TRETMAN PROŠIRENIH VENA

Autor: Suzana Stamenković

Koristite kreme, masti i obloge na bazi bilja

Lepe i negovane noge san su svake žene. Međutim, zbog problema sa venama mnogo je onih koje ih prikrivaju nogavicama ili grilon čarapama.

O proširenim venama uglavnom se govori kao o estetskom problemu, ali kako od oboljenja vena boluje trećina svetske populacije, sve više postaje i zdravstveni problem.

Prisutnije su kod žena, naročito kod onih koje imaju genetsku predispoziciju, a dodatni rizik su gojaznost, trudnoća, smanjena fizička aktivnost, dugotrajno stajanje.

Prevencija proširenih vena

Kada se osete ili uoče prve promene, važno je reagovati pravovremeno: trudite se da što manje sedite ili stojite; odmarajte noge iznad visine grudi; ne sedite prekrštenih nogu; nosite udobnu obuću bez visokih potpetica;  jedite hranu bogatu vlaknima; bavite se sportom; izbacite alkohol i duvan; smanjite telesnu težinu; koristite elastične trake ili čarape za proširene vene; konsultujte lekara.

Riznica prirode

Stotinama godina biljke i popularni narodni lekovi koriste se u lečenju proširenih vena, pre svega neven, borovnica i divlji kesten, a efikasni mogu biti i brusnice, glog.

Kamilica deluje umirujuće i ublažava težinu i neprijatnost koja proizlazi iz problematičnih vena, naročito nakon vremena provedenog na nogama. Pomešajte sušene cvetove kamilice sa nekim organskim kokosovim uljem i protrljajte noge pre odlaska u krevet.

Borovnica podstiče cirkulaciju i poboljšava celokupno stanje vaskularnog sistema. Konzumirajte sveže borovnice.

Peršun je bogat vitaminom C, koji podstiče proizvodnju kolagena, kao i oporavak i reprodukciju ćelija. Peršun sadrži rutin, koji igra ključnu ulogu u jačanju kapilara. Preporučuju se obloge od tankog sloja meda i sitno seckanog peršuna, više puta dnevno.

Jabukovo sirće je jednostavno i efikasno sredstvo za lečenje  proširenih vena i ispucalih kapilara,  a rezultati su vidljivi već nakon nekoliko nedelja. Jednostavno natopite parče vate jabukovim sirćetom i utrljajte na vene.

Divlji kesten smanjuje upalni proces, oslobađa osećaj težine u nogama, umanjuje grčeve i bol. Za pripremanje kreme potrebno je desetak većih divljih kestena, koje sameljete što sitnije i prelijete sa 2 dcl alkohola ili rakije. Tegla treba da stojii na suncu sedam nedelja, nakon čega se dobijena smesa procedi i svakodnevno blago utrlja na obolela mesta.

Neven se koristi za pripremanje delotvorne masti. Sitno se iseckaju svi delove biljke, cvetovi, listovi i stabljika, pa dodaju vreloj rastopljenoj masti. Kad proključa, skloniti sa vatre, poklopite posudu i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi, a sutradan samo zagrejte toliko da možete da procedite. Dobijena mast utrljava se više puta dnevno na obolela mesta.

Široka je i lepeza farmaceutskih proizvoda za uklanjanje tegoba, tako da je poželjno, u konsultaciji sa farmaceutom koristiti kremu ili gel koji mogu smanjiti bol i osećaj težine u nogama.