Zanimljivosti – Betty

Bus za spavače

Od nedavno u Hong Kongu postoji autobuska linija samo za spavanje.  Uz kartu za petosatno putovanje svaki putnik dobije masku za oči i slušalice za uši, a sa sobom može da ponese jastuk, ćebe, čak i papuče. Karta za putovanje dugo 76 km košta od 13 do 50 dolara, u zavisnosti od mesta u autobusu. Za prve vožnje sve su karte bile rasprodate, jer su zbog brzog tempa života mnogi žitelji Hong Konga hronično neispavani.

Promućkan, ne promešan!

Zbog sklonosti najpoznatijeg britanskog šarmera 007 da pije „promućkan, ne promešan“, za mnoge je martini sinonim za Veliku Britaniju, mada je ovaj koktel nastao na američkom tlu i prožima svaki aspekt američke kulture. Smatra se da je martini prvi ikada napravljen koktel na svetu, ali je sporno da li je to bilo u Njujorku ili San Francisku. Koktel se pravi od džina i vermuta, sa dodatkom masline ili kore limuna. Martini se prvi put u književnosti spominje 1910. godine u romanu Džeka Londona „Burning Daylight“, a zahvaljujući Frenklinu Ruzveltu koji je 1933. ukinuo prohibiciju, ovaj koktel postaje omiljeno piće američkih predsednika.

Govorite li međuslovenski?

Pre 15 godina grupa jezičkih stručnjaka, predvođena holandskim lingvistom Jan van Stenbergenom, napravila je poluveštački,  međuslovenski jezik. Gramatika i rečnik se zasnivaju na sličnostima i zajedničkim osobinama svih slovenskih jezika. Zanimljivo je da je češki reditelj Vaclav Marhul na međuslovenskom snimio film „Obojena ptica“ sa Harvijem Kajtelom u glavnoj ulozi, koji je nagrađen brojnim priznanjima, pa i nagradom za najbolju režiju na prošlogodišnjem FEST-u.

Staklena atrakcija

Lift Bailong, koji se nalazi u Nacionalnom parku Džangđiađie u Kini, najviši je lift na svetu na otvorenom, jer se uzdiže uz 326 m visoku liticu Vulingiuan. Izgradnja je trajala 13 godina i koštala 30 miliona evra. U staklenu kabinu, iz koje se pruža zadivljujući pogled na prelepu prirodu nacionalnog parka pod zaštitom Uneska, staje 50 putnika teških do 4,9 tona, što „lift sto zmajeva“ svrstava u najteži lift na svetu. Vožnja od podnožja do vrha traje oko minut.

Instagram priča

Sa milijardu korisnika mesečno i oko 650 miliona korisnika dnevno, Instagram ima veći protok informacija i audio-vizuelnih sadržaja od gotovo svih medija u svetu. Instagram priču pokrenuo je 2010. godine Kevin Sistrom, koji je sa diplomom inženjera sam učio programiranje. Tako je napravio svoj prvi prototip veb aplikacije koja se zvala Burbn, a koju je usavršio njegov kolega Majk Kriger. Promenili su ime u Instagram i napravli pravi bum. Dve godine kasnije Facebook za milijardu dolara otkupljuje novu društvenu mrežu koja ubrzo postaje najbrojnija i najuticajnija.