Vreme odmora i zabave – Betty

Zimski raspust kod kuće

Odmor nakon prvog polugodišta i novogodišnjih praznika prilika je i za đake i za njihove roditelje da predahnu od školskih obaveza i da kvalitetno provedu nekoliko nedelja u zajedničkim aktivnostima na snegu i kod kuće.

Autor: Suzana Stamenković

Praznična euforija prolazi ali se vreme uživanja i relaksacije za najmlađe nastavlja. Do povratka u školske klupe ima još dosta vremena tako da dane treba ispuniti kreativnim idejama kako deca ne bi raspust provela ispred tv ekrana ili za kompjuterom. Mogućnosti su mnoge, od sportskih aktivnosti na snegu i interesantnog hobija do porodičnih kvizova i društvenih igara sa društvom. Važno je da vreme bude ispunjeno druženjem, avanturama i odmorom od škole kako bi se školarci pripremili za obaveze koje ih očekuju u drugom polugodištu.

Zima, zima, e pa šta je!

Nekada se podrazumevalo da tokom zimskog raspusta bude snega i naši roditelji su smišljali načine kako da nas promrzle i mokre, ali crvene od radosti zbog dana provedenog u sankanju, grudvanju i klizanju, nateraju da uđemo u kuću da se presvučemo, ogrejemo i okrepimo toplom domaćom supom. Ukoliko zima ovog januara pokaže svoje pravo lice i obraduje nas snegom, evo prave dečje radosti! Najjednostavnija zabava na snegu je pravljenje figura, pre svega Sneška Belića u punoj opremi, sa šeširom ili starom šerpom na glavi, šalom oko vrata i najdužom šargarepom umesto nosa. Oni umešniji mogu se oprobati u izgradnji igloa ili zamka od snega. Graditeljsko čudo mogu biti i mali odbrambeni zidovi koji će štititi dva tima u takmičenju u grudvanju na primer. Čak i u ravnici ima mesta za sankanje. Sanke ili klisko u ruke i zabava može da počne. Podjednako je zabavno provesti dan u skijanju ili klizanju, ali za početnike obavezno pod nadzorom roditelja ili instruktora. Iako snega ne bude, šetnja u prirodi na svežem vazduhu okrepiće telo i um.

Porodična druženja

Zimske večeri kod kuće sa roditeljima, braćom, sestrama ili drugarima mogu biti tematske. Jednom nedeljno možete igrati pantomime. Svi će se nasmejati i zabaviti dok pokušavaju da odgonetnu pojmove iz crtaća ili stvarnog života. Drugi put to mogu biti društvene igrice prilagođene uzrastu dece koje podstiču empatiju i zajedništvo, ali i razvijaju vijuge. Zanimljivo je i veče pripovedanja. Dovoljno je da svako pusti mašti na volju i ispriča stvarne ili izmišljene priče u kojima će svi uživati.  Muzičke večeri u kojima će se slušati samo određeni žanr ili izvođač, uz neizbežne „muzičke stolice“, podstaći će takmičarski duh, upotpuniti znanje a možda i uticati na budući muzički ukus. Ne treba zaboraviti ni zajedničko gledanje omiljenog dečijeg ili porodičnog filma. Druženje će biti lepše uz toplu čokoladu, kokice ili domaće keksiće.

Vreme za hobi

Školarci koji vole da čitaju sigurno će tokom raspusta uživati u pisanim avanturama svojih junaka. Možda će biti i onih koji će se sami oprobati u pisanju. Za one mlađe biće dovoljno vremena da crtaju, boje, seckaju i lepe, dok stariji mogu da istraže tajne pletenja, sastavljanja maketa ili pečenja kolača. Raspust je sjajno vreme za kurs sviranja, glume ili stranog jezika.