PEGE I FLEKE NA KOŽI – Betty

Kako ih ukloniti?

 

Pege i fleke na licu najčešća su neželjena uspomena na proteklo leto. Iako se mogu pojaviti i na svim ostalim delovima kože, naročito na onim delovima koji su češće izloženi dejstvu sunca, one na licu se smatraju posebnim estetskim problemom.

 

Autor: Vesna Marković

 

Pod pegama i flekama podrazumevamo odstupanja od normalne pigmentacije kože. Uzroci njihovog nastanka mogu biti nasledni, one mogu nastati kao posledica biohemijskih promena u organizmu zbog određene bolesti, uzimanja nekih lekova, hormonskih promena. Nastaju i kao posledica spoljnih uticaja kao što su sunce, vetar, toplota, hladnoća, a mogu se pojaviti i usled kombinacije navedenih faktora. Loše zdravstvene navike poput pušenja i konzumacije alkohola takođe su na listi izazivača, baš kao i izloženost stresu.

 

Vrste promena pigmentacije

Ove promene se mogu manifestovati u svakom životnom dobu, a najčešće ih primećujemo kao crvenkaste, žućkaste, bele ili braon mrlje. Hiperpigmentacija kože javlja se zbog pojačane proizvodnje melanina u određenim delovima kože. Ovaj prirodni pigment je odgovoran za potamnjivanje naše kože pod dejstvom sunca. Poremećaji u njegovom lučenju dovode do pojave mrlja intenzivnije obojenih u odnosu na ostatak kože. Manjak melanina dovodi do hipopigmentacije i pojave svetlih fleka. Ovakve promene su karakteristične za vitiligo, oboljenje kože koje je u oko 30% slučajeva nasledno.

 

Načini uklanjanja

Prevencija je veoma važna u ovom slučaju. Pravilna i redovna zaštita od sunčevog zračenja, umereno izlaganje suncu i pridržavanje zdravih životnih navika ključne su za sprečavanje pojave fleka. Ukoliko se one ipak pojave, to ne znači da ih ne možemo pobediti. Za početak, možemo ih prikriti pomoću korektora, ali to nije trajno rešenje.

Hemijski piling je delotvorna metoda za uklanjanje pega i fleka, međutim, ne očekujte čudo nakon samo jednog tretmana. Bilo koji put da izaberete, morate biti spremni za upornu borbu. Za ovu vrstu tretmana preporučujemo posetu stručnom kozmetičaru.

Laserski tretman sprovodi se pod nadzorom dermatologa i koristi se u slučaju da su promene uporne i da ne reaguju na blaže načine uklanjanja.

Protiv pega se možemo boriti i pomoću prirodnih preparata napravljenih u kućnoj radinosti, a sa svojim farmaceutom se možete konsultovati o izboru krema koje su na tržištu dostupne u velikom broju i kreirane su tako da vam pomognu da što lakše rešite ovaj problem.

 

Prirodni sastojci kao pomoć

Maska sačinjena od kašike meda pomešane sa kašičicom kurkume i dve kašičice limunovog soka ima pozitivno dejstvo na uklanjanje fleka. Zeleni čaj je bogat antioksidansima. Na lice treba staviti prohlađene kesice zelenog čaja prethodno potopljene u ključalu vodu i blago oceđene. Kesice treba umotati u pamučnu finu tkaninu. Tonik napravljen od jednakih delova jabukovog sirćeta i limunovog soka možete naneti na lice blagim utapkavanjem pre spavanja. Većini domaćih maski možete dodati i vitamin E, koji ima izuzetno blagotvorno dejstvo na kožu.