, prodavnicu, biblioteku, hostel. Stanovnici su uglavnom  istraživači i vojno osoblje. Letnja temperatura je oko 2 stepena, dok se zimi spušta i do -73 stepena, pa stanovnici ne izlaze kako se ne bi smrzli.   Jedno je od najvažnijih turističkih odredišta na Antarktiku.  Mnogi dolaze samo da bi poslali razglednicu sa žigom Južnog pola a drugi da bi se fotografisali sa pingvinima.

Mapa najčešćih prezimena

Lingvista, matematičar i umetnik iz Češke Jakub Marian došao je na ideju da napravi mapu najčešćih prezimena u zemljama Evrope. Rezultati su manje- više očekivani. U Bugarskoj je to Ivanov, u Rumuniji Popa, Italiji Rosi, Grčkoj Papadopulos. Najčešće prezime u Španiji je Garsija, u Nemačkoj Miler, Francuskoj Martin. Marian tvrdi da najviše Hrvata nosi prezime Horvat, Crnogoraca Popović, a stanovnika BiH Hodžić. Najčešće prezime u Srbiji ubedljivo je Jovanović, koje ima skoro 150 hiljada građana.

Muke sa „Lolitom

Кlasik Vladimira Nabokova „Lolita“ jedan je od najkontroverznijih romana u književnoj istoriji, pa ne čudi da je autor jedva našao izdavača koji je želeo da ovo delo objavi. Nakon dve godine obijanja pragova izdavača u Americi, priču o zrelom muškarcu opsednutom devojčicom objavila je 1955. godine „Olimpija Pres”, francuska izdavačka kuća sumnjivog ugleda. Odvažnost se isplatila jer je uprkos osudama dela javnosti knjiga postala bestseler.  Skoro sedam decenija kasnije, „Lolita“ je jedan od najčitanijih i najprodavanijih romana na svetu.

Više od sporta

Igra slična današnjem badmintonu igrala se pre 2.000 godina u antičkoj Grčkoj i Kini, ali se njenom kolevkom smatra Indija, gde se naziva poona. Došavši na odsustvo iz Indije, grupa engleskih oficira  1873. godine sa sobom donosi rekete i „pernatu“ lopticu. Prvi meč igraju na imanju vojvode od Bofora koje se zvalo Badminton, pa igra dobija evropsko ime. Badminton federacija Engleske formirana je 16 godina kasnije, a 1899. održan je ALL ENGLAND šampionat. Badminton se na Olimpijskim igrama prvi put pojavljuje kao demonstracioni sport 1972. godine u Minhenu, a u redovan program se uključuje posle 20 godina, na igrama u Barseloni.