Zimnica sa dušom

 

Ostavljanje zimnice je uvek korisna aktivnost koja ne gubi na svojim čarima, čak i u vreme kada je daleko lakše sve to kupiti gotovo.

 

Autor: Svetlana Sušić

 

Za razliku od starijih generacija koje su svake jeseni vredno ostavljale na desetine tegli napunjenih šarenim i zdravim letnjim plodovima, današnja domaćinstva se uglavnom oslanjaju na ponudu velikih trgovačkih lanaca. Međutim, ostavljanje zimnice u sopstvenoj režiji može da donese dodatni kvalitet vašem slobodnom vremenu ako se dobro organizujete. Kao prvo, znate da ste sami spremili nešto za sebe i svoju porodicu, i to baš po receptu koji vam najviše odgovara. Još bolje je ako imate svog prodavca na pijaci kome verujete i za koga znate da se pridržava dobre proizvođačke prakse. Naravno da je idealna situacija ona u kojoj ste sami i uzgajili to što ostavljate za zimske dane, ali to je danas već zaista retko.

Koji recept za šarenu salatu je najbolji?

Verovatno onaj koji ste nasledili od svoje bake. Mi vam savetujemo da se pridržavate sledećih količina potrebnih sastojaka. Povrće je najbolje uzeti u podjednakim količinama. Obavezni sastojci su krastavčići, šargarepa, paprike i karfiol, dok po želji možete da dodate zeleni paradajz i crni luk. Sastojke možete da seckate na sitne komade, što je ekonomičinji način kada je količina potrebnih tegli u pitanju. Druga opcija je da povrće ostavite u komadu, uz eventualno sečenje na par krupnijih delova. Naravno, pre svega je potrebno dobro oprati i očistiti sve plodove. Birajte samo zdrave, sveže i neoštećene, jer će se oni sigurno dugo održati u ispravnom stanju. Marinadu za pet kilograma povrća spremite od pet litara vode, 150g morske soli, 100g šećera i jednog litra 9% alkoholnog sirćeta. Poželjni začini su crni biber u zrnu i list lovora. Na ovu količinu tečnosti dodaje se jedna kesica konzervansa.

Brzo, lako i efikasno

Prokuvajte jedan litar vode sa šećerom, solju, biberom i lovorom. U toplu tečnost dodati pola litra sirćeta. Zatim dodati ostatak vode i sve promešati. Postepeno dodajte ostatak sirćeta dok ne bude kiselo po vašoj želji. U čiste tegle slažite povrće vodeći računa da se što lepše složi, naravno, bez gnječenja, jer će to dovesti do kvarenja plodova. Napunjene tegle naliti pripremljenom marinadom do vrha, poklopiti i ostaviti na mestu zaštićenom od toplote i sunčeve svetlosti. Tri nedelje nakon što ste ih ostavili da se kisele, trebalo bi da su spremne za otvaranje.

Lepo za oko

Dodatni vizuelni efekat zimnici možete da date pomoću komadića šarenog platna i raznobojnih tračica. Na tegle možete da zalepite i male nalepnice na kojima je ispisan datum ostavljanja zimnice, a kod džemova je korisno napisati i od čega su napravljeni. Svoj pun vizuelni potencijal šarena salata iskazuje na svečanoj trpezi, uz sve ostale đakonije.