Čista i održavana brada

Autor: mr Vesna Knežević

Bez obira da li svoj imidž upotpunjujete bradom u stilu toreadora, slikara, mudraca, drvoseče ili Deda Mraza, treba imati u vidu da samo ona koja je negovana odaje dobar utisak i emituje poruku da je nosi samopouzdan muškarac koji drži do sebe

Merenje privlačnosti na osnovu fizičkog izgleda pokazalo je istraživačima da je brada na licu muškarca atraktivna velikom broju žena, jer ih asocira na muževnost, sigurnost, zrelost i mudrost.

To i nije tako neobično kada se zna da su muškarci od davnina nosili bradu kao znak dostojanstva i moći, poput grčkih filozofa i bogova, koji su uvek prikazivani kao bradonje, ili pak kralja Artura, Karla Velikog, odnosno vojnika, advokata i dvorjanina kraljice Elizabete. Međutim, da je brada i u prošlosto mogla da bude stvar mode, pokazuju nam portreti engleskih kraljeva, na kojima je Ričard II prikazan s bradom, a Henri II bez nje. Englezi koji su pratili modne trendove negovali su kovrdže na licu, a istočnjaci u Persiji su otišli korak dalje i svoje brade pleli u kike i ukrašavali zlatnim nitima.

Za modernog muškarca brada je stvar izbora. Neko je pušta da raste zato što mu je svakodnevno brijanje dosadilo. I to je verovatno najgori razlog, jer nošenje brade podrazumeva permanentnu negu ovog kosmatog dela lica. Zapuštena brada, u koju su se zavukli ostaci hrane i mirisi jela i pića, prljava i neuredna, nikome nije privlačna, a nije ni zdravstveno bezbedna, jer može biti rasadnik najrazličitijih bakterija i virusa i okidač mnogih infekcija, iritacija, crvenila i osipa na koži. Rečju, neodržavanje higijene kada je ovaj muški ukras u pitanju je neoprostivo.

Negovana brada

Svaki bradonja koji drži do sebe i svog čistog i urednog izgleda, neguje bradu. Za tu svrhu stoje mu na raspolaganju specijalizovane četke i češljevi, šamponi i ulja, balzami i razne vrste voska za bradu. Koliko su brade u trendu vidi se i po tome što poznati brendovi imaju specijalizovane kozmetičke linije za muškarce s maljama na licu, namenje ne samo nezi kože, nego i dlake. Jer, neko ima čvrstu i kovržavu bradu, neko “neposlušnu” koja prirodno raste na sve strane, s grubim dlačicama koje hoće i da urastu u kožu, varijacije su bezbrojne. Za svaki tip brade, kao i kose, postoji odgovarajući preparat. Recimo, ulje od argana preporučuje se za suvu dlaku; daje joj sjaj, boju i mekoću, a ulja na bazi citrusa su pravi melem za bradu koja se brzo zamasti. Naravno, moderan muškarac se ne ustručava da koristi serume, maske i farbe za svoj ukras na licu, on zna da čista, negovana, sjajna brada ostavlja dobar utisak i uliva poverenje da je nosi muškarac koji zna šta hoće. Isto tako, on ne deli svoj pribor za negu brade (četke, češljeve, trimere) i svakodnevno ga čisti, pere i steriliše.

Poznate bradonje

Još od Sokrata i Aristotela brada je predstavljala životni stil i određeni pogled na svet. Nosili su je mnogi slavni ljudi tokom istorije, od Abrahama Linkolna do Salvadora Dalija. Danas ona ukrašava lice Džima Kerija, koga bije glas da je neko vreme imao i najdužu bradu u Holivudu. I Tarantinov glumac Kristofer Valc koji je igrao u Đangovoj osveti i Prokletnicima, nosi gustu i dugu bradu i izgleda gospodski. Bradu nose i Džef Bridžis (Big Lebovski, Ajron Men), Tom Hardi, Robert de Niro…

 

Oblikovanje

Bez obzira da li ćete se opredeliti za sasvim kratku ili dugu i razbarušenu bradu poput Deda Mraza, ona mora da se neguje. Za bradu koja tek počinje da raste, kozmetičari preporučuju i korišćenje pilinga za lice jedanput nedeljno, da bi se izbegle iritacije kože. Frizeri koji su stručni za oblikovanje brade, kažu da svako ima svoj tip brade, odnosno da treba odabrati onu pravu, jer ruku na srce, ne stoji sve svakome. Generalno, treba voditi računa o linijama lica, obliku vilice i visini jagodica. Nije lepo da brada raste suviše blizu jagodica, pa treba voditi računa o liniji obraza, da ne izgledate kao pećinski čovek ili da ste nalepili tuđu bradu. Zato je najbolje da se posavetujete sa iskusnim frizerom, koji tip brade odgovara vašem licu i prepustite se stručnim rukama, a ako ste vešti, naučite korak po korak i kako sami da je negujete i oblikujete.

Šta brada otkriva

Iako brada pokriva manji ili veći deo lica, činjenica je da ona i nešto govori o muškarcu koji je nosi. Postoji uvreženo mišljenje da muškarci koji preferiraju dugu i razbarušenu bradu ne vole osobito tuđa pravila nego da neguju svoja, vole da drže stvari pod kontrolim i prilično su samouvereni, ali i da su pouzdani, racionalni i objektivni.

No, ne nose svi bradati muškarci isti oblik brade celog života. Neki vole da se traže i iskazuju svoje stavove kroz estetitiku ovog ukrasa na licu. Filmski glumac Bred Pit viđen je u javnosti i sa kratkom i sa dugačkom bradom, što se može tumačiti i kao svojevrsno samoizražavanje. Lice uokvireno bradom može jako dobro da istakne životnu fazu u kojoj se nalazite, kao i da provereno istakne vašu muževnost i privlačnost.