Uživanje u stvaranju

 

Doba praznika nam donosi prilike za druženje sa prijateljima i porodicom. Toplu kućnu atmosferu možemo uvek dodatno da ulepšamo uz malo truda i mnogo mašte.

 

Autor: Svetlana Sušić

 

Tradicija ukrašavanja domova u vreme dolaska Nove godine jeste nešto što opstaje generacijama, i svake godine donosi posebnu radost najmlađim članovima porodice. Ukoliko vam je klasična jelka već pomalo dosadila, donosimo vam par saveta za sasvim drugačiji pristup ovom ukrasu. Osim što je zabavan za izradu, ovakav ukras je i ekološki prihvatljiv, a posebno je pogodan za one koji imaju problema sa manjkom prostora i viškom stvari. Podsećamo vas i da je odlazak stare godine pravi trenutak u kome bi trebalo da se rešite bespotrebno nagomilanog krša i tako oslobodite sopstveni prostor za nove radosti.

 

Potreban materijal

Najpribližniji opis tehnološkog postupka koji ćemo koristiti je urađeno pomoću štapa i kanapa. Potrebni su vam klupko kanapa, ukrasne tračice, makaze, testerica, klasični novogodišnji ukrasi i nekoliko grana. Grane možete nabaviti u saradnji sa radnicima koji održavaju parkove, tokom redovnog zimskog orezivanja. Možete ih pokupiti i tokom šetnje u prirodi, koristeći grane koje su otpale. Bilo bi dobro da birate one koje su prave, mada i one krivudave imaju svoju dozu šarma i autentičnog prirodnog izgleda. Leska ima lepe prave grane, dok breza ima pravi zimski izgled zahvaljujući beloj kori.

 

Formiranje rama

U osnovi ovog ukrasa je ono što građevinari nazivaja A ram. Odredite širinu osnove i visinu ukrasa u skladu sa prostorom kojim raspolažete. Prilikom sakupljanja grana izaberite i dve duže, tanje grane, koje će poslužiti kao stranice trougla (moguće je horizontalne grane povezivati samo kanapom, praveći neku vrstu visećih merdevina, ali je takva konstrukcija teža za rad). Postavite bočne stranice na sto i zatim poređajte grane od osnove prema vrhu. Pomoću testerice korigujte dužinu grana tako da svaka sledeća bude oko 6-7cm kraća od prethodne. Kada ste zadovojni rasporedom, povežite horizontalne prečke sa osnovom rama pomoću kanapa prethodno isečenog na komade odgovarajuće dužine.

 

Ukrašavanje

Ovde je važan princip manje je više. Ne morate upotrebiti sve ukrase koje imate, vodite računa da sve bude svedeno i elegantno. Svetlucave kuglice za grane možete pričvrstiti ukrasnom trakom, to će vašoj jelki dodati i mašnice. Kada ste zadovoljni rezultatom, jelku možete da okačite kao sliku, ili je možete jednostavno staviti na policu i nasloniti na zid. Ukrasne lampice joj daju dodatnu novogodišnju toplinu. Želimo vam mnoštvo lepih i kreativnih trenutaka.