TROVANJA KOD DECE – Betty

Zaštitite mališane od opasnih materija

Sve preparate koji se koriste u kući za ćišćenje treba držati van domašaja dece u zatvorenim ormarićima, a isto važi za kozmetiku, parfeme, dezodoranse, sredstva za negu biljaka, medikamente, alkohol, duvan i drugo

Autor: Dr Radmila Kosić

Trovanja kod dece su česta i mogu da nastanu na više načina: udisanjem,preko kože ili sluzokože, a daleko češće stavljanjem u usta i gutanjem. Za slučajna trovanja male dece uvek su odgovorni roditelji. Sigurnost u roditeljskom domu nije odgovornost deteta. U bezbrojnom nizu preduzetih mera za stvaranje sigurnog okruženja (utičnice za struju, vrelina grejnih tela, oštre ivice nameštaja, klizave pločice i niska ograda balkona), prevencija trovanja kod dece ne sme da se zaboravi.

Šta je sve otrovno za dete?

Pilule i lekovi: Veoma je bitno da znate da sve što je dete uzelo iz ormarića za lekove može biti opasno (tablete za spavanje, lekovi protiv alergije, bolova, povišene temperature, neki vitamini). Svi ovi lekovi su korisni u propisanoj dozi za odrasle, ali će po količini i sastavu biti toksični za malo dete.

Sredstva za čišćenje u domaćinstvu: Opasna su sva! To su jake baze ili kiseline, i s obzirom na njihovu svrhu, nikako ne mogu da budu „nežne” u dodiru sa kožom i sluzokožom.

Sredstva iz garaže, radionice, sredstva za negu biljaka:  Obično sadrže opasne rastvarače, mogu da budu opasna i kada isparavaju.

Biljke: Ma kako lepo izgledale u bašti ili dnevnom boravku, pre nego što ih posadite dobro se raspitajte da li su otrovne. Iznenadićete se koliko otrovnih biljaka ukrašava naše domove.

Užici za odrasle: Duvan je smrtonosan ukoliko se proguta, jedna jedina cigareta može da usmrti jednogodišnje dete. Dobar gutljaj jakog alkoholnog pića imaće opasno dejstvo na tek prohodalo dete i može da ostavi trajne posledice na njegove unutrašnje organe.

Dijagnoza: U većini slučajeva dijagnoza se postavlja na osnovu podataka koje daju roditelji. Od velike je koristi da roditelji sa sobom ponesu pakovanje, kutiju ili bočicu materije koju je dete progutalo. Ukoliko ne postoji podatak o količini uzete materije ili tableta, lekar uvek treba da se ponaša kao da je dete uzelo najveću moguću dozu. Ukoliko lekar nema podatke o tome da je dete bilo u kontaktu sa mogućim otrovom, posumnjaće na trovanje, ako postoje simptomi i znaci koji ukazuju na uzrok lošeg stanja deteta.

Preventiva:  Mnogo značajnija od lečenja je preventiva. Svi lekovi treba da budu zaključani u visokim ormarićima, čak i bočice sirupa za snižavanje temperature ili antibiotik koji se trenutno koristi, ne treba da budu nadohvat ruke. Sredstva za održavanje higijene kuhinje i kupatila moraju da budu van domašaja propuzalog ili prohodalog deteta – nikako na podu, niti u ormariću koji može samo da otvori. Jednom rečju, sve što dete ne koristi, ni ne treba da mu bude dostupno za razgledanje. Trovanja se dešavaju retko, ali obično ostavljaju trajne posledice po zdravlje, zbog čega je razmišljanje „stalno mi je na oku” bolje zameniti sigurnošću zaključanog ormarića.

Prva pomoć: Kod trovanja se prva pomoć obezbeđuje ispiranjem kože i dostupnih sluznica običnom vodom. Uobičajeno izazivanje povraćanja treba izbegavati do dolaska kod lekara. Raspitajte se za broj telefona Nacionalnog centra za trovanja,gde ćete u bilo kom trenutku moći da dobijete pouzdane informacije o toksičnosti materija iz vašeg okruženja. U slučaju sumnje da je dete bilo kog uzrasta unelo potencijalno otrovnu materiju, pozovite službu Hitne pomoći koja će vam dati precizna uputstva za prvu pomoć otrovanom kod kuće i obezbediti najbrži  transport do bolnice.