PLAČ I TEŠENJE

autor: Dr Radmila Kosić, pedijatar

Potreba za hranom, toplotom i ljubavlju je kod dece podjednaka kao i kod odraslih. Vaspitanje počinje u ranom uzrastu, ali ne podrazumeva ignorisanje bebinih potreba. Vaš osnovni zadatak je da mu sve pružite, dete vas plačom na to podseća.

Plač deteta je najveći izazov roditeljstva. Neiskusni roditelji se oslanjaju na literaturu, opremu, savete bake, umirujući zvuk fena ili automobilskog motora – kada sve zakaže panično traže pregled pedijatra, nadajući se da je ipak sve u redu… Nema roditelja koji se neće prepoznati u prethodnim redovima, o svim isprobanim tehnikama umirenja plača mogle bi se napisati knjige. Ipak, može vam se dogoditi da nijedno iskustvo nije primenljivo u slučaju vriske vaše bebe od koje se očekuje da, sita i suva, blaženo prespava nekoliko sati. Mame jedva dočekaju da se smeste u udobnost svoga doma i da uživaju u zadovoljnoj, naprednoj bebi koju su prvo donele na svet, a potom i svojoj kući. Kada ih u toj idili probudi neutešni plač, sve pročitano i naučeno padne u vodu, a nervoza preplavi i roditelje i dete. Plač deteta koje je dovedeno na pedijatrijski pregled uvek zahteva veliki oprez – specifičnosti mladog organizma su takve da se moraju isključiti svi očekivani uzroci neutešnog plača, a potom objasniti roditeljima da je dete zdravo, i da je njihov zadatak da upoznaju svoje dete i nauče šta ga uznemirava.

Što je dete mlađe, potrebe su mu jednostavnije. Plač je jedini način da vam novorođenče saopšti da mu nešto nedostaje (glad) ili ga ima u višku (puna pelena, gasovi). Ono ne govori, ne može da vam pokaže prstom predmet svojih želja, niti da vas uhvati za ruku i odvede do kreveca. Uvek se rukovodite mišlju da dete ne plače bez razloga, drugo je pitanje da li se sa njim slažete da ta potreba zahteva takvu dreku… Mlado odojče će lako tonuti u san, probudiće se kad je gladno ili mokro. Devetomesečna beba ima mnogo veći repertoar – možda u stomaku ne bi na spavanje, ili je igračka na stolu zanimljivija od najavljenog kupanja. Srećom, vreme radi za roditelje – postaju iskusniji, upoznaju svoje dete i prepoznaju vrste plača. Tako postaju sigurniji u sebe i brže rešavaju »krizne« situacije.

Zašto dete plače

Glad je najčešći razlog za plač odojčeta. Želudac male bebe je izuzetno mali, ne očekujte da pojede »dovoljno za uzrast« i da spava tri sata dok vi završite kućne poslove. Dojenje funkcioniše po principu ponude i potražnje – »dojenje na zahtev« ne znači da bebu ne skidate sa grudi. Napravite kompromis, podignite dete da izbaci višak vazduha. Ukoliko ubrzo plačem nagovesti da nešto nije u redu – pokušajte da mu pružite utehu u naručju, ritmično ga ljuljajte (dokazano imitirate pokrete svog tela dok je u stomaku hodalo zajedno sa vama)… ukoliko i dalje negoduje, nema vam druge nego da ga ponovo nahranite. Svako odojče vremenom uspostavi željeni ritam hranjenja na oko tri sata. Budete li se držali strogog rasporeda dete će neutešno plakati i umorno zaspati. Taman kad pomislite da ste »pobedili«, probudiće ga glad, poješće malo i iznureno zaspati… i tako u krug na svakih pola sata… Dete ne plače zbog navike nego zbog gladi, kakvu mu poruku šaljete ukoliko ga odmah ne nahranite?

Naručje majke je najtoplije i najsugurnije mesto koje poznaje. U našoj sredini se »navikavanje na nošenje« smatra klicom lošeg vaspitanja, sa dalekosežnim posledicama na ponašanje u odraslom dobu. Dete je provelo devet meseci u idealim uslovima majčinog tela, slušajuću otkucaje srca, majčin glas, toplotu tela… U velikom delu sveta deca se tradicionalno nose na leđima tokom celog dana, spavanje u roditeljskoj postelji je jedini izbor. Civilizacija je donela rano odvajanje bebe od majke, smatrajući da je svaka produžena prisnost uvod u slab karakter i »preteranu vezanost za majku«. U našoj organizaciji porodičnog života svakako nije moguće da ga neprestano nosite na rukama, ali ako neutešno plače u krevetu razmislite ko je propisao količinu prisnosti koju treba da ostvarite sa najvoljenijim bićem koje ste svojevoljno doneli na svet? Kakvu mu poruku šaljete dok ignorišete »zagrli me, uteši me«?  Nećete ga nositi celog života – posle prvog rođendana će mu hodanje biti mnogo interesantnije.

Grčevi su najčešći uzrok neutešnog plača u prvim mesecima života. Spasonosni lek ne postoji, pokušajte sa preporučenim kapima i sirupima koji će olakšati varenje mleka. Ukoliko dete dobro napreduje, dobro jede, nema temperaturu, najveći deo dana je zadovoljno – najverovatnije je da ga u popodnevnim časovima muče grčevi. Pomirite se sa istinom da uzrok nije poznat, da ih imaju sve bebe hiljadama godina širom sveta, i da niko još nije smislio spasonosnu formulu. Niste u stanju da ga potpuno oslobodite muka, ipak ga nemojte ostaviti da zbog toga samo plače iza zatvorenih vrata. Posvetite mu vreme i pažnju, tepajte mu, masirajte stomačić… bebe sa jačim grčevima obično bolje napreduju, utešno je u tih prvih nekoliko meseci.

Glad i grčevi su česti uzroci plača kod beba. Nažalost, dešava se da uzrok plača ostane tajna i da vaše dete plače više od drugih. Umirujući efekat ritmičnog ljuljanja, zvuk fena, usisivača… noću se svuda po svetu mogu sresti roditelji koji satima voze da bi beba zadovoljno dremala. Upotreba varalice je predmeta rasprava – ona neće umiriti gladno dete, ali je dokazano efikasna kod neke dece. Neke bebe prihvataju samo sisanje sopstvenih prstića. Pokušajte da uvek ispitate moguće uzroke plača, pre nego što ga nekritično hranite ili »zapušite« usta varalicom svaki put kad plačem pokušava da vam saopšti svoj problem (ili samo želju)… Potreba za hranom, toplotom i ljubavlju je kod dece podjednaka kao i kod odraslih. Vaspitanje počinje u ranom uzrastu, ali ne podrazumeva ignorisanje bebinih potreba. Zamislite koliko mi čeznemo za hranom, toplotom i ljubavlju i kako bismo podjednako plakali kada nas niko ne bi razumeo, ili ignorisao naše potrebe? Vaš osnovni zadatak je da mu sve to pružite, dete vas plačom na to podseća.