Problem koji se ne sme ignorisati

 

Oslabljen priliv krvi u delove tela koji su najudaljeniji od srca jeste čest zdravstveni problem, izraženiji je kod starijih osoba, a podložnije su mu žene.

 

Autor: Jasna Petrović

 

Naše srce neprekidno radi i kao svojevrsna neumorna pumpa obezbeđuje stalni protok krvi kroz organizam, a samim tim i njegovo pravilno funkcionisanje. Kiseonik i hranljive materije na ovaj način dospevaju do svake ćelije. Do poremećaja u ovom složenom mehanizmu može doći iz više razloga, nije retka situacija u kojoj je u pitanju kombinacija više različitih uzroka.

 

Uzroci loše periferne cirkulacije

Niska spoljašnja temperatura, naročito u kombinaciji sa neadekvatnom obućom i odećom (tesno pripijene stvari koje otežavaju cirkulaciju), može dovesti do problema u snabdevanju perifernih krvnih sudova dovoljnom količinom krvi. Ovo je najčešće pojava prolaznog karaktera, koja nestaje čim se otklone uzroci njenog nastajanja, naravno ukoliko nije došlo do promrzlina, što nije tema ovog teksta.

Uzroci koji dovode do ozbiljnijih poremećaja u perifernoj cirkulaciji jesu loše navike poput pušenja, konzumiranja alkohola, neuravnotežene ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti. Ovakav nezdravi životni stil vremenom dovodi do oštećenja celokupnog kardiovaskularnog sistema i uzrokuje brojne druge zdravstvene probleme, od kojih neki mogu imati i fatalan ishod.

Različita oboljenja, takođe, mogu dovesti do poremećaja u cirkulaciji. Navešćemo probleme sa bubrezima, dijabetes, srčana oboljenja i povišen krvni pritisak kao najčešće, a ovaj problem je i prateći faktor nekih sistemskih bolesti.

Jedan deo odgovornosti snosi i nasledni faktor, ali ukoliko osoba već zna da ima porodičnu istoriju ovog problema, onda tim pre mora da posveti više pažnje sprečavanju njegovog razvoja.

 

Simptomi poremećaja

Na poremećaj periferne cirkulacije ukazuju brojni simptomi kao što su: hladne šake i stopala, pojava grčeva u stopalima i listovima, trnjenje prstiju, šaka i stopala, promena boje kože (bleda, plavičasto-ljubičasta), suva koža, pojava ranica na koži koje teško zarastaju, smanjeno znojenje stopala, krhki nokti, pojava podočnjaka, nastanak celulita i mnogi drugi. Osoba može da oseti pospanost, probleme sa koncentracijom i pamćenjem, lako se zamara. Kod žena može doći do poremećaja u mesečnom ciklusu, dok se kod muškaraca može javiti problem erektilne disfunkcije.

 

Dijagnostika i lečenje

Pravovremeno otkrivanje uzroka i adekvatno lečenje ovog poremećaja je od izuzetno velike važnosti. Simptomi se najčešće razvijaju postepeno, pa ih pacijenti zanemaruju, što umanjuje šanse za uspešno lečenje. Pored detaljnog pregleda, lekari koriste analize krvi, ultrazvučne preglede, kolor dopler, angiografiju i magnetnu rezonancu. Ukoliko problem nije uznapredovao, stanje se veoma brzo koriguje promenom ishrane i uvođenjem redovne fizičke aktivnosti. Preporučuje se i hidromasaža, a uz konsultaciju sa lekarom i farmaceutom, pacijent može ishranu dopuniti odgovarajućim suplementima. Teži slučajevi uključuju i hirurško lečenje, o čemu finalnu odluku donosi vaskularni hirurg.

 

 

Chad Thomas Jersey