Mala deca, velike pripreme

 

Odaberite aranžman u mirnom mestu, najbolje početkom ili krajem leta – uživaćete u čistijoj vodi i mirnim noćima bez preglasne muzike.

 

autor: Dr Radmila Kosić

 

Odlazak na godišnji odmor u porodici sa malom decom zahteva pažljivo planiranje. Zaboravite na put bez jasnog cilja, dobrog pakovanja i mnogo odluka koje morate da donesete unapred. Svi se podjednako radujemo praznicima i slobodnim danima. Zaposleni roditelji žele predah od kancelarije i gradske vreve, školarci maštaju o provodu i avanturama, predškolci sanjaju igre u pesku i morske talase. Najmlađe dete, naročito ukoliko se radi o detetu mlađem od dve godine, niko ne pita za želje, ali ipak bi bilo najbolje da se letovanje planira upravo u skladu sa potrebama tog najmlađeg člana porodice. Standard nam dopušta egzotične destinacije i smeštaj u luksuznim hotelima, želimo da se provedemo i odmorimo u krugu najuže porodice. Da li destinaciju i način letovanja treba da prilagodimo deci, ili da se prepustimo avanturi, pa kako bude.

 

Bebe i putovanje

Ako na put krećete sa malom bebom, pažljivo planirajte svaki detalj letovanja. Sve češće se u ovo vreme u pedijatrijskom savetovalištu čuju pitanja vezana za odlazak na more. Po pravilu se roditelji prve bebe začude kada na pitanje: Imate li neki savet, planirali smo na more u julu, ili avgustu ove godine, dobiju pregršt novih dilema: Put od desetak sati kolima nije za malu bebu! Kako ćete spremati obroke za odojče u hotelskoj sobi? Imate li pedijatra u blizini? Prednost treba dati letovanju u sopstvenoj kući na moru ili planini. Treba birati poznat prostor i poznate ljude, mesto gde su prodavice i pijace blizu, gde imate lekara. Udobnost poznatog treba da ima prednost nad avanturom iz turističkih vodiča. Ukoliko nemate takvu mogućnost, planirajte godišnji odmor mesecima unapred. Izaberite poznatu, proverenu agenciju. Proverite podatke o smeštaju, blizini plaže i hlada, dostupnost pedijatra, dužinu i način putovanja… Promena ambijenta će usrećiti decu i roditelje samo ukoliko možete da se naspavate i opustite tokom dana. Maloj bebi je svejedno koliko ste platili letovanje u all inclusive aranžmanu ukoliko joj promenite ritam obroka i spavanja.

 

Ne zaboravite na pauze

Putovanje će zavisti od starosti dece i udaljenosti mesta koje ste odabrali. Ukoliko vam ne smeta noćna vožnja, razmislite o tome da su gužve i čekanja na graničnim prelazima manje, temperature prijatnije, a brujanje motora smiruje i najnervozniju decu. Danju planirajte pauze za ručak, spremite užine za usput, dosta negaziranih napitaka (najbolje vode). Kod starije dece koja ne podnose vožnju dajte suve kekse i krekere. Najveći problem obično bude dosada, naoružajte se strpljenjem i društvenim igrama u skladu sa uzrastom. Planirajte mesta za odmor gde ćete provesti najtopliji deo dana, gde će se vozači odmoriti. Razbijte monotoniju zatvorenog prostora automobila. Izbegavajte dugotrajna putovanja autobusom ili vozom. Nedostatak prostora i toaleta pokvariće doživljaj pre nego što je letovanje počelo. Putovanje avionom je komforno za decu svih uzrasta, poželjni su kratki letovi bez presedanja.

 

Bezbednost na letovanju je prioritet

Deca treba da piju flaširanu vodu, izbegavaju hranu i slatkiše koji provode dugo vremena na visokoj temperaturi. Ne uvodite nove vrste hrane u ishranu, posebno kod odojčeta koje se tek upoznaje sa čvrstom hranom. Boravak na suncu je višestruko koristan za sve članove porodice. Svi smo već naučili da se na plažu ide rano ujutru i kasno popodne. Obavezno koristite kreme sa zaštitnim faktorom, svetlu odeću. Budite u hladu suncobrana ili u prirodnom hladu tokom toplih dana. Deci nudite vodu ili voćni sok, voćnu užinu, grickalice koje se ne kvare. Dete koje uči da pliva uvek je pod budnim okom roditelja, ne zaboravite da je maksimalan nadzor potreban i starijoj deci. Deca leti često boluju od trovanja hranom, opekotina od sunca, toplotnog udara i mnogih drugih letnjih problema. Nisu retke ni povrede. Ne dozvolite da zbog neproverenog sladoleda na točenje ili krofne sa sumnjivim kremom letovanje provedete u bolnici.

Nova iskustva i lepe uspomene

Obavezno uplatite zdravstveno osiguranje i radujte se ukoliko ga ne iskoristite. Svake sledeće godine ćete biti iskusniji i spremniji da svojoj deci priuštite zanimljivo i sigurno letovanje. Letovanje sa decom treba da bude prilika za zajedničko uživanje. Kada se pažljivo pripremite, povećavate mogućnost da se vratite samo sa prijatnim uspomenama.

 

Koje lekove poneti

Putna apoteka se podrazumeva. To su isti lekovi koje uvek treba da imate pri ruci u sopstvenom domu: sirup za snižavanje povišene temperature i bolove, probiotik, kesica rastvora za pojenje, flaster, gaza, zavoj, bočica alkohola, lek za alergiju… Ukoliko neko dete ima hroničnu terapiju, obavezno je ponesite. Sve ove lekove možete da date i pre nego što dete bude pregledano od strane lekara. Pred put proverite koju dozu uzima dete u skladu sa telesnom težinom i uzrastom.

 

Chad Thomas Jersey