Ukrasi za lepše raspoloženje

 

Praznična sezona uvek bude još svečanija ako se dodatno potrudimo oko ukrašavanja svog doma.

 

Autor: Svetlana Sušić

 

Pred kraj godine obično svodimo račune, pravimo planove za budućnost i koristimo svaki slobodan trenutak za prijatno opuštanje u društvu dragih osoba. Bilo da je u pitanju porodično okuplljanje ili sastanak straih prijatelja, atmosfera uvek bude topla i razdragana, a posebnu svečanu notu svemu daju novogodišnji ukrasi. Iako su mnogi pod pritiskom svakodnevnih obaveza i užurbane svakodnevice polako počeli da napuštaju ovaj lepi običaj, mi im savetujemo da ne odustaju tako lako. Uz malo truda, mašte i dobre volje, moguće je za kratko vreme ukrasiti prostor u kome boravimo i tako uneti još više živosti u svoje okruženje.

 

Klasični zimski motivi

Stabla i grane četinara su asocijacija na zimu u mnogim kulturama, a njihov prijatan miris ispunjava prostoriju posebnom aromom. Svakako da se ne treba odlučivati za posečene jelke, a veliko je pitanje i da li će one sa busenom preživeti do proleća. Tako dolazimo do paradoksa prema kome je upotreba plastičnih ukrasa možda i ispravnije rešenje. No to ćemo ipak ostaviti stručnjacima za ekologiju, a mi ćemo se pozabaviti izradom venčića od zimzelenih grančica. Ovaj ukras možete okačiti na vrata svog doma i tako svakome gostu unapred najaviti da ulazi u prostor ispunjen skladom i radošću.

 

Kako početi?

Za izradu venčića su vam potrebne zimzelene grančice, sveže ili veštačke, kanap, ukrasne tračice, novogodišnji ukrasi, mašne, šišarke, i sve one druge lepe blještave stvarčice koje nas podsećaju da je vreme za novi početak. Neizbežna je i upotreba pištolja za lepljenje plastikom, koji se pokazao kao veoma korisna alatka za sve kućne majstorije. Ukoliko ga još uvek nemate, eto ideje čime biste mogli sebe da obradujete.

 

Vešte ruke i malo strpljenja

Grančice međusobno spajati uvijanjem njihovih krajeva ili vezivanjem kanapčićima ako su prirodne grane u pitanju. U zavisnosti od veličine venčića koji pravite, odredite dužinu početnog niza. Kada ste napravili niz odgovarajuće dužine, zatvorite krug spajanjem njegovih krajeva. Zatim pomoću pištolja za lepljenje plastikom na venčić pričvrstite ukrase po ličnom izboru. Veći venčići pokazuju tendenciju da izgube oblik prilikom kačenja na vrata. Ovo se rešava tako što ih možete zalepiti za komad žice savijen u lepu kružnicu. Ona se ne primećuje, a pomaže venčiću da zadrži prvobitni oblik. Na vrata ga možete pričvrstiti pomoću obostrano lepljive trake, možete ga na par mesta zalepiti i pištoljem za lepljenje plastikom, a svakako će vas izbor materijala kojim raspolažete inspirisati da pronađete rešenje koje vam najviše odgovara. Želimo vam mnoštvo prijatnih trenutaka, dobro raspoloženje i još bolje zdravlje.