Romantika i glamur u kosi

Autor: Suzana Stamenković

Od grčkih boginja do savremenih
Pepeljuga nijedna devojka nije odolela
venčićima, tijarama, šnalama i mašnama
koje njenom izgledu dodaju dozu romantike,
prefinjenosti ili ekstravagancije. Ukrasi za
kosu posebno dolaze do izražaja tokom leta
kada je frizura u prvom planu. Praktični su
za letnje vrućine, neodoljivi za zvezdane večeri

Najlepši ukras svake žene je zdrava i negovana kosa, naročito u letnjim mesecima. Ako je dodatno ukrasite šnalicama, trakama, rajfom ili češljićima i u običnoj odevnoj kombinaciji izgledaćete otmeno i glamurozno. Modni aksesoar za kosu je sve zanimljiviji i kreativniji, a poslednjih godina mu i velike modne kuće poklanjaju posebnu pažnju, tako da najpoznatije manekenke nose kristalne ili šnale u obliku reči, a šarenim maramama koje vezuju oko repa ili punđe diktiraju nove trendove.

Cvetni venčići i ukosnice

Da su se ukrasi za kosu koristilii u drevna vremena pokazuju i kipovi rimskih i grčkih boginja koje su predstavljene sa venčićem ispletenim od cveća i lišća. U drevnoj Grčkoj žene su nosile trake i cveće u kosi, a bogate dame dijademe izrađene od plemenitih metala s umetnutim dragim kamenjem. Najpre lovorovom, a potom i zlatnom vencu nisu odeleli na antički muškarci, pa su i gladijatori i carevi često predstavljeni sa ovim detaljem u kosi, koji u to vreme nije bio simbol mode, već moći i trijumfa. U ostacima Pompeje, drevnog rimskog grada pronađene su ukosnice izrađene od slonovače. Ukosnice su bile popularne i u starom Egiptu, a ukrasi za kosu bili su optočeni sedefom, zlatom i biserima. Sigurno se sećate kako je Elizabet Tejlor glumeći Kleopatru imala teške zlatne ukrase kojima su bile ukrašene sitne pletenice u njenoj kosi. Devojke su kroz istoriju uvojke ukrašavale vrpcama, u pletenice umetale svilene rese i priveske, na glavi nosile čipku. Tokom renesanse dame svoje frizure ukrašavaju perjem, perlicama, skupocenim ukosnicama i češljićima, vrpcama, dragim kamenjem. Japanke su ostale upamćene po karakterističnim ukosnicama – iglama u punđama. Punđe ojačane žicom i učvršćene ukrasnim iglama i dekorisane perjem, cvećem i trakama nose i žene u doba romantizma. Ako je suditi po Fridi Kalo, najvatrenijoj predstavnici realizma, najčešći ukras u kosi u to vreme bile su velike trake živih boja. Iako se dame nikada nisu odrekle nakita za kosu, poslednjih sezona modni detalji poput šnalica, češljića, rajfova, mašni, obogaćeni dizajnom i materijlom, vratili su se na velika vrata.

Šnalice za letnji šik

Ukrasi za kosu najviše dolaze do izražaja tokom letnjih meseci, jer ćete visoke temperature lakše podneti ako kosu mašnom vežete u visok rep; zauzdate je visokom punđom uz šnalu od kornjačevine (ili dobrom imitacijom) ili obmotate svilenom maramom. Za plažu, posao ili šetnju najpraktičnije su štipaljke šnale. Za večernje izlaske, uz svedenu garderobu, probrani detalji u kosi doprineće da izgledate sofisticirano i moderno. Elegantne dame i ovog leta primat daju ukosnicama s perlicama, štrasom ili biserima različitih veličina, dok moderne devojke biraju kopče s imenima dizajnera ili natpisima poput dream, love, drama. Popularne su i kopče koje smo nosile kao devojčice, i to dve identične, jednobojne, zaobljenog vrha, tik uz teme s obe strane glave. Svaka frizura koju upotpunite šnalama za kosu, biće više nego atraktivna. Ne morate robovati trendovima jer je izbor modela, oblika, boje, materijala ili detalja stvar vašeg ličnog stila. Možete nositi geometrijske, floralne ili druge maštovite oblike, u hipi ili etno stilu, jednobojne ili šarene, jeftine plastične ili skupocene dijamantske, jednostavne ili ukrašene kamenčićima. Izbor je vaš.

Uvek aktuelni rajf

Od svile, pliša, kože, pamuka ili perli, rajf ostaje neizostavni deo modnog aksesoara za kosu. Iako je na vrhuncu popularnosti bio šezdesetih godina prošlog veka, njegovo vreme ne prolazi. Praktičan je i može se lako kombinovati uz bilo koju odevnu kombinaciju, od sportske do krajnje ekstravagantne kada treba da zablistate u punom sjaju. Od prilike zavisi i da li će to biti svedena varijanta, eventualno sa cvetnim printom ili rajf sa cirkonima ili biserima. Modni dizajneri često eksperimentišu sa ovim modnim detaljem tako da su za odvažne dame predstavili rajfove sa cvetovima i ogromnim aranžmanima. Inače, zabluda je da se rajf nosi samo sa dugom kosom, jer kratkoj frizuri daje posebnu dozu glamura.

Marama na hiljadu načina

U modnom svetu marama je najpraktičniji detalj jer se može nositi na hiljadu različitih načina, kao ogrlica oko vrata, kao kaiš, ogrtač ili pak kao ukras za kosu. Čak i kao detalj na glavi koji će privući pažnju i poglede može se koristiti na mnogo maštovitih načina. Maramom možete obuhvatiti svu kosu i vezati je sa zadnje strane vrata kako biste je zaštitili od sunca ili upotpunili neku hipi ili safari odevnu kombinaciju; a ako vas uhvati letnji pljusak dovoljno je da je svežete na klasičan način ispod brade kao filmska diva ili pak na preklop kao Vitni Hjuston u srceparajućem filmu „Bodigard“. Ako vam je draži serijal „Seks i grad“, onda će turban od marame biti savršen ukras za letnje noći. Međutim, maramom možete vezati konjski rep, obmotati punđu, uplesti pletenice i svaki put ćete izgledati atraktivno i moderno.