Uz dobru pripremu prijaće promena

Autor: Bojana Bugarski

Trudnica na put treba da ponese svoju dokumentaciju, putnu apoteku, izabere odgovarajuće prevozno sredstvo, vreme putovanja i bližu destinaciju

Ako trudnoća ima normalan tok, nema znakova o mogućim komplikacijama (bolovi, krvarenje, kontrakcije, oticanje nogu ili podataka o teškoćama prilikom prethodnih trudnoća), nema ni razloga da trudnica strahuje i ne putuje, naravno, pod uslovom da se buduća majka dobro pripremi i povede računa o nekim stvarima, specifičnim za njeno stanje. Trudnoća nije bolest i ako je sve u redu i ginekolog odobri putovanje, biće to prijatno iskustvo i promena.

Lekarska dokumentacija: Na put je važno poneti najsvežiju lekarsku dokumentaciju o pregledima, podatke o krvnoj grupi i zdravstvenom osiguranju. Dobro je i unapred biti informisan o ginekološkoj službi u mestu gde će trudnica da boravi, a za svaki slučaj se ne odlučivati za destinacije na kojima ne postoje zdravstvene institucije. U slučaju da dođe do razvoja simptoma koji ukazuju na moguće probleme, treba se odmah obratiti za pomoć lekaru.

Putna apoteka: Na put treba obavezno poneti putnu apoteku, u kojoj pored lekova koje trudnica eventualno uzima, treba da budu i preparati protiv zatvora, proliva i gorušice, a najbolje je da se o sadržaju putne apoteke trudnica posavetuje sa svojim lekarom i farmaceutom.

Prevozno sredstvo: Svako ima prednosti i mane, pa trudnica treba da se opredeli za prevoz koji joj najbolje odgovara. Putovanje automobilom može da bude zamorno zbog dugog sedenja, ali mu je prednost što mogu da se prave pauze po želji i odmara na prijatnim mestima. Ako se bira voz, dobro je ići spavaćim kolima, da trudnica može da se ispruži. Za putovanje avionom treba se informisati kod avio kompanije o potrebnoj dokumentaciji, jer neki prevoznici traže lekarsku dokumentaciju prilikom ulaska u avion. Putovanje autobusom verovatno je najneugodnije i najnapornije, zbog nedostatka komfora i retkih pauza, pa ga treba izbegavati.

Vreme putovanja: Između 14. i 28. nedelje trudnoće većina trudnica je u mogućnosti da putuje bez velikog napora i zamaranja. Međutim, treba izbegavati putovanje po vrućini, a ako ne mogu da se izbegnu, praviti ćešće pauze i misliti na hidrataciju organizma. Ako se putuje automobilom i uključen je klima uređaj, treba izbegavati velike temperaturne razlike u odnosu na spoljašnu temperaturu.

Izbor destinacije: Preporučuje se izbegavanje dalekih, egzotičnih destinacija, zbog dugog putovanja, endemskih bolesti, vakcinacija pred put, mogućih trovanja hranom, uboda insekata. Ne preporučuju se ni planine na velikoj nadmorskoj visini, iznad 3.000 mnv, avanturistički godišnji odmori poput ishrane u prirodi i slično. Najbolje je izabrati mirno mesto sa puno zelenila na obali reke, jezera ili mora, do koga vodi asfaltni put (da nema mnogo „truckanja”) i koje ima svu potrebnu infrastrukturu, kao što su prodavnice hrane i lekarske ordinacije. Treba izbegavati eksperimente sa hranom zbog mogućih trovanja, sunce između 10 i 16h, kao i iskorake iz uobičajenog ritma spavanja i odmaranja.