Zabava na otvorenom čuva zdravlje

 

Zagrejani, neprovetreni prostori vrtića, igraonica i škola idealno su mesto za razmnožavanje virusa i bakterija, pa zato neopravdano optužujemo zimu za razboljevanje naših mališana.

 

Autor: Dr Radmila Kosić

 

Zima, zima, e pa šta je… govorile su naše bake podstičući decu da se raduju zimskim čarolijama. Kod nas zime nisu ni duge, ni toliko hladne da bismo strahovali od boravka na snegu po niskim temperaturama. Svakodnevni boravak na svežem vazduhu će koristiti svim članovima porodice. Imunitet se zimi razvija svakodnevnom šetnjom po čistom vazduhu i boravkom na snegu. Pedijatri odavno savetuju klizanje kao rekreaciju za celu porodicu. Letovanje se podrazumeva u planiranju godišnjeg odmora i raspusta, a za zdravlje deteta podjednako je važno da deo godine provede uživajući u čarima zime.

 

Seoski turizam je sve popularniji

Ukoliko je u porodici malo dete, a niste zaljubljeni u skijanje, odaberite seosku idilu. Dobre saobraćajnice će vas dovesti do ljubaznih domaćina koji će dati sve od sebe da vas ugreju i nahrane zdravom domaćom hranom. Deca će uživati u miru i tišini, čistom snegu, neki će prvi put videti domaće životinje. Nepromočiva obuća i odeća se podrazumevaju. Dozvolite mališanima da provedu mnogo vremena na snegu, a sankanje, grudvanje i Sneško se podrazumevaju takođe. S obzirom na to da ste u kućnim uslovima, lako ćete osušiti kape i rukavice. Toplog čaja i mleka biće u izobilju. Zimske čarolije se ne dešavaju samo na skijaškim stazama, snegom zavejano selo i vatra u ognjištu okrepiće sve članove porodice.

 

Zimovanje sa vrtićem

Ovakva putovanja se organizuju obično na kraju skijaške sezone jer snega još ima, a manje gužve u hotelima i na stazama prijaju mališanima i vaspitačima. Ukoliko imate poverenja u vaspitača, a dete želi da se odvoji od porodice na desetak dana, ne oklevajte da ga spremite za zimovanje sa drugarima. S obzirom na dugogodišnju praksu, osoblje vrtića će vam dostaviti spisak neophodne garderobe. Praktičnost ima prvenstvo nad estetikom. Na spisku će se naći nepromočive čizme, jakne i pantalone, šalovi, kape, rukavice, nove ili nasleđene, poslužiće da se uživa na snegu sa drugarima. Obavezno popunite upitnik o postojanju hroničnih bolesti, vakcinalnom statusu, alergijama pošto su ovi podaci od velike koristi za lekara koji je u pratnji mališana na zimovanju. Iako nije obavezno, spakujte toplomer, lek za bolove i povišenu temperaturu, probiotik. Statistike tvrde da su deca neuporedivo češće bolesna na letovanju nego na zimovanju. Ukoliko zimuju u skijaškom centru, biće im organizovana školica skijanja, dok šetnje, grudvanje i sankanje spadaju u podrazumevane aktivnosti.

Odlazak na skijanje

Porodice skijaša planiraju zimovanje jednako brižljivo kao i letovanje. Destinaciju treba odabrati u skladu sa uzrastom najmlađeg člana. Udoban put u snežnu čaroliju ne treba da traje predugo, niti da bude rizičan zbog vožnje po zaleđenom kolovozu. Roditelji mogu ravnopravno da uživaju u čarima planine ukoliko podele svakodnevne obaveze ritma spavanja i hranjenja deteta koje je suviše malo za skijašku stazu. Veću decu treba uključiti u škole skijanja pošto se u tom uzrastu sve veštine usvajaju lako, kroz igru. Poštovanje discipline za instruktora znači sigurnost za početnika. Opremu iznajmljujte u prvim godinama, skije i dodatna oprema je skupa, a veličina se brzo preraste za godinu dana. Pravilna ishrana, topli napici, dovoljno sna preduslovi su da će dete biti pažljivo na stazi. U velikim zimskim centrima postoje dobro opremljene ambulante koje su namenjene, pre svega, zbrinjavanju povreda, ali će vam sigurno značiti stalno prisustvo lekara u snegom zavejanoj planini.

 

Dužina boravka na snegu – večita dilema

Boravak napolju po vedrom, hladnom danu sigurno je zdraviji nego zagrejani vazduh igraonice prepun mikroogranizama. Zimske radosti iz gradskog parka pamte se isto kao i one sa skupog zimovanja u inostranstvu. Prilagodite način zimovanja navikama svih članova porodice, ne dozvolite da vas strah od prehlade i promaje omete da od zime napravite doživljaj. Taj će doživljaj povoljno uticati na zdravlje cele porodice. Topla supa, čaj, limunada po povratku u toplu sobu prijaće svima, a kožu lica obavezno zaštitite kremom. Zima, zima, e pa šta je

 

Odeća na zimovanju

Garderoba za zimovanje se ne razlikuje mnogo od odevanja tokom zimskih meseci u gradu. Predškolsko dete se uvek oblači slojevito, oni su uvek u pokretu i miruju samo u snu. Ukoliko primetite da se dete znoji, preterali ste. Naučite ga da vam iskreno kaže kada mu je hladno ili vruće, verujte mu i bićete sigurni da je prikladno odeveno. Kupujte zimsku odeću koja se lako suši, kroj i veličina ne treba da ga sputavaju u pokretima. Odgovarajuća veličina i nepropustljivi, vatirani sloj koji zadržava vodu i hladnoću jedini su modni diktat koji treba da poštujete. Zimske čizme treba da budu nešto veće od sandala. Računajte na deblje čarape i sloj vazduha koji čuva toplinu nogu. Posetite bazare na kojima se razmenjuje zimska odeća, bar dva kompleta koji se naizmenično suše obezbediće vam sigurnost da je uvek suvo na snegu.