Pripremite kožu na vreme

 

Naša koža ima određene prirodne zaštitne mehanizme za borbu protiv štetnog dejstva sunčevog zračenja, zato je važno da im na vreme omogućimo da se iskažu u punom potencijalu.

 

autor: Vesna Marković

 

Dolazak toplih dana neizbežno budi asocijacije na sunčanje i boravak na plaži. Međutim, i tokom svakodnevnih aktivnosti koje obavljamo, često smo izloženi dejstvu sunčevih zraka. Što su dani topliji, to je i naša garderoba sve svedenija, a to za posledicu ima izlaganje većeg dela kože potencijalno štetnim efektima sunčanja. Bez obzira na to da li se spremamo za odlazak na letovanje ili nastavljamo sa svakodnevnim obavezama, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratimo pažnju.

 

Piling

Osolobađanje kože od površinskog sloja odumrlih ćelija doprinosi njenom podmlađenom izgledu. Posebnu pažnju treba obratiti na kožu lica. Uz konsultacije sa kozmetičarem i farmaceutom odaberite piling metodu koja najviše odgovara vašem tipu kože i njenom trenutnom stanju. Za svakodnevnu higijenu izaberite blaga sredstva koja čiste, a ne iritiraju kožu. Piling možete uraditi i pomoću prirodnih sastojaka, a ukoliko ste taj deo nege već temeljno uradili nakon zime, onda je ponekad dovoljno i blago trljanje kože peškirom grublje strukture nakon tuširanja.

 

Ishrana i hidratacija

Uravnotežena ishrana zasnovana na unosu svežih prirodnih sastojaka doprinosi zdravlju naše kože. U borbi protiv štetnog dejstva UV zraka našim ćelijama su od posebne pomoći vitamini D, E i C, minerali kalcijum i selen, kao i antioksidanti poput beta-karotena, likopena i astaksantina. Ove supstance možete dodatno obezbediti organizmu putem suplementacije, o čemu je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom i farmaceutom. Sa njima se možete konsultovati i oko primene krema koje podstiču stvaranje melanina. Oni će vas, takođe, upozoriti na to da li postoje nuspojave lekova koje uzimate u okviru redovne terapije u kombinaciji sa izlaganjem suncu. Redovan unos tečnosti je isto od izuzetno velikog značaja za zdravlje kože, zato bi trebalo svuda sa sobom nositi flašicu vode.

 

Izbor šminke i preparata za negu

Masnije kreme bi trebalo izbaciti iz upotrebe i zameniti ih hidratantnim preparatima koji nemaju komedogeno dejstvo. Tečne pudere i teške korektore zamenite puderom u prahu i toniranim kremama. Posebno obratite pažnju na sastav preparata koje koristite budući da neki od sastojaka mogu imati negativne efekte pod uticajem sunčevog zračenja. Primer za ovo su kreme koje sadrže retinol, kao i preparati na bazi kantariona.

 

Sredstva za zaštitu

Zaštitne kreme bi trebalo da pokrivaju UVA i UVB deo spektra. Vrednosti zaštitnog faktora prilagodite svom tipu kože i jačini sunčevog zračenja, kao i nivou izloženosti tokom dana. Preporučuje se upotreba sredstava sa SPF oznakom većom od 15. Sloj zaštitne kreme obnavljajte u toku dana na svaka dva sata, a obavezno nakon izlaska iz vode. Dodatnu zaštitu pružaju šeširi, naočare za sunce i lagana pamučna odeća koja omogućava koži da diše.