Pripremite se za praznike

 

Bliži se praznična sezona i mnogi od nas ukrašavaju svoje domove ručno pravljenim ukrasima, koji takođe mogu biti i divan poklon dragoj osobi.

 

Autor: Svetlana Sušić

 

Hladno vreme u kombinaciji sa kratkim danima može da dovede do potištenosti i neraspoloženja. U takvim slučajevima je uvek korisno pronaći sebi neku zabavu i posvetiti se ukrašavanju doma. Svetlost sveće ima skoro magijsko dejstvo i u trenutku čini da naš dom izgleda svečanije i romantičnije. Čak i najobičnije sveće mogu lako da postanu lep poklon ili ukras doma ukoliko upotrebimo malo mašte i uložimo malo truda i veštine.

 

Potreban materijal

Sveće je najbolje kupovati na proverenim mestima, od majstora koji imaju tradiciju u ručnoj izradi ovih predmeta. Oni obično koriste kvalitetan vosak i fitilje koji sporije gore, pa je tako izrađena sveća garant da ćete dugo uživati u njenom treperavom svetlu. Pištolj za lepljenje plastikom je korisna stvar koju bi trebalo da poseduje svako sklon uradi sam majstorijama. Alternativa ovoj alatki je obostrano lepljiva silikonska traka. Sve što vam je još potrebno jesu ukrasne trake u raznim bojama, čipka, kanap, cveće, sveže ili suvo ako pak ne želite da ukras bude atrakcija za jedno veče, makaze i vešti prsti. Mašta se podrazumeva.

 

Kako početi

Odsecite čipkanu traku u dužini potrebnoj da obuhvati sveću, ali ostavite dva do tri centimetra viška da bi lepak mogao fino da fiksira traku. Pomoću pištolja za lepljenje plastikom fiksirajte jedan kraj trake za sveću, obmotajte sveću pažljivo i zatim zalepite drugi kraj tako da čipkana traka bude lepo zategnuta. Odabrane cvetove podšišajte makazama i pričvrstite ih za sveću pištoljem za lepljenje plastikom. Odsecite deo ukrasne trake, obmotajte sve i vežite ukrasnu mašnu. Mogućnosti su velike, sve zavisi od raspoloživog materijala i vaše trenutne inspiracije. Veoma lepo izgledaju i sveće obmotane kanapom, a moguće je koristiti i jutu i platnene krpice u raznim bojama.

 

Dodatni saveti

Kada sve pripremite i upalite sveće, vreme je za neku finu zakusku u društvu dragih osoba. Topao čaj, prijatni razgovori, tiha muzika i opuštena atmosfera ono su što će dodatno ulepšati početak praznične sezone. Vodite računa da ovako pripremljene sveće mogu bezbedno da gore dok ne stignu blizu ukrašenog dela, pa prilikom izrade ostavite dovoljno prostora od vrha sveće do početka dekoracije.