”VINTAGE“ JE U MODI – Betty

Deo muškog aksesoara

autor: Suzana Stamenković

Pravi džentlmeni, sa istančanim ukusom za estetiku i otmenost, nikada nisu morali da prate modne diktate. Oni su ih diktirali. Kroz istoriju je nezaobilazni deo muškog aksesoara bila stilizovana tabakera, najčešće od srebra, sa ornamentima ili monogramom

Tabakera kapetana Titanika

Tabakera presvučena kamforovim drvetom koja je pripadala kapetanu Titanika Edvardu Džonu Smitu slučajno je pronađena 2011. godine, u domu penzionerke Hilari Mi u Mersisajdu, na severozapadu Engleske. Kada je autentičnost tabakere potvrđena, vremešna gospođa je izjavila da je kutiju dobio njen otac na poklon od rođaka Smitove udovice. Vrednost tabakere procenjena je na 10.000 do 20.000 funti.

Prve luksuzne tabakere pojavile su se u 17. veku, kada su rađene po narudžbini, isključivo od plemenitih metala, često ukrašene dragim kamenjem i sedefom. One su više od reči govorile o statusu, moći i luksuzu muškarca. Osim glavne funkcije, koristila se za kreiranje imidža i ličnosti korisnika. Najskuplje od njih mogu biti izrađene od plemenitih metala, ukrašene umetničkim graviranjem, monogramima i nakitom. Među najvrednijim aksesoarom ove vrste ubrajaju se tabakere čuvenog Karla Faberžea. Kuća Faberže proizvodila je srebrne tabakere u stilu rokokoa i neoklasicizma. Krasili su ih crteži, ukrasi, minijature. Jednu od najpoznatijih i najvrednijih, od zlata i dragog kamenja, ukrašenu portretima ruske carske porodice, dobio je za 18. rođendan car Nikolaj II Romanov. Delić izgubljenog blaga Romanovih, zlatna tabakera i par dugmadi za mažetne prodati su na aukciji 2009. godine za čak 7 miliona funti. Oličenje luksuza i stila su i tabakere modne kuće Kartije.

U masovnu upotrebu tabakere ulaze tokom Prvog svetskog rata. Izrađene od aluminijuma, mesinga, bakra, čak i nerđajućeg čelika, bile su savršene da u ratnim uslovima sačuvaju duvan od kvašenja ili da posluže kao sklonište za sitne dragocenosti i uspomene. Mnogima su spasile život jer su uspevale da zadrže neprijateljski metak.

Nakon Drugog svetskog rata tabakere se fabrički proizvode od različitih materijala, od plastike do kože. Razlikuju se i po kapacitetu, obliku, načinu pričvršćivanja: s elastičnom trakom i s oprugom. Tradicionalna tabakera, obično metalna, simetrično se otvara na dve polovine.

Ovaj mali modni detalj nikada ne izlazi iz mode, a podjednako je popularan kod oba pola i jedan je od najboljih izbora pri kupovini ličnih poklona zbog funkcionalnosti i praktičnosti. Naravno, tabakere od plemenitih metala, posebno ukrašene ili gravirane, i dalje su simbol bogatstva, elegancije i sofisticiranosti.