VITAMIN E – Betty

Nega i regeneracija kože

 

Nakon letnjih meseci našoj koži je potrebna dodatna nega da bismo je oporavili i spremili za predstojeće hladnije dane.

 

Autor: Vesna Marković

 

Vitamin E je jedan od najzastupljenijih sastojaka preparata za negu kože, a taj status je stekao zahvaljujući svojim izuzetnim antioksidativnim potencijalima, kao i izraženim sposobnostima za hidrataciju i regeneraciju kože. Raznovrsna ishrana predstavlja osnovu za dobro stanje naše kože pa vitamin E, ili tokoferol, kako je često označen na pakovanjima kozmetičkih preparata, u organizam možemo uneti kroz biljna ulja kao što su suncokretovo, kukuruzovo i ulje od pšeničnih klica. Ima ga u orašastim plodovima, proizvodima od integralnog brašna, zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, paradajzu i patlidžanu. Budući da je septembar vreme kada su ove namirnice dostupne na pijacama, trebalo bi to da iskoristimo. Međutim, nakon izloženosti dejstvu sunčevog zračenja, toplote i vetra tokom letnjih meseci, potrebna je i primena ovog vitamina direktno na kožu pomoću različitih krema i ostalih kozmetičkih preparata.

 

Antioksidantno dejstvo

Slobodni radikali nastaju u našem telu usled procesa starenja organizma, a na njihovu pojavu utiču i izloženost UV zračenju, zagađenost životne sredine, loše životne navike i mnoge druge stvari. Njihovim dejstvom dolazi do oštećenja finih kolagenih struktura u koži, usled čega nastaje izboranost, smanjenje elastičnosti i prevremeno starenje. Vitamin E svojim antioksidantnim sposobnostima neutrališe štetno dejstvo slobodnih radikala na kožu i tako doprinosi njenom mladalačkom izgledu.

 

Neguje, hrani i hidrira

Vitamin E deluje pozitivno na sintezu kolagena čime ubrzava proces regeneracije kože. On takođe podstiče zaceljivanje manjih oštećenja kože, umanjuje pojavu novih bora i pomaže pravilnom zarastanju ranica bez ožiljaka. U slučajevima kada je koži potrebna intenzivna hidratacija, kao kod izrazito suve kože ili nakon sunčanja, vitamin E je nezamenjiv. Pored hranljivog dejstva za kožu on utiče i na izbeljivanje fleka nastalih usled dejstva nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Primena preparata sa vitaminom E doprinosi umanjenju podočnjaka. Pozitivno dejstvo ovaj sastojak pokazuje i prilikom potrebe za dodatnom negom usana (izloženost suncu, pojava herpesa).

 

Primena uz oprez

Pre početka primene preparata sa vitaminom E obavezno se konsultujte sa dermatologom i farmaceutom. U apotekama je dostupno ulje sa ovim sastojkom, koje mnogi koriste kao osnovu za izradu kozmetičkih preparata iz domaće radinosti. Međutim, ovaj sastojak kod nekih osoba može da dovede do neželjenih reakcija kao što je začepljenje pora. Uz konsultacije sa svojim farmaceutom sigurno ćete pronaći preparat koji odgovara vašem tipu kože. Ne očekujte čudotvorne rezultate preko noći, ali to ne znači da treba da odustanete od vitamina E. Već nakon nekoliko nedelja pravilne primene vaša koža će vam biti zahvalna i to će pokazati svojom svežinom i podmlađenim izgledom.