Milica Aleksić

Nevezano za pol i godine, kosa u proseku za mesec dana poraste između jedan i po i dva centimetra. Međutim, na njen brži rast mogu da utiču mnogi faktori. Stoga vam dajemo nekoliko saveta uz pomoć kojih kosa za kraće vreme može da vam bude duža i lepša.

Zdrava ishrana: Izbalansirana ishrana, bogata vitaminima A, B, C, E, mineralima – selenom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, kao i proteinima, utiče na brži rast kose. Svakodnevno treba konzumirati mleko i mlečne proizvode, integralne žitarice, orašaste plodove, povrće i voće, kao i nerafinisana ulja bogata omega 3 masnim kiselinama. Imajte u vidu da na rast kose negativno utiče pušenje, kao i konzumiranje alkohola.

Spavanje: Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od insomnije i nedovoljno spavaju imaju problem sa opadanjem kose, kao i da im ona sporije raste. Spavanje je veoma važno za celokupno zdravlje, pa i za lepotu kose. Takođe, ko ima dugačku kosu, može pred spavanje nežno da je raščešlja i uplete u pletenicu. To je stari trik koji služi tome da se kosa zaštiti od lomnjenja i da se ne zamrsi.

Oslobađanje od stresa: Poznato je da je stres neprijatelj našeg zdravlja, ali i naše kose. Izloženost stresu ne utiče samo na lošiji rast kose nego i na njen izgled. Zbog toga je važna relaksacija u vidu različitih metoda i tehnika koji mogu da nam pomognu da se oslobodimo nakupljene napetosti, poput šetnje, boravka u prirodi, joge ili nekog drugog sporta.

Masaža glave: Maslinovo, bademovo, kao i ulje od mente, ricinusa i bundeve veoma su dobra za masažu vlasišta. Nežnim, kružnim pokretima prstiju treba masirati desetak minuta koren kose, ostaviti da odstoji, pa oprati. Već posle mesec dana primetni su rezultati: kosa raste brže, bujnija je i sjajnija.

Maska za kosu: Hranljive maske za kosu provereno ubrzavaju njen rast. Možete da ih kupite gotove ili pripremite sami od namirnica koje imate u kuhinji. Maska od pola soka od limuna, jednog jajeta i četiri kašike maslinovog ulja je idealno pakovanje koje prija svakoj kosi. Držite je na glavi 15 minuta, pa isperite. Postupak možete da ponavljate jedanput ili dva puta nedeljno.

Kvalitetna nega: Koristite kvalitetne i blage šampone za kosu, regeneratore i ostalu kozmetiku. Kad god ste u prilici, kosu sušite prirodno, bez fena. Ne stežite je čvrstim gumicama, a ako često nosite konjski rep, dajte svojoj kosi priliku i da se odmori.