Prvi izbor za odrasle

autor: Dr Ivana Matković, DDS, LDS RCS Eng, ekspert u oblasti implantologije

Proteze su izrađene uz pomoć moderne tehnologije i 3D štampanja, što omogućava korekciju skoro svih ortodontskih nepravilnosti

U modernom dobu u kome živimo svedoci smo da se osim zdravlju, sve veća pažnja posvećuje estetici zuba i osmeha. Ravni, beli zubi su simbol mladosti, lepote i zdravlja pa samim tim sve veći broj pacijenata teži da to i postigne.

Kada je u pitanju ispravljanje zuba odrasli pacijenti su do sada bili ograničeni na izbor između takozvane fiksne proteze, koja je neudobna i veoma vidljiva, i folija koje imaju ograničenu moć korekcije nepravilnosti.

Zadovoljstvo mi je da vam predstavim inovativnu metodu ispravljanja zuba koja je već dugi niz godina u upotrebi u svetu, a od sada konačno i kod nas dostupna. U pitanju je svetski brend providnih proteza, Invisalign. Ova američka kompanija je bila pionir na polju providnih proteza, a danas su lideri na svetskom tržištu.

Šta je Invisalign?

Reč je o providnim protezama koje su izrađene uz pomoć moderne tehnologije i 3D štampanja, što omogućava korekciju skoro svih ortodontskih nepravilnosti. Skoro jednako su efikasne kao i klasične fiksne proteze, a danas su tretman broj jedan u ortodonciji odraslih pacijenata.

Koji je tok Invisalign terapije?

Prva faza je uzimanje fotografija i otisaka ili skeniranje zuba. Nakon toga, dobijamo digitalni plan terapije, odnosno video 3D model (Clin Check) koji veoma precizno pokazuje početno stanje, kako će se zubi pomerati, koliko dugo će tretman trajati i najvažnije, krajnji rezultat terapije. Postoji mogućnost korekcije plana, a kada pacijent potvrdi da je zadovoljan planom odobravamo izradu proteze. Želim da naglasim da se proteze 3D štampaju u USA i nose zaštitni Invisalign logo kao znak autentičnosti. Kada započnete tretman važno je da se folije nose redovno. Preporučeno je 20 do 22 sata dnevno, a neophodno ih je skinuti kada čistite zube ili jedete. Folije se menjaju na 7 do 14 dana, a kontrole se zakazuju na dva meseca.

Prednosti Invisalign-a

Ogromna prednost je to što možete videti krajnji rezultat terapije pre nego što započnete tretman. Folije su veoma udobne za nošenje i skoro nevidljive. Zbog toga su naročito popularne kod odraslih pacijenata, tzv. young professionals, koji sada imaju mogućnost ispravljanja zuba na diskretan načini bez upotrebe klasične fiksne proteze koja je često asocijacija na tinejdžersko doba.

Za razliku od klasičnih fiksnih proteza, Invisalign proteze pacijenti mogu skinuti kada to požele, što im omogućava olakšano čišćenje zuba i samih proteza. Proteze su izrađene tako da precizno naležu na zube, što ih čini udobnim za nošenje.

Invisalign tretman se može raditi kao čisto ortodontski tretman, ali se isto tako može kombinovati sa drugim tretmanima moderne stomatologije. To je naročito slučaj kada za cilj imamo ne samo ispravljanje zuba već postizanje maksimalnog estetskog poboljšanja.

Kombinacija sa drugim tretmanima

U svojoj praksi često Invisalign terapiju kombinujem sa drugim tretmanima, pa tako nakon terapije Invisalignom često sledi beljenje zuba, lasersko konturisanje desni ili preoblikovanje zuba kompozitnim bondingom (preoblikovanje zuba belom plombom) ili vinirima.

Često se dešava da pacijenti dođu na konsultacije i da žele da nepravilnosti zuba isprave nekim protetskim radom, kao što su viniri ili krunice, što zahteva brušenje zuba. Zahvaljujući Invisalignu u mogućnosti sam da ponudim minimalno invazivan tretman kojim nepravilnosti položaja korigujemo pomeranjem zuba invisalignom do pravilnog položaja, a zatim oblik korigujemo kompozitnim bondingom. Dakle bez brušenja zuba postižemo optimalan estetski učinak. Često je potrebno korigovati desni. Na raspolaganju nam je nekoliko metoda, a za minimalne korekcije najčešće koristimo laser. Uz pomoć lasera korigujemo desni tzv. gummy smile i klinički produžavamo krunice zuba.

Invisalign kao tretman savremene stomatologije, ima široku upotrebu. Bilo da razmišljate samo o ispravljanju zuba fiksnim protezama ili celokupnoj transformaciji osmeha, obavezno se informišite kod svog stomatologa i o ovoj opciji pre donošenja konačne odluke. Kao licencirani doktor od strane Invisalign kompanije, ja već 7 godina svedočim izvanrednim rezultatima koje Invisalign terapija postiže. Saznajte i vi zašto je Invisalign broj jedan tretman u svetu.