Proleće u boji lavande – Betty

Optimizam pastelnih nijansi

Kao što se u proleće bude priroda i uspavane emocije, tako najmodernija boja ove sezone budi i podstiče nadu, optimizam, samopouzdanje i bezbrižnost. Stručnjaci za boje nazvali su je Very Peri

Autor: Suzana Stamenković

Otkako je Institut Pantone krajem prošlog decembra odabrao novu boju za 2022. godinu, nazvavši je mistično Very Peri, ona je na prečac osvojila svet, kao nijedna boja pre toga. Dinamična plavo-ljubičasta nijansa sa primesama crvene, nalik lavandi, prema rečima onih koji su je osmislili, „pokazuje živahnost i radost, kao i kreativnost“ posle teških vremena. Pantone je uz vodeću Very Peri ponudio i miks još devet trendi boja ( sa još pet boja slabijeg intenziteta koje će im biti komplementarne), a čija je osnovna svrha da nam vrate veru i optimizam u bolje sutra nakon pandemije. Ova nežna ljubičasta vodeća je boja prolećne sezone i to ne samo haljina, džempera, pantalona, suknji, mantila i veša, već i obuće, nakita, tašni, čak i kose i nameštaja. 

Very Peri čarolija

Ljubičasta i sve njene nijanse oduvek su bile simbol elegancije, sofisticiranosti, ženstvenosti i luksuza. U osnovi je to ime za boju nastalu spajanjem dve osnovne, a opet suprotne boje – hladne plave i tople crvene. I dok je mi nazivamo ljubičasta, Latini su je zvali purpura. Purpur se dobija iz žlezda morskih puževa – kvrgavih i bodljikavih volki, a prema jednoj od legendi, po ovoj ljubičasto-grimiznoj boji naziv su dobili Feničani. Prema starogrčkoj legendi bog Melkart šetao je plažom sa nimfom Tirom, kada je njegov pas odgrizao puža koji je ispustio predivnu purpurnu boju. Tira mu je rekla da nikada neće biti njen ljubavnik dok joj ne pokloni haljinu sa tom bojom. Melkart je naravno to napravio i kasnije je proizvodnja purpura postala glavna industrija grada Tira. Puž volak se nalazio na prvim novčićima Feničana kao i Rimljana koji su ovu dragocenu boju zvali carska ljubičasta jer su najbogatiji slojevi društva trošili svoje bogatstvo da bi nosili ljubičastu odeću. Zbog toga ova boja vekovima nosi epitet „carske boje“. U našoj tradiciji purpur se najčešće vezuje za Istočno rimsko carstvo, a nošenje purpurne boje je bio isključivo simbol carske vlasti i nikome drugom to nije dozvoljeno. Кao poseban znak svoje vlasti carevi su nosili purpurne papuče, a sva deca vladara nosila su titulu „rođena u purpuru“. Nepisanom carskom pravilu prkosio je vaseljenski patrijarh Mihailo Kerularije koji je, pripoveda se, malo zbog purpurnih papuča, a više zbog političkih intriga, izgubio patrijaršijski tron i optužen za jeres i izdaju, skončao u carigradskoj tamnici. Ova boja draga je i katoličkim velikodostojnicima, pa je i danas deo njihove odore. Prema nekim istorijskim spisima, ljubičasta je bila omiljena boja egipatske kraljice Kleopatre. Arheološki nalazi pokazuju da su američki starosedioci, naročito u delu današnjeg Meksika, nosili odeću purpurne boje, te da je ova boja fascinirala i osvojila španske osvajače.                                             

Vremenom su nastajale razne nijanse ljubičaste koje su nosile maštovita imena, ali čarobna Very Peri je potpuno nova „neo“ nijansa koja ne postoji na listi poznatih tonaliteta. U ovom slučaju doslednost plave spojena je sa energijom i uzbuđenjem crvene, stvarajući toplu srećnu i osnažujuću nijansu ljubičaste. Nalik neodoljivoj lavandi.

Boja optimizma

Kao što se u proleće bude priroda i uspavane emocije, tako najmodernija boja ove sezone budi i podstiče nadu, optimizam, samopouzdanje i bezbrižnost. Ona izaziva radost i hrabrost. Topla je i komunikativna. Ova nežna nijansa ljubičaste lako se uklapa i prilagođava sveukupnom stajlingu. Za početak su dovoljni detalji, ešarpe, torbe, ukrasi za kosu, tunike, a odvažniji se mogu opredeliti i za celokupni monohromni izgled, od obuće, preko mantila do šešira i nakita. Very Peri se lako kombinuje sa klasičnim bojama, ali su moguće i najneverovatnije kombinacije. Sa belom, teget, sivom ili krem bojom izgleda rafinirano, ženstveno, prefinjeno, dok su ekstravagancija, smelost i odvažnost zagarantovani u kombinaciji sa ružičastom, zelenom, narandžastom ili žutom bojom. Pa, ko kako voli i sme! Prema psihologiji boja, ljudi koji vole ljubičastu i njene nijanse kreativni su i skloni umetnosti i mistici. Optimisti veruju u bolje dane i njihov motiv je „dodati život godinama, a ne godine životu“. 

Prolećna paleta boja

U modnim kolekcijama za proleće/leto 2022. dominira miks deset boja sa još pet boja slabijeg intenziteta koje će im biti komplementarne. Sve one zastupljene su u kolekcijama najvećih modnih kuća, uveliko ih nose influenserke, muzičke i filmske zvezde, a poslednjih meseci dominiraju i u ormanima savremenih devojaka, poslovnih dama i gospođa u najboljim godinama.

Jedna od njih je topla nijansa žute, pod nazivom Daffodil. Ova boja žutog narcisa odiše srdačnošću i otvorenošću za nova iskustva. Intenzivna i nežna, jedna je od najsofisticiranijih nijansi prolećne sezone, a sasvim je sigurno, dominiraće tokom dugog, vrelog leta.

Za mnoge neprolazna, uvek šik i moderna, jeste rubin crvena. Dinamična, upečatljiva, otmena. Iako asocira na skupe materijale, svilu, pliš, čipku i na raskošne svečanosti, ove sezone nosiće se u svim prilikama i na svim odevnim predmetima i modnom aksesoaru, od sportskih patika do prolećnih jakni.

Neko kaže fuksija, a neko ciklama. Jedno je sigurno, boja je 100% efektna, a modna kreatorka Elsa Skjapareli ju je pre skoro sto godina opisala kao magnetnu i šokantnu. Ako je ova boja suviše jaka da budete odeveni od glave do pete, dovoljno je da ponesete bar neki modni detalj, efektan nakit, zanimljivu torbu ili ešarpu za vrat ili kosu.

Modni znalci tvrde da su u trendu i narandžasta, smaragdno zelena, boja čokolade i bele kafe.