Zanimljivosti – Betty

Pikasova slika „najskuplja“ u 2021. godini

Aukcijske kuće širom sveta prodale su prošle godine umetnine i druge dragocenosti ukupne vrednosti od čak 15 milijardi dolara. Jedina umetnička slika koja je premašila sumu od 100 miliona dolara je „Žena sedi kraj prozora“ Pabla Pikasa, koju je njujorški „Kristi“ prodao za 103,4 miliona dolara. Slika jarkih boja prikazuje Pikasovu muzu Mariju Terezu Valter. Zanimljivo je da je ova slika na aukciji 1997. godine prodata za „samo“ 6,8 miliona dolara. Inače, ovo je peto Pikasovo delo za koje je „iskeširano“ više od 100 miliona, a rekord drže „Žene iz Alžira“, koje su 2015. godine prodate po ceni od 179,4 miliona dolara.

Antilia – dom do nebesa

Najskuplja privatna kuća na svetu je Antilia, lični neboder od 27 spratova milijardera Mukeša Ambanija. Kuća u obliku kule nalazi se u Mumbaju u Indiji, njena izgradnja trajala je sedam godina i koštala dve milijarde dolara. Prostire se na neverovatnih 37.000 metara kvadratnih, ima 27 spratova, a o njoj se stara 600 zaposlenih. Kuća poseduje: hram, plesnu dvoranu, studio za jogu, bioskop, viseće vrtove, nekoliko bazena, spa centar, 168 parking mesta, tri heliodroma, devet liftova i 300 drugih čuda. Mukeš se sa suprugom, taštom i troje dece u novi dom uselio 2012. godine. Kuća je dobila ime po mitskom atlantskom ostrvu Antilia i može da izdrži zemljotres do 8 stepeni po Rihteru. Projektovala ju je kompanija iz Čikaga.

Lanac papirnih pahulja

Školarci iz Kanade i Organizacija za zaštitu dece „Earth Rangers“ napravili su najduži lanac papirnih snežnih pahulja na svetu kako bi ukazali na posledice klimatskih promena na planeti. Posebno ilustrovane pahulje i poruke mališana ukazuju na to da se Arktik zagreva trostruko više od globalnog proseka, ugrožavajući ljude i divlje životinje koje taj region nazivaju svojim domom. Lanac napravljen od 2.190 šestostranih pahuljica, dužine 403,66 m,  predstavljen je na izložbi polarnih medveda u Zoološkom vrtu u Torontu i uvršten je u Knjigu rekorda.

Hula-hop umetnost

Verovatno ste bar nekada u životu pokušali da vrtite hula-hop a možda i više njih u isto vreme, ali Ginisov rekord drži Marava Ibrahim kojoj je uspelo da odjednom zavrti čak 200 plastičnih obruča i rotira ih oko sebe 4 sekunde. Ova umetnica somalijsko-australijskog porekla završila je studije Cirkuske umetnosti u Kini i specijalizovala se za akrobacije na trapezu.  Nezadovoljna što hula-hop sam po sebi više nije dovoljno izazovan, osmislila je trku na rolerima sa visokim potpeticama dok vrti obruče, pa je i tu postigle neverovatne rezultate i sada je vlasnica 12 Ginisovih rekorda.

Izazov za filateliste

Carska palata Felix Romuliana, jedini arheološki lokalitet u Srbiji koji je UNESCO pre 15 godina uvrstio na Listu svetske kulturne baštine, od nedavno se nalazi na poštanskim markicama. Tabak, koji je izdala Pošta Srbije, sadrži deset maraka i štampan je u tiražu od 25.000 primeraka. Markice sa motivima carske palate imperatora Gaja Galerija Valerija Maksimijana, podignute krajem III veka u blizini Zaječara, izazov su za filateliste jer prikazuju jedan od najbolje očuvanih rimskih spomenika kasne antike i mesto poslednje apoteoze u rimskom svetu, gde su car i njegova majka, nakon smrti, uvršteni među bogove.