Prirodni čuvari zdravlja

Autor: Lejla Begović

Propolis i med koristili su u davna vremena stari Grci, Rimljani i Egipćani, a zna se da su i meksički i centralnoamerički Indijanci bili iskusni pčelari pre Kolumba. Danas su ovi prirodni pčelinji proizvodi takođe veoma cenjeni zbog svojih terapeutskih svojstava, jer sprečavaju infekcije, obnavljaju tkivo i zaceljuju rane, stimulišu epitelne ćelije na regeneraciju, imaju antibakterijska svojstva, smanjuju nastanak štetnih radikala i drugo. 

Med je idealan izvor energije i prirodna, lako svarljiva hrana zahvaljujući tome što u sastavu ima 37 minerala, vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, A, A, K, E, folnu kiselinu, organske kiseline, aromatične materije, polenova zrna, alkaloide, koloide, biljne antibiotike, fitohormone i mnogo drugih korisnih supstanci.

Jačanje imuniteta

Propolis je smolasta materija koju proizvode pčele mešanjem biljnih supstanci koje sakupljaju sa voskom i enzimima za varenje. Sadrži flavonoide (galangin, kvercetin, kempferol, pinocembrin itd), koji su poznati po antioksidacionim, antimikrobnim, antiinflamatornim i kardioprotektivnim efektima. 

Propolis se smatra važnim sredstvom za prevenciju upala uha, grla, nosa, usta i disajnih puteva, kao i za jačanje imuniteta. Koristan je u borbi protiv prehlade, gripa i bakterijskih infekcija, za tretiranje paradentoze, ekcema, rana, herpesa i opekotina. Propolis, pored antibakterijskih, ima i antivirusna i antigljivična svojstva i u apotekama može da se nabavi u obliku tinktura, kapi, sprejeva, tableta, kapsula, masti i krema, uz prethodnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom o opravdanosti i načinu upotrebe određenog oblika.

Protiv iscrpljenosti

Postoji nebrojeno mnogo recepata u čiji sastav ulazi med. Na primer, dve kašike meda i jedna kašika jabukovog sirćeta, pomešani sa dva decilitra vode koristan su jutarnji napitak koji pomaže rad creva i podiže energiju. Ko ima problema sa varenjem može pre obroka da konzumira kašičicu meda pomešanu s pola kašičice cimeta. Napitak koji se pravi tako što se četiri kašike meda i jedna kašika cimeta prokuvaju u šolji vode treba piti u malim gutljajima raspodeljenim u toku celog dana. Protiv iscrpljenosti se preporučuje smeša od pola kilograma meda, pola kilograma mlevenih oraha i jednog limuna, koju treba konzumirati tri puta na dan po kašičicu.

Pravi med prepoznaćete po tome što se kristalizuje, a na temperaturi od 40 stepeni ponovo postaje tečan. Takođe, kad nekoliko kapi meda istrljate na dlanu, pravi med nije lepljiv i nalik je ulju, dok se kod veštačkog meda pojavljuju kristali šećera.