Jahači nebeskih talasa

Postoji kratki vremenski period od iskakanja iz aviona do spuštanja na tlo u kome je moguće održati iluziju o pobedi nad gravitacijom. Svaka, čak i najmanja, greška u tom procesu završava se kobnim krajem. To samo pojačava želju za pobedom.

Autor: Duško Šašić

Od kada se 1966. godine na kioscima pojavio prvi broj stripa o Srebrnom letaču, generacije su odrastale maštajući o letenju na dasci nalik onoj za jahanje na talasima. Ovaj Marvelov tragični junak, proistekao iz mašte neponovljivog scenariste Stena Lija, kao da je predodredio sudbine mnogih sportista koji su glavom platili svoju smelost.

Prvi skaj-surferi

Skaj-dajving je sredinom osamdesetih godina prošlog veka već bio poprilično raširena zanimacija među svim avanturistima kojima običan padobranski skok nije donosio dovoljnu količinu uzbuđenja. Dodatnu adrenalinsku navalu oni su pronašli u kolektivnim skokovima tokom kojih bi skakači u vazduhu pravili različite figure povezujući se rukama. Ovo je zahtevalo posebne treninge i uvežbanost, kao i dodatnu količinu smelosti. Međutim, kao što to kod adrenalinskih zavisnika obično biva, i ovo je uskoro počelo da nekima od njih bude nedovoljno atraktivno.

Dvadeset godina nakon pojave Srebrnog letača u svetu stripova, u stvarnom svetu su svoja imena u istoriju ekstremnog sporta upisala dvojica Francuza, Dominik Žake i Žan Paskal Oron. Oni su smislili da se dodatno zabave tako što će skok iz aviona izvesti sa daskom pričvršćenom za stopala. Prvi skok izveli su tokom leta 1986. godine. Inovaciju su prihvatili neki od pionira novih tendencija u skaj-dajvingu, poput fristaja i friflajinga, a među njima su posebno mesto zauzimali Patrik de Gajardon i Džeri Loftis. Loftis je pokrenuo i prvu kompaniju za proizvodnju opreme za skaj-surfing. Nažalost, obojica pomenutih pionira su izgubili živote upražnjavajući ovaj sport.

Oprema i tehnika

Daske koje je dizajnirao Loftis, kao i većina dizajniranih nakon toga, po veličini manje su od onih koje koriste jahači na talasima. Oblikom podsećaju na dasku za snou-bording ili na uvećani skejt-bord. Vezovi su napravljeni tako da skakač, u slučaju gubitka kontrole u vazduhu, može da otkači dasku i da pažnju posveti sopstvenom bezbednom prizemljenju. Ovo predstavlja i jedan od bezbednosnih rizika skaj-surfinga budući da otkačena daska nastavlja svoj pad bez ikakve kontrole. Daska poseduje sopstveni padobran koji usporava njen pad, ali čak i tako predstavlja opasnost za sve koji joj se nađu na putu. Većina skaj-surfera odbacuje dasku pre nego što se spuste na tlo, mada neki od njih praktikuju spuštanje sa daskom što je veoma atraktivno za posmatrače. Početnici skaču sa manjim daskama, dužine do dve stope, dok iskusniji skakači koriste veće daske.

Kacige skakača su opremljene visinomerom koji daje zvučno upozorenje u trenutku kada je vreme za otvaranje padobrana. Ovo je neophodno kao podsetnik skakaču da ipak ne ume da leti samostalno, te da je ono što vidimo na snimku kao let u stvari jedan veoma brz pad snimljen iz drugačije perspektive.

Ovladati veštinama potrebnim za uspešno jahanje nebeskih talasa nije nimalo jednostavno. Već samo održavanje uspravnog položaja dok stojite na dasci sa kojom zajedno propadate prema čvrstoj površini naše planete zahteva dosta vežbanja. Otpor vazduha konstantno pokušava da vas izbaci iz tog položaja, a čak i najfiniji pokreti šake mogu da poremete ravnotežu koju ste upravo uspostavili.

Naprednije tehnike podrazumevaju izvođenje okreta, lupinga i imitiranje helikoptera. Budući da se takmičarski skokovi obično izvode u paru, gde je drugi član tima kamerman koji ovekovečuje trenutke pobede nad gravitacijom, ovo predstavlja dodatni rizik za bezbednost. Brojni okreti koji se izvode tokom akrobacija u vazduhu zbog centrifugalne sile dovode do strujanja krvi prema šakama i stopalima. Skakači pokušavaju da spreče ovaj efekat tako što udove umotavaju elastičnim trakama pre skoka. Ovo donekle ublažava ovaj efekat, ali skokovi i dalje stavljaju organizam skakača pred velike izazove, a bol i opasnost su sastavni deo ovog sporta.

Zlatno doba skaj-surfinga

Nakon što se početkom devedesetih godina u reklami za koka-kolu pojavio Rej Palmer, prvi australijski skaj-surfer, industrija zabave je prepoznala potencijale ovog sporta za privlačenje pažnje gledalaca. Takmičarski tim skaj-surfera bio je sastavni deo ESPN X Games programa od njegovog početka 1995. godine. Druga polovina devedesetih je bila period kada su gledaoci širom planete sa uživanjem pratili akrobacije neustrašivih letača. Tokom šest sezona snimljeno je i emitovano više od sto sati programa bez ijednog incidenta. Zvezda šoua Troj Hartman je i danas živ i zdrav, a u široj javnosti je ostao upamćen kao glumac reklame za Pepsi iz 1998. godine. Za razliku od njega, Rob Haris, još jedan od tragičnih pionira ovog sporta, nije uspeo da preživi snimanje reklame za Mountain Dew sokove.

Kada je skaj-surfing skinut sa programa, njegova popularnost je počela da opada među skakačima, između ostalog i zato što iskusniji takmičari, ili bar velika većina njih, nisu pokazivali previše entuzijazma kada je trebalo edukovati mlađe poklonike ovog sporta. Paralelno sa tim počeo je porast popularnosti fri-flajinga kao i letenja uz pomoć posebno konstruisanih odela. Uz rizike, koji su sastavni deo skaj-surfinga, sve ovo je dovelo do određenog prestanka masovnijeg interesovanja za ovaj sport.

Takmičenja

Prvi međunarodni šampionat održan je pre dvadeset i jednu godinu u Efesu u Turskoj. Ovi međunarodni događaji se i dalje organizuju, a ostala značajnija takmičenja uključuju američki i evropski šampionat, ESPN X Games i SSI pro tour nadmetanje.

Tim se sastoji od skakača i kamermana. Rezultat je zajednički, s tim što 75% ocene donosi izvedba skakača, a ostalih 25% se odnosi na doprinos kamermana.

Skaj-surfing danas

Iako više nije u žiži, interseovanja ljubitelja ekstremnih sportova skaj-surfing još uvek ima svoje poklonike. Takmičenja se redovno održavaju, a na svakih nekoliko godina se pojavi nova grupa mladih ljudi željnih vrhunskog uzbuđenja. Želimo im uspešno kroćenje nebeskih visina.

Još uvek u igri

Troj Hartman je jedan od heroja ovog sporta koji je imao sreću da preživi sve ludosti koje su ovi hrabri buntovnici protiv gravitacije izvodili tokom svojih najluđih godina. Ovaj diplomirani inženjer aeronautike karijeru je započeo pri vojnoj avijaciji da bi od 1993. godine postao profesionalni skaj-surfer. Tokom poslednjih desetak godina posvećen je izradi sopstvenog dizajna ranca na mlazni pogon. Bio je i voditelj MTV šou programa posvećenog video zapisima neverovatnih podviga. Za potrebe ovog programa izveo je prelazak iz jednog letećeg aviona u drugi, kao i skok sa zapaljenim padobranom.