Elastična traka za vežbanje

Autor: Fatima Mujkić

Elastične trake za vežbanje verovatno su najekonomičniji i najpraktičniji fitnes rekvizit. Lake su, lako se spakuju i ne zauzimaju prostor, mogu da se nose u džepu ili u torbi svuda sa sobom, u park, na izlet, ili na putovanje na more, u banju i na planinu, gde može da se vežba isto kao i kod kuće. Većina programa preporučuje vežbanje sa trakom dva do tri puta nedeljno, čime se postiže jačanje mišića, povećanje snage, pokretljivosti i fleksibilnosti tela.

Rastegljive gumene trake preporučuju se vežbačima svih uzrasta, sa njima mogu da rade vežbe i deca i odrasli, svih starosnih kategorija. Pogodne su i za rekonvalescente jer su posebno dizajnirane za rehabilitacione programe. Priznate su od Američkog udruženja fizioterapeuta (APTA) i smatraju se originalnim sistemom za treniranje sa progresivnim otporom.

Osnovna karakteristika elastičnih traka za vežbanje jeste rastegljivost. A pošto su lake, moguće je vežbanje u svim položajima, bez preterane bojazni od povreda. Rastegljivost elastične trake zapravo obezbeđuje da tokom izvođenja određene vežbe mišićne grupe budu opterećene. Zbog toga postoje i različite vrste traka, kojima se postiže opterećenje od jednog do dvanaest kilograma. Znači, već samim izborom trake vežbač određuje silu rastezanja, manju ili veću. Drugim rečima, traku za koju je potrebna veća mišićna sila rastezanja koristiće iskusni sportisti, dok će onu za koju je potrebna manja mišićna sila istezanja koristiti deca, rekonvalescenti, rekreativci i početnici.

Jačinu otpora trake prepoznajemo po boji

Koliko je traka rastegljiva, odnosno koja je sila potrebna da bi se ona razvukla, prepoznaje se po njenoj boji. Prema fitnes standardima, što je otpor trake manji, boja trake je svetlija, odnosno, što je otpor veći, boja je tamnija. Na primer, bež elastična traka ima otpor od 0,9 kilograma, da bi se progresivno povećavao kod žute, crvene, zelene, plave, crne, srebrne i zlatne. Ponekad neki proizvođači traka odstupaju od ovog standarda boja pa se pre kupovine trake treba konsultovati sa fitnes trenerom i prodavcem sportske opreme jer nije svejedno koja se traka nabavlja.

U svakom slučaju, elastične trake imaju i tu osobinu da su siguran indikator napretka vežbača. Ko nema iskustva, može da počne sa trakom koja pruža najmanji otpor, pa kad mu postane isuviše laka, pređe na sledeću. Kao pristupačan rekvizit koji nije skup, ne zauzima mnogo mesta i dobar je za sve uzraste, elastične trake su odlične i za grupno vežbanje, na primer, cele porodice na izletu u prirodi