Savršeno mesto za porodični odmor

autor: Darinka Mihajlović

Fascinantna lepota netaknute prirode čini Staru planinu najlepšom u istočnom delu Srbije i jednim od njenih najvrednijih turističkih prostora. Ona predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja i zaštićeni je park prirode

Stara planina – visokoplaninski masiv u istočnoj Srbiji koji se prostire kao prirodna granica prema Bugarskoj, udaljena je 330 km od Beograda, 70 km od Niša i 50 km od Knjaževca i Pirota. Najviši vrh je Midžor, 2.169 m. Sa njega se pruža nezaboravni pogled na bogate pašnjake, zlatonosne potoke, stare šume, samonikle plantaže borovnica. U vedro jutro pogled seže sve do plavog Dunava.

Na ovoj srpskoj planinskoj lepotici sneg se zadržava i do pet meseci godišnje, a budući da je opremljena najmodernijim sistemom žičara, predstavlja savršeno mesto za skijaše, planinare i sve druge ljubitelje netaknute prirode, ekološki čiste i zdrave sredine, bez aerozagađenja i »prljave industrije« .

Snegom bogate zime, kao i topla sunčana leta, Staru planinu čine savršenim mestom za odmor u bilo koje doba godine.

Od proleća do zime

Čudesna lepota i neiscrpna sloboda, reči su kojima se opisuje Stara planina. Oni koji su je upoznali ne mogu se složiti u kom godišnjem dobu je najlepša.  Leti je pravo zadovoljstvo šetati po Staroj planini jer ima divnu klimu i nezaboravne mirise trava, drhtaj staroplaninske sedefice, leptira koji živi samo ovde, vazduh pročišćen iznenadnom letnjom kišom i dahom borovine…U šetnji možete ubrati hajdučku travu, kantarion, majčinu dušicu, brojne vrste orhideja, a vašim foto-aparatom možete snimiti rosulju, biljku mesožderku, koja se hrani insektima.

Jesen oboji stogodišnje šume Stare planine u neobične boje. Grebeni, planinski potoci i vodopadi neverovatne lepote, stada konja koja dolaze na vodu, sve to čini jedinstven i neponovljiv doživljaj. Do najvišeg vrha, Midžora, stiže se lako, jer je zaravnjen, ali i ćudljiv. Na preko dve hiljade metara, vreme se brzo promeni, pa šetače krenule po suncu, može iznenaditi snežna vejavica.

Skijaške staze »Konjarnik« i »Sunčana dolina« sa četvorosednom žičarom i prvom gondolom u Srbiji, koristi tokom zime i do 1.500 skijaša na sat. Osim klasičnih ljubitelja skijanja, Staru planinu su otkrili i oni koji uživaju u snoubordu.

Sistem žičara i staza, izgradnja smeštajnih kapaciteta, doprinela je da Stara planina postane dragoceni turistički prostor tokom cele godine.

Privatni i hotelski smeštaj

Posle 2000. godine, izgradnja Ski centra »Babin zub« na Konjarniku, i savremenog Hotela »Stara planina«, pokrenula je povratak mnogih koji su u potrazi za poslom napustili predele Stare planine. Oživeo je seoski turizam u desetak sela podno planinske lepotice, a 60-ak domaćinstava danas mogu da ponude gostima 800 ležajeva. Još oko 1.200 kreveta čeka turiste u hotelima, vilama, konacima, planinarskim domovima….

Hotel “Babin Zub” na Staroj Planini nalazi se u podnožju Babinog zuba. Raspolaže smeštajnim kapacitetom od 60 ležajeva, a Planinarski dom “Midžor” ima još 63 mesta. Hotel “Stara planina” ima idealan položaj na visini od 1.470 m u srcu Ski centra. Hotel je prvenstveno namenjen porodicama.  Ima 109 soba i 37 apartmana.

Hrana “diše i miriše”

U bilo koje doba dana staroplaninski domaćini za gosta očas prirede „gozbu”. Ujutru će vas poslužiti domaćom gibanicom ili projom sa zeljem. Staroplaninski kraj je poznat po izuzetnim sirevima.

Na trpezi se oko podneva mogu naći sarmice „gužvice” od livadskog zelja, salata od cremuša i lokalni specijalitet belmuž, koji se pravi od mladog sira i brašna. Jagnjeće pečenje kakvo možete ovde probati nigde vam drugde neće ponuditi. Posle ukusnog predjela, kaloričnog glavnog jela, sledi slatkiš, pita sa višnjama ili orasima, vanilice i još mnogo slatkih đakonija.

Sve to biće ukusnije uz kvalitetno vino knjaževačkih vinarija, a dopunjeno lokalnim pričama domaćina koji su tu da vam ulepšaju zalazak sunca i cvrkut ptica.

Idealno za ekstremne vozače i trkače

Stara planina je svake godine domaćin državnog prvenstva u brdskom biciklizmu. Ovaj događaj iz godine u godinu ima sve više učesnika, a vozi se na izuzetno zahtevnoj stazi, dužine 4.280 metara.

“Avantura Midžor” okuplja vozače kvadova iz cele Evrope. Vozi se po nepristupačnim stazama, gde ljudska noga gotovo da nije kročila, preko reka i potoka, do vrhova krova Srbije.

Nebeski trkači takmiče se na 2.000 m. nadmorske visine u svojevrsnoj trci izdržljivosti na “Ultra trailu Stara planina”. Organizator svake godine menja staze i distance, kako bi takmičari mogli da upoznaju što više od 114.000 hektara predela.

Manifestacije

Festival punog meseca “Moon Fest” pruža mogućnost ljubiteljima prirode i mladima, da dožive zvezdano nebo, svitanje, jutro i “buđenje” planine. Centralni motiv manifestacije je noćni uspon na Midžor u noći punog meseca.

»Molitva pod Midžorom« svetkovina je koja se svake godine za Đurđevdan, održava na kapiji Stare planine, u selima Vrtovac i Balta Berilovac. U Vrtovcu, u ćeliji posvećenoj Svetom Đorđu, obavlja se ritualno žrtvovanje jagnjeta, koga narod ovog kraja zove »molitva«. Prve subote posle Đurevdana, manifestacija se nastavlja u Balta Berilovcu gde vrsne domaćice pokažu svoje kulinarske veštine i ručne radove.

U selu Jalovik Izvor udaljenom 40 km od Knjaževca, pod Starom planinom, svake godine na Veliku Gospojinu održava se “Sabor na Panadžur”, manifestacija posvećena izvornoj pesmi i igri. Svoj talenat ovde pokazuju pevači, harmonikaši, frulaši, gajdaši, trubači. Bira se lepotica Sabora i na kraju razvije kolo od 1000 igrača.