SEZONSKI LAKI OBROCI

Salata kao kompletan ručak

 

Leto je idealno vreme za uživanje u laganim i zdravim obrocima pripremljenim sa svežim sastojcima.

 

Autor: Biljana Božović

 

Bogatstvo svežih namirnica na pijačnim tezgama predstavlja idealnu osnovu za pripremu laganih i zdravih letnjih obroka. Kombinovane salate su odlično rešenje za letnji ručak zato što se lako spremaju, služe se hladne, ne opterećuju organizam i pomažu nam da održimo vitku liniju. Evo nekoliko predloga za kompletnu letnju obrok salatu koju možete da prirpremite kod kuće i da je ponesete na posao, ili na izlet u prirodu.

 

Grčka salata

Sastojci:

1 krastavac

4 čeri paradajza

1 paprika

1 glavica crnog luka

2 kriške feta sira

svež list peršuna

50g maslina

morska so, biber

maslinovo ulje

 

Priprema:

Luk očistiti, sitno iseckati i blago posoliti. Krastavac, paradajz i pariku iseckati na kockice, ili na manje komade, pomešati sa lukom. Dodati sir iseckan na kockice ili na krupnije kriške. Pobiberiti, posuti seckanim listom peršuna i preliti maslinovim uljem.

 

Grilovana salata

Sastojci:

1 žuta paprika

1 crvena paprika

4 čeri paradajza

1 plavi paradajz

1 manja tikvica

300g pilećeg belog mesa

endivija ili rukola (po želji)

sok jednog limuna

so, biber

maslinovo ulje

 

Priprema:

Meso iseći na šnicle, izlupati sa obe strane, blago posoliti i pobiberiti i izgrilovati na gril tiganju na malo ulja. Izvaditi meso iz tiganja i izgrilovati paprike, čeri paradajz, plavi paradajz i tikvicu, iseckane na komade. Pomešati u dubokoj činiji sa mesom, dodati endiviju (ili rukolu) i limunov sok. Sve lagano izmešati i preliti maslinovim uljem.

 

Letnja tuna salata

Sastojci:

1 konzerva tunjevine

2 jajeta

½ klipa kukuruza šećerca

1 glavica crnog luka

1 zelena salata

so, biber

jabukovo sirće

maslinovo ulje

 

Priprema:

Jaja skuvati i ostaviti da se ohlade. Kukuruz šećerac obariti, odvojiti zrna od klipa. U dubokoj činiji pomešati tunjevinu, jaja seckana na komade, sitno seckan crni luk, kukuruz i rukom iscepkane listove salate. Posoliti, pobiberiti, dodati sirće i maslinovo ulje po želji.

Chad Thomas Jersey