PILING – Betty

Zdrava i lepa koža

 

Vreme je za pripremu naše kože za predstojeće hladnije dane.

 

Autor: Vesna Marković

 

Nakon toplih letnjih meseci pred nama su hladniji dani, toplija garderoba i više boravka u zatvorenom prostoru. Kao što letnja sezona donosi brojne blagodeti, ali i štetne uticaje za našu kožu, tako i jesen i zima imaju svoje prednosti i mane. Iako se intenzitet sunčevog zračenja smanjuje, još uvek je potrebno pridržavati se preporuka vezanih za upotrebu krema sa zaštitnim faktorima, a redovnu negu treba prilagoditi trenutnim vremenskim uslovima, stanju i tipu naše kože.

 

Koristi od redovnog pilinga

Pod pilingom podrazumevamo različite tehnike pomoću kojih odstranjujemo odumrle ćelije površinskog sloja kože. Ova procedura ima brojne pozitivne efekte za našu kožu koja je, da se podsetimo tog važnog detalja, naš najveći organ i predstavlja zaštitnu barijeru između organizma i štetnih spoljnih uticaja. Uklanjanjem odumrlih ćelija sprečavamo njihovo nagomilavanje i tako omogućujemo koži da diše. Istovremeno olakšavamo eliminaciju štetnih materija iz organizma i pospešujemo cirkulaciju, što je posebno važno u borbi protiv celulita. Koža dobija podmlađeni zategnuti izgled i sjaj. Pokreti tokom procesa pilinga su slični onima prilikom masaže, tako da ova aktivnost ima i prijatno relaksaciono dejstvo.

 

Vrste pilinga

Prema tome koja vrsta tehnike se koristi, piling delimo na mehanički i hemijski. Kod mehaničkog pilinga odumrle ćelije se uklanjaju pomoću abrazivnog sredstva, što su najčešće čestice morske soli, kukurznog brašna, taloga od kafe, pirinčanih ljuspica i slično. Ovi sastojci se kombinuju sa različitim hranljivim uljima i primenjuju se blagim utrljavanjem, tokom čega ispoljavaju svoje abrazivno dejstvo. U mehanički piling spada i kozmetička procedura dermoabrazije, koja se mora pažljivo primenjivati da ne bi nanela više štete nego koristi.

Hemijski piling je procedura tokom koje se na kožu nanose različite supstance, najčešće su u pitanju voćni enzimi i voćne kiseline. U zavisnosti od toga koji aktivan sastojak je osnova ovog tretmana, kao i od njegove koncentracije, ovaj postupak može biti blag, ali može biti i veoma agresivan. Pre primene bilo koje vrste pilinga preporučuje se konsultacija sa dermatologom.

 

Mere opreza

Budući da piling možemo raditi na koži celog tela, podrazumeva se da osetljiva koža lica mora imati drugačiji tretman. Kod pilinga je glavni princip da je manje bolje. Daleko prijatnije za kožu je ponoviti dva blaga pilinga u sedam dana nego uraditi jedno preterano trljanje koje će za posledicu imati crvenu, oštećenu i iziritiranu kožu. Cilj je pomoći koži, a ne ukloniti njen zaštitini sloj, zato je važno biti umeren i piling raditi isključivo u ustanovama koje imaju proverenu reputaciju i dokazanu stručnost. Ukoliko piling radite u kućnim uslovima, obavezno se pre toga konsultujte sa dermatologom i farmaceutom, i ni slučajno nemojte da prekoračujete propisano vreme primene preparata za hemijski piling. Piling isušuje kožu, pa je nakon procedure potrebno naneti hidratantnu kremu.