PLETENJE PRSTIMA

Kad razmrdate prste i “pohvatate konce”, možete organizovati i kućna takmičenja u pletenju najoriginalnijeg predmeta. Ovaj način pletenja hit je ne samo kod nas, već i celom svetu

Autor: Suzana Stamenković

Drugačiji način života i organizacije slobodnog vremena proteklih meseci, iz zaborava vraća mnoge zaboravljene veštine. Među njima je i pletenje, ali ne klasično, već potpuno moderno, jednostavno i neskakidašnje – pletenje prstima ili rukama.

Da biste se upustili u ovu avanturu nisu vam potrebne igle niti poznavanje posebnih tehnika, jer i bez ikakvog iskustva možete isplesti prava mala remek dela.

Sve što vam je potrebno jeste malo vunice, vremena, volje i strpljenja. Pletenje prstima je veoma zabavan i lagan način da ispletete sebi neki odevni ili ukrasni predmet. Možda u početku deluje pomalo komplikovano, ali ovaj vid pletenja je sigurno mnogo jednostavniji nego klasično pletenje uz pomoć igala. Dobra je gimnastika za prste, podstiče stvaralaštvo, upošljava ruke i smiruje um.

S druge strane, tehniku lako mogu savladati i deca, a kako se ne koriste igle, to može biti zabavna i kreativna aktivnost za celu porodicu. Kad razmrdate prste i »pohvatate konce«, možete organizovati i kućna takmičenja u pletenju najdužeg, najoriginalnijeg ili najlepšeg šala, na primer.

Dok se ne izveštite, koristite deblju vunicu kako biste lakše pratili rad, ali imajte na umu da će rupice na pletivu biti debljine vaših prstiju. Izbegavajte pletenje prstima sa čupavim vunama, pogotovo ako vam se dlanovi znoje.

Pletenje prstima je zgodan način da iskoristite ostatke vunice ili nekog drugog prediva i da po svojoj zamisli kreirate originalne šalove, kape, prostirke, prekrivače, jastučnice, ogrlice, igračke. Što je predivo efektnije, rezultati će biti bolji. Mogu se mešati prediva potpuno različitih struktura, a niti se mogu kombinovati sa perlicama, kožnim i satenskim trakama.

Kao i kod klasičnog pletenja, početnicima se preporučuje da se najpre oprobaju u izradi dvostrukog beskrajnoj šala (infinityscarf), a oni veštiji moći će da ispletu sve što zamisle.

Praćenje ispletene niti, petlji i čvorova, analogno je praćenju toka sopstvenih misli, pa psiholozi kažu da ovaj vid aktivnosti podstiče produktivnost, angažuje volju za stvaranjem i smiruje.

Ovaj način pletenja hit je ne samo kod nas, već i celom svetu, a ponegde se čak organizuju i obuke za nezaposlene jer se smatra da budućnost ekonomije leži baš u kreativnim industrijama. Kućna zabava ili hobi uz malo volje i preduzetničkog duha, može biti i dodatni izvor prihoda.

Pletenje rukama i prstima preplavilo je svetske blogove i YouTube, gde uz jednostavne tutoriale možete ovu veštinu savladati vrlo brzo. Vaše je samo da pustite mašti na volju!