POKLONI – Betty

Spakovano sa stilom

 

Davanje ličnog pečata pakovanju poklona nije teško, dovoljno je malo truda i mnogo mašte.

 

autor: Svetlana Sušić

 

Kada nekoga želimo da obradujemo, onda mu dajemo poklon. Vrednost poklona nije sadržana u količini novca koja je za njega potrošena, već u iskrenoj želji da nekome nešto damo. Naravno da, ukoliko poklon dajemo pravoj osobi, nema potrebe za ovakvim objašnjenjima. Međutim, bez obzira na to da li je u pitanju zlatna ogrlica ili obična čokolada, dodatnu vrednost poklonu uvek daje trud koji uložimo u njegovo pakovanje. Za ovakav poduhvat je najvažnije da budete sposobni da iskoristite ono što vam je u datom trenutku na raspolaganju. To znači da će, ako nemate posebno dizajniran papir za uvijanje poklona, poslužiti i običan papir za pakete, ili najjednostavniji krep papir u boji. Možete se poslužiti i tkaninama raznih vrsta, starim novinama ili bilo čim drugim što smatrate pogodnim. Mogućnosti se iscrpljuju kada vaša mašta prestane da se poigrava.

 

Kako početi?

Za početak, skupite na jedno mesto materijal kojim raspolažete. Od alata su najčešće dovoljne makaze i lepljiva traka, ali nije naodmet ako imate i skalpel i pištolj za lepljenje rastopljenom plastikom, mada se može sasvim lepo raditi i bez njih. Papirni kanap u boji predstavlja lep detalj, ali posao završava i običan kanap ili malo deblja vunica.

 

Šta ako poklon nema svoju kutiju?

Uzmite kartonsku rolnu od papirnog ubrusa, kutiju od keksa, ili bilo šta drugo što vam je pri ruci, a može da posluži (u smislu da je dovoljno čvrsto i da poklon može da stane u to). U ovakvim slučajevima je najzgodnije oblepiti kutiju papirom za pakovanje, budući da je dovoljno taman pa se neće videti ono što je odštampano na kutiji, kao ni tragovi lepka.

 

Umotavanje i ukrašavanje

Kod umotavanja poklona važno je strpljenje i pedantnost. Žurba dovodi do neželjenih rezultata, zato bi trebalo da ovo radite na vreme, ne uoči izlaska iz kuće. Trebalo bi da lepljiva traka bude iseckana na manje komade i zalepljena za ivicu stola, tako da po potrebi možete da uzimate jedan po jedan delić i da fiksirate papir kada ste zadovoljni njegovom pozicijom. Krajeve poklona je najlakše oblikovati tako da liče na način pakovanja bombona i zatim ih umotati kanapom. Na kraju na upakovan poklon dodajemo neki ukras. To može da bude plastična igračkica, ili pravi cvet, svež ili osušen. Naš omiljeni materijal, pored papira za pakovanje, jeste i jutano platno, koje se veoma lepo kombinuje sa trakama od čipke. Uz malo vežbe, svaki vaš poklon biće jedinstveno umetničko delo.