Prolazna neugodnost ili ozbiljno upozorenje?

Autor: Velibor Toković

Vrtoglavica je tegoba sa kojom se lekari opšte prakse relativno često susreću u svom radu sa pacijentima. Budući da je do sada identifikovano više od trista pedeset različitih uzročnika ovakvih simptoma, jasno je zbog čega lekari ozbiljno reaguju na nešto što na prvi pogled izgleda kao bezazlena pojava

Pojava vrtoglavice može da bude signal kojim nam naše telo javlja da je vreme za odlazak lekaru. Osećaj okretanja dok smo u stanju mirovanja, zamućenje vida, zujanje u ušima, a ponekad i mučnina, povraćanje i osećaj oslabljenog sluha, najčešći su simptomi na koje se pacijenti žale. Ovaj opis lekari obično svrstavaju pod odrednicu prava vrtoglavica. Zanošenje prilikom hodanja i osećaj nestabilnosti dodatno komplikuju sliku, zato je veoma važno da pacijent svoje tegobe detaljno opiše lekaru.

Uzroci vrtoglavice

Najčešći uzroci vrtoglavice su poremećaji u vestibularnom sistemu, onom delu našeg tela odgovornom za održavanje ravnoteže i uspravnog položaja. Počevši od dobroćudne povremene položajne vrtoglavice, preko upale vestibularnog živca i Menierove bolesti, do infekcija, povreda i svih ostalih stanja odgovornih za oštećenje prefinjenog mehanizma smeštenog u našem unutrašnjem uvetu, ovo je primarna lokacija na kojoj se traži uzrok problema. Postoji i čitav niz nespecifičnih simptoma, a njihovim registrovanjem pretraga se usmerava i prema ostalim mogućim uzročnicima, poput bolesti oka, anemije, problema sa pritiskom i aritmijama. Suženje krvnih sudova u vratu za posledicu ima slabiji protok krvi. Ovo opet izaziva smanjeni dotok kiseonika do mozga, a posledica takvog stanja može da bude vrtoglavica, često praćena i poremećajima u sluhu, vidu, govoru i pokretima. Vrtoglavica može da bude i signal koji će ukazati na opasnost od moždanog udara, ukoliko se na vreme reaguje.

Šta još izaziva vrtoglavicu

Dodatni faktori koji moraju da budu uzeti u obzir su starost pacijenta i hronična oboljenja, kao što je dijabetes. Određeni lekovi mogu izazvati osećaj vrtoglavice i mučnine kao nuspojavu, o čemu pacijenta svakako unapred obaveštava lekar i farmaceut. Za pacijenta je od velike važnosti da pravovremeno obavesti svog lekara ukoliko se to dogodi. Intoksikacija alkoholom može takođe dovesti do opisanih simptoma.Vrtoglavica se pojavljuje i kao prateći simptom uz migrenu, epilepsiju, zapaljenje moždanica i mozga.

Ne ignorišite vrtoglavicu

Ono što bi svi trebalo da usvojimo kao obrazac ispravnog ponašanja je način na koji ustajemo iz sedećeg položaja. Bez naglih pokreta, uspravimo se u stojeći stav, sačekamo par trenutaka da se naš „kompjuter“ prilagodi novom položaju i tek onda pravimo prvi korak. Ovakva praksa može da nas sačuva od brojnih padova, naročito u zrelijem dobu.

Na kraju vas podsećamo da uvek osluškujete signale koje vam telo šalje. Vrtoglavica može da bude samo prolazni znak preopterećenosti organizma, ali može da predstavlja i upozorenje koje ne smemo da ignorišemo.