Neka vas leto inspiriše

autor: Suzana Stamenković

Sociolozi smatraju da je pojava bikinija uticala na promenu društvenih pogleda i omogućila ženama da se oslobode stega. Zaboravite na top modele i pogledajte žene u svom okruženju, visoke i niske, sa manjkom ili viškom kilograma, sve su savršene kakve jesu. Jedinstvene. Baš kao i vi.

Ako vam je za leto potreban savršen komad odeće, to je bez dileme kupaći kostim. I potpuno je svejedno da li ćete se baškariti na peščanoj plaži, gradskom bazenu ili u sopstvenom dvorištu. Važno je da na sebi imate bikini u kojem se osećate kao boginja leta, bez obzira na godine i fizički izgled. Važan je vaš stav i osećaj unutrašnjeg zadovoljstva kako bi do izražaja došla snaga vaše lepote i ženstvenosti.

Od „Bikini devojaka“ do bikinija

Dva komada tkanine koji više otkrivaju nego što pokrivaju, prva su asocijacija na bikini koji je nastao u XX veku. Međutim, mozaik pronađen u Villi Romana del Casale na Siciliji, izgrađenoj krajem IV veka, pokazuje rimske sportistkinje koje bacaju disk, dižu tegove, trče i igraju se loptom, a odevene su u kupaće kostime koji se ne razlikuju mnogo od današnjih. Arheolozi su mozaik pronađen 1959. godine nazvali „Krunisanje“, ali je njegov popularniji naziv „Bikini devojke“. UNESCO je vilu i sve mozaike pronađene u njoj stavio pod svoju zaštitu.

Da mozaici nisu otkriveni verovali bismo da je žensko telo ostalo potpuno pokriveno sve do pre 100 godina. Krajem XIX veka ženski kupaći kostimi već su bili dvodelni, ali su pokrivali celo telo, što je otežavalo kupanje ali i kretanje sa natopljenom odećom. Presedan je napravila plivačica Anet Kelerman, koja se na plaži u Bostonu pojavila u lično kreiranom kostimu bez rukava i nogavica. Iako je uhapšena zbog povrede javnog morala, podstakla je hrabre dame u Evropi da se odvaže na isti način. Tu je prednjačila legendarna Koko Šanel, tako da nogavice i rukavi na kostimima postaju sve kraći, a dekolte sve dublji.

I Bog stvori ženu…

Svet dizajna ženskih kupaćih kostima pretrpeo je najveću promenu 1946. godine. Najpre je francuski modni dizajner Žak Haim plasirao dvodelni kupaći kostim, koji je otkrivao stomak, ali i dalje prekrivao pupak. Nazvao ga je „Atom“, ali je prava „atomska bomba“ eksplodirala te godine u julu kada je Luj Renar predstavio kupaći kostim koji je otkrivao pupak. Veruje se da ga je nazvao BIKINI, po ostrvu na kome su Amerikanci, četiri dana pre njegove modne revije, isprobali atomsku bombu. Kako je bilo teško naći damu koja će prva prošetati novi dizajn, za modnu reviju na iznajmljenom bazenu angažovao je Mišel Bernardini, plesačicu iz kazina. Zbog negativnih reakcija javnosti i crkve, dame su oklevale da nose bikini. Veliki preokret donosi film „I Bog stvori ženu“ iz 1956. godine u kojem se Brižit Bardo pojavljuje u bikiniju. Njen primer sledi i Ursula Anders u filmu o tajnom agentu 007, a potom i miljenice Holivuda: Ava Gardner, Rita Hejvort, Merilin Monro, Elizabet Tejlor. Bikini je tada već bio prihvaćen i dostupan za sve žene i postao je uobičajeni deo garderobe za bazen, plažu ili sunčanje. Sociolozi smatraju da je pojava bikinija uticala na promenu društvenih pogleda i omogućila ženama da se oslobode stega.

Kako odabrati savršen bikini?

Modni trendovi svake sezone diktiraju nove modele kostima, dezene, boje, tkanine. Kao i kod drugih odevnih predmeta, najvažnije je da se u njemu dobro osećate i da vam dobro stoji. Zaboravite na top modele i pogledajte žene u svom okruženju, i visoke i niske, sa manjkom ili viškom kilograma, sve su savršene kakve jesu. Jedinstvene. Baš kao i vi. A pravilnim odabirom kostima ponešto se može i sakriti. Modni stručnjaci kažu da je kod izbora bikinija najvažniji gornji deo koji treba da odgovora tipu grudu.

Za dame sa malim grudima preporučuju se trouglasti push up bikiniji, sa cvetnim ili nekim drugim šarenim dezenom, po mogućstvu sa volanima koji će poprsje vizuelno učiniti većim.

Klasični trik za dame sa velikim grudima bio bi gornji deo u tamnoj boji i donji šareni ili u nekoj vrištećoj nijansi kako bi privlačio pažnju. Važne su i dobre korpe koje pružaju dodatnu podršku. Idealan bi bio gornji deo koji prekriva cele grudi i ide oko vrata, a može se zategnuti i oko vrata i na leđima.

Uzdužne štrafte savršene su za osobe kraćih nogu ili torzoa, jer figuru čine vitkijom. Izbegavati šortseve ili plitke gaćice. Donji deo visoko sečen iznad kukova vizuelno izdužuje noge.

Kombinacija gornjeg dela sa horizontalnim štraftama sa jednobojnim donjim delom, ili modernom bikini-mini suknjom, rešenje je za one koji misle da im je problematični zadnji deo tela.

Kada je reč o donjem delu bikinija, bez obzira na građu, važno je da nije prevelik ni previše mali, da pokriva sve što treba i ne pomera se tokom aktivnosti na plaži.

Avgust u bikiniju

Epidemiološka situacija nam je možda pokvarila planove za leto, ali nas nije omela da pratimo modne trendove. Na prvom mestu su bikiniji u dve boje koje čine kontrast, pre svega u crnoj i beloj. Ako vam to zvuči suviše klasično, budite smeli i obucite model sa neobičnim razrezima. I ovog leta nosiće se animal print, ali i kostimi sa šarama egzotičnog cveća, tropskog voća i palminih listova. Vraćaju se i romantični detalji poput mašnica i volana, u pastelnim bojama. Kostim sa visokim strukom je već nekoliko godina pravi letnji hit.

Stajling za plažu ili bazen možete upotpuniti efektnom ogrlicom, nakitom za stopala, naočarima za sunce, maramom ili šeširom. Za koji god detalj da se opredelite, važno je da ne zaboravite da se ogrnete samopouzdanjem.