Sa decom na plaži – Betty

Izaberite prirodnu hladovinu drveća

Autor: Dr Radmila Kosić

Zaštita od sunca

Deca treba da borave na suncu samo rano ujutru i kasno popodne. Ukoliko niste u mogućnosti da se u najtoplijem delu dana vratite u rashlađenu sobu i omogućite mališanima predah od sunca i gužve, izaberite plažu sa prirodnom hladovinom drveća. Suncobran nije dobro rešenje jer kroz njega ipak prodiru topli zraci, a smanjeno strujanje vazduha povećava opasnost od toplotnog udara.  Šeširić sa širokim obodom i debeli sloj kreme sa najvećim faktorom zaštite (koji ćete ponoviti svaki put kad izađe iz vode), dosta obične vode ili razređenog flaširanog soka i prirodna hladovina, najbolji su način da izbegnete zamke predugog boravka na plaži.

Ako dete izgori na suncu

Ukoliko ste uveče primetili da je dete pocrvenelo ili se žali na bolove po koži, istuširajte ga mlakom vodom, pojite više nego obično, namažite deblji sloj hranljive kreme prilagođene uzrastu. Nekoliko sledećih dana će morati da boravi u hladovini, a u vodu ga možete pustiti u beloj, pamučnoj majici koja pokriva opečene delove tela (obično prvo »nastradaju« ramena).

Ukoliko se dete žali na glavobolju, povraća ili ima povišenu temperaturu, zaboravite na lekove iz »bakine kuhinje« (soda bikarbona, kiselo mleko) i obavezno ga odvedite kod pedijatra. Mirovanje je obavezno, a dovoljne količine tečnosti i sirup za sniženje temperature (paracetamol ili ibuprofen) treba da se daju i pre nego što stigne na pregled. Dermatolozi stalno opominju da »koža pamti« i da svako prekomerno sunčanje povećava rizik od malignih oboljenja kasnije u životu.

Ishrana na odmoru

Promena načina ishrane tokom letovanja se ne preporučuje, ali je često neizbežna. Najmlađe dete treba da zadrži ustaljen ritam, količinu i kvalitet hrane i vode. Odojče koje se hrani majčinim mlekom nema probleme sa ishranom na plaži, majka može uvek da mu ponudi higijenski ispravan obrok. Ukoliko beba uzima adaptiranu formulu, nikada ne nosite na plažu već pripremljenu bočicu toplog mleka, mogućnost kvarenja je izuzetno velika. Ponesite toplu vodu u termosu i u vreme obroka dodajte mleko u prahu.

Voda: Povećajte količinu vode koju nudite deci bilo kog uzrasta, i obavezno koristite flaširanu vodu. Za užinu na plaži ponesite suvi keks, oprano voće, izbegavajte sladoled »na točenje«, krofne sa kremom i sve što može da bude neproverene svežine i higijenske ispravnosti.

Bezbednost

Dete koje ume da pliva uvek treba da je pod budnim okom roditelja, bez obzira na iskustvo i uzrast. Malom detetu napunite bazen morskom vodom i priuštite mu sigurno rashlađivanje. Nikada ne ispuštajte iz vida dete koje ulazi u vodu, najsigurnije je da ulazi prvo roditelj leđima prema pučini, a licem prema detetu, samo tako imaćete kontrolu nad dubinom iza i ponašanjem mališana ispred vas.

Putna apoteka

Podrazumeva se da treba poneti putnu apoteku. Ponećete iste lekove koje uvek imate kod kuće: sirup za snižavanje temperature i bolove, kesicu rastvora za pojenje (u slučaju povraćanja ili proliva), alkohol, flaster, sterilnu gazu, sirup za alergiju… Ukoliko dete ima neku hroničnu bolest ponesite nešto od medicinske dokumentacije, lekove ili pomagala koje inače koristi. Ne smatrajte uplatu putnog osiguranja i putnu apoteku izazivanjem sudbine – bolje da ništa od toga ne iskoristite, nego da budete iznenađeni cenom pedijatrijskog pregleda. Svake sledeće godine ćete biti iskusniji, opušteniji i više ćete se radovati zajedničkim danima na plaži.