Recite da kreativnosti

 

Najlepši događaji mogu biti još svečaniji ukoliko upotrebimo malo mašte i vešte ruke.

 

autor: Svetlana Sušić

 

Venčanje je jedan od najvažnijih događaja u životu, zato i ne čudi što se budući supružnici sa puno pažnje posvećuju i najmanjim detaljima vezanim za pripremu veselja. Tokom poslednjih godina tradicionalno ukrašavanje svatova grančicom ruzmarina ustupilo je mesto različitim kreativnim ukrasima. Ovo pruža nebrojene mogućnosti za iskazivanje kreativnog potencijala, a gosti često ponesu ove unikatne kreacije kući, kao uspomenu na divno druženje i lep provod. Savete za izradu dala nam je Anka Stojanović iz radionice Dolce Vita Dekoracije, a prikazala nam je i postupak nastajanja elegantnog ukrasa.

 

Šta nam je sve potrebno?

Uz kreativnost, spretne prste i dobru volju, potrebno je imati još i: makaze, pištolj za lepljenje plastikom, satenska traka, traka od čipke, mrežasta traka, rafija, perlice, ukrasne grančice. Sve ovo možete da nabavite u specijalizovanim hobi radnjama, pozamanterijama i cvećarama.

 

Kako početi?

Pravljenje cvetića od satenske trake jeste najzahtevniji deo procesa i zahteva malo vežbe na početku dok ne pronađete najbolji način za to. Potreban je komad trake od oko trideset centimetara dužine. Palcem i kažiprstom jedne ruke uhvatite jedan kraj, zatim drugom rukom presavijte traku i počnite da je umotavate oko prsta. Namotaje učvrstite pomoću pištolja za lepljenje. U početku će vam možda biti potrebna pomoć u ovoj fazi, ali kada se izveštite, moći ćete i samostalno da napravite satenski cvetić. Za one koji ne žele da se usavršavaju u ovoj veštini postoje i gotovi kupovni cvetići, ali oni nemaju taj šarm ručno rađenih unikatnih predmeta.

Sledeći koraci

Isecite rafiju (ili neki ukrasni kanap, deblji konac, vunicu) na komade dugačke oko trideset centimetara. Provucite rafiju kroz perlicu (možete nanizati i više perlica, samo vodite računa da ne bude prenatrpano). Čipku i mrežastu traku (koja služi kao podloga) isecite na komade dužine sedam do deset centimetara. Čipka bi trebalo da bude malo duža od podloge, sa svake strane do pola centimetra.

 

Završna faza

Da bi vam bilo lakše dok radije, cvetić možete da pričvrstite za ukrasnu grančicu pomoću pištolja za lepljenje. Položite ih na čipku, zatim stiskanjem prstima napravite mašnicu, vodeći računa da tkanina bude ravnomerno raspoređena oko grančice i cvetića. Na kraju sve čvrsto umotajte rafijom (pazite da perlica ostane sa prednje strane ukrasa) i vežite. Uz dodatak ukrasne tračice, ili drugog komada rafije, ovaj ukras se transformiše u narukvicu. Mogućnosti su zaista neiscrpne, pogotovo ako uzmemo u obzir da možete koristiti i prirodne materijale, suvo cveće, raznobojne tračice, bilo šta što će vašem venčanju dodati još lepote i posebnosti.