Elegantni u niskim potpeticama

Posle mnogo godina vladavine vrtoglavih štikli, niske potpetice su se vratile na velika modna vrata: obožavaju ih žene, ali i dizajnerske kuće kao što su Ferragamo, Miu Miu, Prada, Gucci i Balenciaga, na čijim modnim revijama za proleće/leto 2018. manekenke mahom nose obuću sa visinom pete od jedan i po do četiri, pet centimetara

Majda Štimac

Iako mnoge žene smatraju da nema prave elegancije bez vrtoglavo visokih potpetica, to nije tačno. Za šik izgled zaista nije neophodno da se „uzdignemo na pete” od deset, dvanaest ili više centimetara, što je ponekad i pravo mučenje, posebno ako u takvoj obući stojimo više sati (na primer na nekoj svečanosti), plešemo do duboko u noć ili samo hodamo ulicama grada. Ovome treba dodati i zdravstvene tegobe koje se javljaju kao posledica višegodišnjeg nošenja cipela sa visokim potpeticama kao što su razne bolne deformacije. Do njih dolazi jer je linija telesne ravnoteže pomerena, što za posledicu ima opterećenja na specifičnim tačkama, degenerativne promene i lošiju cirkulaciju. Jednostavno, što je peta viša pritisak na prednji deo stopala je veći, pa je bolna ukočenost nožnih prstiju skoro pa neizbežna. Nisu retke ni povrede poput istegnuća i nategnuća a i Ahilova peta se skraćuje, kao i mišići lista i potkolenice, što sve zajedno može da bude veoma traumatično.

Tantalove muke

Britanski naučnici sa univerziteta u Mančesteru su na osnovu ultrazvučnih ispitivanja otkrili da žene koje su godinama nosile štikle imaju deblje i kraće Ahilove pete, kao i da su im mišići na listovima nogu za trinaest procenata kraći nego kod onih koje nisu nosile visoke potpetice. I raspon pokreta njihovih gležnjeva je smanjen, što povećava mogućnost povreda. Istraživači su zaključili da se dame izlažu „Tantalovim mukama” zbog mode visokih potpetica, tako što trpe umor, neudobnost, pa čak i bol u cipelama sa štiklama od deset i više centimetara, kao i da se dve trećine ispitanica odlučuju na višečasovni izlazak i u tek kupljenim cipelama. Ono što je dobro, kažu naučnici, jeste to što neke od njih u tašni nose i rezervnu, ravnu obuću, koja im omogućava da se posle večernjeg izlaska kući vrate „lakog koraka”. Britanski istraživači kažu i da rešenje nije u visokim platformama, jer su loše za kičmu i teške za održavanje ravnoteže, a onima koji ipak ne mogu bez visokih potpetica preporučuju da ih što ćešće menjaju ravnim, udobnim cipelama, kao i da obavezno urade vežbe istezanja posle višesatnog nošenja.

Šik bez štikli

Stav neprevaziđene Koko Šanel da „glamur mora da bude udoban” važi i za cipele. Kreatorka koja je imala običaj da kaže: „ja se ne bavim modom, ja sam moda”, a koju je magazin Vreme (Time) uvrstio među 100 najuticajnijih osoba 20. veka, za dnevne i večernje toalete kreirala je cipele sa niskim potpeticama, često u crno-beloj boji, tvrdeći da tako stopalo izgleda nežnije i manje, kao i da je žena u takvoj obući vrlo šik. „Ako vas je osvojila lepota neke žene, a ne možete da se setite šta je imala na sebi, to samo znači da je bila idealno odevena”, govorila je legendarna Koko Šanel. Taj stav „manje je više” zastupaju i danas mnogi kreatori, a veliki broj stilista, modnih dizajnera, pa čak i organizacija koje se bave istraživanjem tržišta, predviđaju da će se tokom 2018. godine nastaviti trend iz poslednjeg kvartala prethodne godine, kada su najtraženije bile ženske cipele sa srednjom i niskom potpeticom. Oni kažu da će ravna obuća i ona sa štiklom manjom od osam centimetara biti in i u 2019. godini. To potvrđuju i statistike koje pokazuju da se prodaja cipela sa srednjom potpeticom u celom svetu sa godinama stalno povećava, a u 2017. za čak sedamdeset posto.

Od visokih štikli polako odustaje čak i britanska kreatorka Sofija Vebster (Sophia Webster), koja se pre pet godina proslavila stiletto potpeticama, povećavši za dvadesetak posto učešće debljih potpetica srednje visine na svojim revijama. „Pokušavamo da petu srednje visine učinimo jednako privlačnom kao što su to nekad bile stiletto štikle”, kaže dizajner Pol Endru (Paul Andrew), kreator italijanskog brenda Salvatore Ferragamo, čije su kitten heel cipele pravi prodajni hit. Svoje verzije „kitten” cipela ponudili su i Miu Miu, Prada, Gucci i Balenciaga, kako za zimu tako i za proleće 2018. Uostalom, špic cipele sa niskom potpeticom nosila je i princeza Dajana devedesetih godina prošlog veka, kao i mnoge druge slavne dame, a poznato je da se modni trendovi vrte u krug. Zato uživajmo u modi nižih potpetica, obuće koja je poslednji krik mode, ali i mnogo zdravija. A dame koje se brinu da im noge neće izgledati dovoljno dugačke bez vrtoglavih štikli mogu da nose suknje ili pantalone sa podignutim strukom, preporučuju stilisti, i kažu da je „efekat isti”.

Istorija štikli

Cipele sa štiklom, kao i sandale sa platformom, nosile su se u starom Egiptu, s tim što su ove druge mahom nosili mesari.

Ravne sandale bile su zaštitni znak starih Grka, a visoke platforme su nosili glumci u teatru.

Cipele s platformom bile su moderne i u starom Rimu, i to iz praktičnog razloga – da Rimljani i Rimljanke ne gaze po blatu i đubretu po ulicama.

Mongolski jahači nosili su cipele sa štiklama da im noga bolje stoji u uzengijama.

Pre šest vekova žene su u Turskoj nosile posebne zaštitne cipele visoke od 20 do 75 cm, pa je posluga pri hodu morala da ih pridržava. Slična obuća se nosila i u Veneciji i bila je statusni simbol bogatih i moćnih žena.

Pretpostavlja se da je Katarina Mediči u 16. veku uvela štikle u modu, jer je bila visoka 150, pa je naručila cipele sa petom od pet centimetara. Štikle je nosila i Marija Tjudor poznata kao Krvava Meri.

Crvene potpetice nosio je i Luj XIV, a neki primerci njegove obuće imali su petu od dvanaest centimetara.

U vreme Francuske revolucije štikle su zabranjene dekretom jer su simbolizovale aristokratiju.

Tokom 20. veka moderne su i ravne cipele i one sa štiklom. 1954. godine kreator obuće Roger Vivier promoviše prve salonke sa stiletto petama, koje ime dobijaju po italijanskom kratkom nožu uske oštrice.