TERAPIJA BILJNIM PREPARATIMA – Betty

Kako se boriti protiv migrene

 

Neprijatnosti koje donosi napad migrene mogu da budu ublažene uz upotrebu proverenih bijnih preparata.

 

Autor: Jasna Petrović

 

Snažni bolovi praćeni karakterističnim simptomima kao što su mučnina, koja može, ali i ne mora da bude praćena povraćanjem, i preterana osetljivost na svetlosne i zvučne nadražaje, dobro su poznati svima koji pate od migrene. Budući da je ovo treći po učestalosti zdravstveni problem sa kojim se susreće celokupna populacija, ne čudi nas veliko interesovanje za svaku informaciju koja doprinosi ublažavanju ovih simptoma.

 

Najava napada i pravovremena reakcija

Određeni neurološki simptomi se javljaju uoči napada kod nekih pacijenata, najčešće kao promene u vidnom polju. To je takozvana migrena sa aurom. Za nju su karakteristične i pojave promene čula ukusa i mirisa, zvonjava u ušima i utrnulost. Kod osoba koje pate od migrene bez aure čak nekoliko sati pre napada može doći do pojave nespecifičnih simptoma. Ovo su veoma individualne senzacije, i svako bi morao da pokuša da ih prepozna kod sebe. Mogu se kretati u rasponu od anksioznosti, preko depresije, iznenadnog umora, napada žeđi ili želje za nekom određenom hranom.

Kada se jave prvi simptomi, trebalo bi da pacijent odmah reaguje i da preduzme određene korake u cilju smanjenja neprijatnosti. Uz obaveznu konsultaciju sa lekarom i farmaceutom moguće je koristiti biljne preparate i čajeve čije je dejstvo dokazano u praksi.

 

Ginko biloba

Pozitivan uticaj na poboljšanje cirkulacije koje imaju aktivni sastojci preparata napravljenih od ginko bilobe, doprinosi podizanju nivoa kiseonika u mozgu. Ovo dovodi do smanjenja napada praćenih glavoboljom. Ekstrakti ove biljke su se pokazali korisnim i u primeni kod dece koja pate od migrene.

 

Đumbir

Studija sprovedena u Brazilu pokazala je da ekstrakt đumbira ublažava bol kod napada migrene. Ova biljka takođe pomaže bržem i kraćem periodu oporavka nakon napada. Još jedno korisno dejstvo đumbira je ublažavanje mučnine. Iziritiran želudac često ne prihvata terapiju pa je umirujuće dejstvo đumbira dragoceno u takvim situacijama.

 

Čajna mešavina

Uzeti po 20g angelike (Angelica arhangelica), peršuna (Petroselinum sativum), morača (Foeniculum vulgare), kima (Carum carvi) i anisa (Pimpinela anisum). Izmešati sve sastojke, odmeriti tri supene kašike mešavine pa preliti sa 0,75l ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno sat vremena, zatim procediti. Ovu količinu čaja bi trebalo popiti u manjim porcijama tokom dana.

 

Etarska ulja

Masiranje slepoočnica etarskim uljem nane, bosiljka ili lavande doprinosi umanjenju bolova. Dve do tri kapi etarskog ulja bi trebalo rastvoriti u jednoj kašičici maslinovog ulja. Voditi računa da preparat ne dođe u kontakt sa očima.

 

Saveti za ishranu

Napadi migrene su nepredvidivi, ali pokazalo se da izbegavanje određenih vrsta hrane može da umanji njihovu učestalost. Konzervisani i suhomesnati proizvodi, kao i ostale prerađevine koje sadrže natrijum glutaminat bi trebalo da budu izbačeni iz jelovnika. U dogovoru sa lekarom i farmaceutom moguće je pojačati unos magnezijuma i vitamina B6 putem suplemenata.