Zakoračite u misteriju

Autor: Darinka Mihajlović

Priča o vanzemaljcima koji često posećuju Rtanj, stara je koliko i nedoumice o tome da li je ova planina na istoku Srbije piramida, obična planina ili ugašeni vulkan koji decenijama privlači ljubitelje mistike

Rtanj se nalazi na teritoriji opštine Boljevac u Istočnoj Srbiji, na oko 200 km od Beograda. Ova misteriozna i čudotvorna planina privlači pažnju velikog broja posetilaca. Rtanj je prirodni fenomen Karpatskog basena sa specifičnim biljnim svetom i velikim brojem izvora i podzemnih kanala. U neposrednoj okolini Rtnja nalaze se mnoge atrakcije kao što su izvorište Crnog Timoka u Krivom Viru, Bogovinska pećina, Ilinsko Vrelo, Gamzigradska banja i Feliks Romulijana (naše jedino arheološko nalazište na listi UNESCO), i mnogi drugi spomenici kulture i prirodne lepote koje vam mogu upotpuniti doživljaj i boravak na Rtnju.

Na putu do Rtnja

Čuveni geograf Jovan Cvijić je govorio da je Rtanj jedna od najlepših planina u Srbiji. Na putu do Rtnja, iz pravca Beograda, možete posetiti i manastir Lešje koje je na uzvišenju sa kog se pruža prelep pogled na okolinu. Datira iz 14. veka, da bi tokom 16. veka potpuno stradao. Njegova obnova započeta je posle Prvog svetskog rata. Danas arhitektonski predstavlja sublimaciju svih graditeljskih stilova pravoslavnih svetinja.

Ako nakon obilaska kompleksa manastira Lešje, na putu ka Rtnju svratite usput i do mesta Krivi Vir, gde je 1883. godine započela Timočka buna, nećete zažaliti jer ćete uživati na samom izvorištu Crnog Timoka. U selu, na lokalitetu Pećura, voda, kamen i priroda su kreirali poseban ambijent kojim dominira zvuk vode koja se preliva preko stena. U kompleksu Pećura postoje 3 pećine i jedan termalni izvor čija je temperatura vode 21-22 stepena Celzijusa.

Rtanj – planina s kosmičkom energijom?

Planina Rtanj je vekovima obavijena velom tajni i mistike, čak se smatra i najmisterioznijim mestom u Evropi. Priča o vanzemaljcima koji često posećuju Rtanj, stara je koliko i nedoumice o tome da li je ova planina na istoku Srbije piramida, obična planina ili ugašeni vulkan.

Za Rtanj se verovalo da će 2012. biti pošteđen od smaka sveta, da će to mesto biti jedno od retkih u svetu koje će biti zaštićeno od kataklizme, tako da su mnogi ljudi, pa čak i oni iz inostranstva potražili spas na ovoj planini, ali se planeta „Nibiru“ nije pojavila tako da nije došlo do smaka sveta.

Veliki broj ufologa koji su posetili planinu Rtanj tvrde da je Rtanj u stvari „Baza vanzemaljaca“. Za one kojima je Rtanj privlačan sa te strane, naći će gotovo uvek sagovornike na tu temu među gostima koji ga posećuju ili među domaćinima u podnožju ove planine.

Speleolozi su otkrili više od 17 važnih pećina i ogromne prostorije unutar planine Rtanj. Merenja su utvrdila da na Rtnju postoje neprekidne promene energetskih polja pa tako vrh Rtnja – Šiljak uglavnom upija energiju, dok mesto „Svetilište“ u podnožju planine, uglavnom zrači. Lokalitet “Svetilište” ili vrelo je jako energetsko polje, gde je merenje zračenja vršio međunarodni tim naučnika i utvrdili su da ima povoljno dejstvo na ljudsko telo, uz boravak do 20 min.

Rtanj – planinarska avantura

Planinari ali i rekreativci obožavaju uspon na Rtanj jer postoji više staza zavisno iz kog pravca krećete ka Šiljku, a i koliko ste u kondiciji.

Najviši vrh Šiljak koji se nalazi na 1.560 metara nadmorske visine i danas predstavlja za mnoge planinare i ljubitelje prirode izazov, jer se sa vrha Rtnja pruža neverovatan pogled, što je posebna poslastica za one koji samo uživaju u pogledu, ali i za fotografe.

Sa Šiljka se vidi Avala na severu, Deli Jovan, Stol, Veliki Krš, ka jugu Stara i Suva planina, Kopaonik, Jastrebac, a kada je baš dobra vidljivost, vidi se i Šar-planina.

Dužina pešačke staze je oko 15 kilometara u oba pravca. Da odaberete za uspon neku od strana Rtnja koja vam najviše odgovara pomoći će vam lokalni vodiči, a možete ga osvajati više puta godišnje; za planinare su poznati organizovani “Božićni uspon” zimi, ili “Noćni uspon” tokom leta, kada sa više stotina ljudi zajedno možete doživeti Rtanjsku avanturu.

Na samom vrhu Šiljak očekuje nas još jedna zanimljivost – ruševine nekadašnje crkve – kapele Svetog Đorđa, koju je 1935. godine uz pomoć 1000 radnika u čast muža, izgradila žena vlasnika rudnika „Rtanj“ nakon njegove smrti. Tragači za zlatom u više navrata rušili su ovu kapelu dinamitom.

Sa severne strane Rtanj je šumovit, ima četinara i listopadnog drveća. Sa južne je u podnožju šumovit, pa prelazi u žbunasto rastinje i pri vrhu je pun trave poznate kao „Nepeta rtanjesis“ endemična i reliktna vrsta. Rtanj je mnogo poznatiji po Satureja montani, a to je Rtanjski čaj. Koristi se kao afrodizijak, za plućne bolesti, lečenje prehlada i sl.

Bogovinska pećina

Ukoliko ste za Rtanjsku avanturu predvideli dva dana, ne propustite da u ataru sela Bogovina na obroncima Južnog Kučaja, posetite i Bogovinsku pećinu. Udaljena je oko 2 km od rudnika uglja „Bogovina“, od Boljevca je udaljena oko 14 km, a od magistralnog puta Paraćin-Zaječar 6 km. Sa istraženih 6 kilometara jedna je od najdužih u Srbiji, a za posete je uredjeno oko kilometar pećinskog kanala.

Šetajući njenim dugačkim hodnicima u pratnji vodiča, proći ćete kroz tri vrste kanala. Gornji sprat pećine, nazvan „Visoki kanal“ potpuno je suv, dok je donji sprat, koji obuhvata „Ponorski kanal“ karakterističan po tome što voda protiče kroz njega tokom cele godine. Posetiocima je za razgledanje dostupan i „Glavni kanal“ kroz koji povremeno teče voda koja ističe na ulazu u pećinu.

Dublji delovi Bogovinske pećine obloženi su svetlucavim nakitom raznih boja, među kojima se posebno ističe velik broj pećinskih figura i neverovatan broj stalaktita, koji se spuštaju s tavanice kreirajući bajkovit ambijent.