Rad na sebi u 2022. godini – Betty

Kako da usavršimo svoje sposobnosti

Menjati sebe da bismo bili uspešniji i zadovoljniji jeste izazov i proces koji traži fokusiranost, realno sagledavanje želja i ciljeva, ali i spremnost da se bude iskren prema sebi tokom kreiranja i realizacije planova za lično usavršavanje.

Autor: Marina Brašić

Ljudi su skloni da rade stvari koje nisu u potpunosti korisne za njih. Iako vide da im neka ponašanja, reakcije ili uverenja ne donose mnogo dobrog, tvrdoglavo ih se drže i ne menjaju ih. Doživljavaju ih kao deo svoje ličnosti ili karaktera, kao nešto nepromenljivo. Za svoja nezadovoljstva traže krivce u drugim ljudima ili okolnostima i odbijaju da vide da su oni odgovorni za sebe. Umesto da prihvate da su promene moguće i rade na sebi, oni ostaju u željama koje nisu ispunjene, planovima koji su odloženi i žale za propuštenim prilikama. Jasno je da vreme ne možemo vratiti, ali ono što možemo jeste da unapredimo i poboljšamo svoju sadašnjost i budućnost. 

Proces otkrivanja svojih potencijala

Sve češće je u upotrebi termin „rad na sebi”. Svako iz svog ugla može da definiše rad na sebi u zavisnosti od toga na kom aspektu života trenutno ima fokus. Na primer: „radim na sebi da bih imao bolju vezu sa partnerom” ili „radim na sebi da bih bio uspešniji u poslu” ili „radim na sebi da bih se osećao zdravijim ili zadovoljnijim”. Uopšteno rečeno, rad na sebi je proces otkrivanja svojih snaga i potencijala, kao i menjanje onih sposobnosti koje nas ograničavaju u postizanju željenih ciljeva. Rad na sebi podrazumeva menjanje sebe, usavršavanje emocionalnih stanja i praktičnih sposobnosti kako bi osoba napredovala.

Menjati sebe nije lako. To zahteva stalno poštovanje principa realnosti: realno sagledavanje sebe (kako mana tako i vrlina), realno sagledavanje svojih potreba i želja, kao i realno postavljanje planova i ciljeva. Zadovoljstvo dolazi tek onda kada naučimo da ne iskrivljujemo realnost, da ne gledamo samo kroz naočare želja i potreba, dakle – onda kada preuzmemo odgovornost i za sopstvene postupke.

Kako menjati sebe

Iskustva koja stičemo kroz život utiču da menjamo i prilagođavamo svoje odluke, proširujemo emotivne doživljaje, prilagođavamo ili menjamo životne ciljeve. Promene su sastavni deo života i one su neminovne. Ako smo nezadovoljni nekim segmentom života neophodno je da se u tom aspektu menjamo kako bismo postigli uspeh. Ako promena izostane, onda dolazi do stagnacije u napredovanju, a sa tim i do nezadovoljstva. Menjajući sebe, unapređujući svoje sposobnosti, čovek postaje uspešniji i zadovoljniji svojim životom. 

Bez obzira na to da li ste odlučili sami da radite na promenama ili da vam u tome pomogne stručnjak, potrebno je da donesete odluku o promeni. Odluka uključuje više stvari: spremnost da se pokrenete, spremnost da budete iskreni prema sebi i spremnost da preuzmete odgovornost za svoje uspehe i neuspehe. 

Pet izazova

Ako ste spremni da zakoračite u istraživanje svog sveta i menjate sebe, pripremili smo vam pet izazova kako bismo vam olakšali rad na sebi. Ovi izazovi podstiču širenje svesti o sebi i daju vam priliku da sagledate u kojim aspektima biste mogli da se menjate. Pripremite svesku i olovku da bi vam ono na čemu radite bilo preglednije, i pripremite se za puno razmišljanja o sebi.

1. izazov: Upoznajte i istražite sebe

Pokušajte da definišete sebe. Ko ste, šta radite, koga imate od porodice i prijatelja, koja je vaša životna misija, šta je to što želite a imate, a šta je ono što želite a nemate, šta odlažete da uradite za sebe, šta ste uspeli da promenite do sada, a šta vam ne polazi za rukom… Napravite listu svih onih stvari koje imate i želite, a potom onih koje nemate a želite. 

2. izazov: Inventar po životnim oblastima 

Razmislite o tome kakav život vodite, šta imate ili vam nedostaje u sledećim oblastima: kakav vam je partnerski odnos ili ljubavni život? Kakva vam je finansijska situacija ili posao koji radite? Kakav vam je socijalni život? Kakvog ste zdravlja i kako ga negujete?

3. izazov: Definišite ciljeve

Ako ste iskreno sagledali ono čime raspolažete, jasnije možete da vidite šta vam nedostaje i šta želite. Ono što želite možete dobiti samo ako definišete ciljeve. Cilj bi trebalo da bude jasno povezan sa željom (na primer: želim da imam vitko telo ili želim da radim zanimljiv i dinamičan posao itd). Potrudite se da prvo izlistate sve ciljeve, a tek onda da krenete u njihovu realizaciju po prioritetima. Ne zaboravite da je vaš glavni cilj da budete zadovoljni sobom. Takođe, kada birate načine realizacije, izaberite aktivnosti koje mogu da budu zabavne, a da ujedno vode ka ostvarenju cilja.

4. izazov: Preuzmite odgovornost

Preuzimanje odgovornosti se ne odnosi samo na ono što nismo postigli nego i na ono što jesmo. Ako ste u prvom koraku definisali ono što imate a želite, odmah ćete moći da razmislite i kako ste do toga došli – šta ste radili da to ostvarite, koje veštine ste koristili, kako ste se osećali, na koji način ste razmišljali… Razmislite šta sada radite sa onim što nemate a želite. Okolnosti mogu biti različite, ali vi ste odgovorni za to kako ih sagledavate i na koji način ih koristite za sebe.

5. izazov: Upravljanje emocijama

Iako nas želje i emocije pokreću, one mogu da budu i kamen spoticanja na putu ka uspehu. Razmislite dobro šta sve osećate u datim okolnostima i situacijama. Napišite koja osećanja prate vaše ciljeve, da li je to strah, osećaj krivice, osećaj da nešto ne možete i slično. Pokušajte da odgovorite na pitanja zašto se te emocije javljaju i kako možete da ih prevaziđete da biste došli do željenog cilja.