Kamen u bubregu, policistični jajnici

autor: Aleksandra Jakovljević

Imam već godinama problem s kamenom u bubregu, što povremeno izaziva jake bolove. Svestan sam da za ovu bolest nema nekog posebnog  leka, ali da li mi možete dati neki savet kako da pomognem sebi? Zoran, 45

Kamen u bubregu nastaje postepeno, taloženjem kristala minerala, a po veličini može da varira od zrna peska do loptice za golf. Najčešći su kalcijumski kalkulusi (oksalatni i fosfatni) ili mešoviti, a znatno ređi su uratni i cistinski. Prema statističkim podacima, češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, a najčešće između 30 i 55 godina starosti. Kada se jednom pojavi, velika je verovatnoća da će se pojaviti ponovo. Neretko ne daje simptome, pa se njegovo prisustvo otkriva sasvim slučajno, prilikom ultrazvučnog ili rendgenskog pregleda. Simptomi kada kamen krene da se pomera obuhvataju oštar i grčevit bol u predelu leđa, bubrega ili donjeg stomaka, praćen mučninom i povraćanjem, čestom potrebom za mokrenjem, povišenom telesnom temperaturom, krvi u urinu ili zamućenim urinom. Uzrok nastanka može biti genetske prirode, ali značajno utiču i nedovoljan unos vode, česte infekcije bubrega, poremećaj u metabolizmu, određeni lekovi, sastav vode za piće, nepravilan način ishrane…

Pre svega, za rešenje ovog problema i ublažavanje simptoma, neophodno je unositi svakodnevno u organizam dovoljnu količinu tečnosti (oko 3l), a pre svega vode i čajeva (na bazi uve, brusnice, peršuna, rastavića, kukuruzne svile, breze, trešnjinih peteljki, zečijeg trna), a smanjiti unos soli. Ishrana takođe igra veliku ulogu u nastanku kamena, ali da bi ishranu prilagodili potrebno je znati koja vrsta kamena je u pitanju. Poželjno je povećati unos hrane bogate vlaknima, orašastih plodova, voća i povrća bogatih kalijumom (banane, narandže, sušene kajsije, krompir, pasulj), citrusnog voća (koje utiče na razgradnju kamena). Od prirodnih recepata, sirup na bazi limuna, maslinovog ulja i meda u jednakoj srazmeri, pokazao se veoma efikasnim. Preporučuje se uzimanje kašike ove mešavine rastvorene u čaši tople vode sat vremena pre jela.

 

Pre nekoliko meseci mi je doktor rekao da imam policistične jajnike. Da li mi možete dati neki savet i reći postoji li neko prirodno rešenje za ovaj zdravstveni problem? Jana, 28

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonski poremećaj, koji je čest zdravstveni problem kod žena u reproduktivnom periodu, a odlikuje se visokim nivoom muških polnih hormona-androgena. Kod žena sa PCOS, folikuli ne sazrevaju dovoljno, što izaziva neredovne ovulacije i menstruacije, a samim tim i poteškoće sa začećem. Simptomi  koji se javljaju kod žena sa policističnim jajnicima su neredovan menstrualni ciklus, neplodnost, bol u donjem stomaku, gojaznost ili ređe-nagli gubitak težine, opadanje kose, akne, pojačana maljavost, hronični umor, česte promene raspoloženja, dok kod nekih žena, simptomi mogu i u potpunosti izostati. Uzroci nastanka mogu biti genetske prirode, kao i loše životne navike (hronični stres, neadekvatna ishrana, odsustvo fizičke aktivnosti), insulinska rezistencija, zapaljenski procesi…

Lek za ovaj sindrom ne postoji, ali se simptomi znatno mogu ublažiti prirodnim putem, pre svega promenom načina ishrane i životnih navika, uvođenjem redovne fizičke aktivnosti (plivanje, pešačenje, joga, aerobik), izbegavanjem stresa, kvalitetnim snom. Što se ishrane tiče, veoma je važno voditi računa kako o vrsti i količini hrane koju unosimo, tako i o tome da poslednji obrok ne bude nakon 18h, s obzirom da 50% žena sa PCOS ima problem sa povećanom telesnom težinom. Ishrana bi trebalo da bude bazirana na dosta svežeg voća i povrća, nemasnom mesu (riba, piletina), mahunarkama, orašastim plodovima (bademi, orasi), semenkama, nerafinisanim uljima (maslinovo, kokosovo). Iz ishrane bi trebalo izbaciti beli hleb, peciva, testenine, prženo, pohovano, crveno meso, grickalice, slatkiše, prerađene namirnice,  gazirana pića i alkohol. Od prirodnih lekova veoma efikasnim su se pokazali zeleni čaj, kim (2 puta dnevno popijte kašičicu mlevenog kima rastvorenog u čaši vode), komorač, bosiljak, cimet, jabukovo sirće (popijte na prazan stomak pre jela 2 kašičice jabukovog sirćeta rastvorene u čaši mlake vode) i laneno seme.