Ručni sat

Autor: Suzana Stamenković

Vreme prolazi, menjaju se modna pravila, a sat ostaje bezvremeni modni detalj koji nepogrešivo odslikava karakter i stajling osobe koja ga nosi. Čak i kada ne pokazuje tačno vreme, savršeno „otkucava“ vaš smisao za modu i detalje

Na pitanje: „Koliko je sati?“ mlađe generacije pogledaće u mobilni telefon, dok će modni sladokusci koji drže do sebe i stila proveriti tačno vreme na ručnom časovniku. Stariji džentlmeni izvadiće sat na zlatnom lancu iz malog džepa na sakou ili na farmerkama, dok će nostalgične dame otvoriti privezak na dugoj ogrlici. I kako niko ne može da ukroti i zaustavi vreme, tako ni sat nije ostao relikt prošlosti, već je doživeo pravu evoluciju i postao neizostavni modni asesoar. Možda je vreme novac, ali je dobar sat decenijama statusni simbol, tako da ga mnogi nose ne zbog tačnosti, već zbog utiska.

Vreme je novac, a sat bogatstvo

Najvredniji sat na svetu je Breguet Grande Complication Marie-Antoinette, optočen zlatom i procenjen na 28,6 miliona evra. Naručen je za Mariju Antoanetu 1827, ali završen tek 45 godina kasnije, odnosno 34 godine posle njene smrti. Nakon krađe iz muzeja u Jerusalimu 1900. godine, pronađen je čitav vek kasnije i opet je zaključan u muzeju. Sat koji je na aukciji dostigao najveću sumu ikada je Grandmaster Chime 6300A-010 švajcarskog proizvođača Patek Philippe. Novi, anonimni vlasnik iskeširao je 31,1 miliona dolara, a novac je uplaćen za istraživanje jedne vrste mišićne distrofije. Zanimljivo je da je ručni sat Rolex Daytona, koji je 1968. godine popularnom glumcu Polu Njumenu poklonila supruga Džoana Vudvard na aukciji u Njujorku 2017. godine, prodat za čak 17,8 miliona dolara.

Mera sati i čežnje

Nije poznato kada je i za koga napravljen prvi ručni sat, ali se zna da je to bilo pre više od dvesta godina za jednu poznatu damu. Prema jednoj priči reč je o engleskoj kraljici Elizabeti I, kojoj je prosac, plemić Robert Dadli darivao narukvicu sa satom koji je pokazivao tačno vreme. Glavna akterka druge verzije priče je Žozefina kojoj je navodno Napoleon Bonaparta poklonio ručni sat kako bi merila vreme do njihovog ponovnog susreta. Postoji i priča da je ručni sat prva ponela jedna mađarska grofica, koju je po specijalnoj narudžbini naočitog kavaljera napravila švajcarska kompanija Patek Philippe, jedna od prvih u svetu u industriji satova. Kako god, ručni sat na ženstvenoj narukvici bio je privilegija dama iz visokog društva. Za muške ručne satove istorija ima precizne podatke. Kako je zabeleženo, brazilski pilot Alberto Santos Dumont zamolio je 1904. godine svog prijatelja Luisa Kartiera da mu napravi ručni sat kako bi mogao da obe ruke drži na komandama aviona a istovremeno da meri svoje performanse u letu. Ubrzo je počela i komercijalna proizvodnja muških ručnih satova, a prvi su nazvani Dumont, po pomenutom pilotu.

Sat „otkucava“ vaš stil

Sat na ručnom zglobu odaje utisak osobe koja obraća pažnju na sitnice i detalje, odgovorna je, ceni svoje i tuđe vreme i pažljivo neguje sopstveni imidž i stil. Osim tačnog vremena sat će otkrivati vaš karakter, tako da je važno da pronađete onaj ili one koji vam najviše odgovaraju. Ovaj modni detalj uklapa se lako u svaku odevnu kombinaciju, ali je često i glavni pečat vašeg stajlinga koji lako može da zaseni celokupni autfit. Da li ćete odabrati glomazne satove na jednobojnim kožnim kaiševima, ili elegantne sa zanimljivom narukvicom, možda silikonske cvetnog dizajna ili pastelnih boja, zavisi od vaše ličnosti, senzibiliteta, afiniteta. Izbor dizajna, materijala, boja i detalja je nepregledan jer se industrija satova prilagođava modnim trendovima. Za svaku priliku i stil oblačenja, za svaku osobu, jednostavno postoji savršen sat, jer dva ista sata nikada neće izgledati identično na različitim osobama. Vi mu dajete bezvremenost, bez obzira na vreme.

Pametni satovi

Sve više je poslovih ljudi, pa i sportista, koji umesto klasičnih satova nose pametne uređaje na ruci. Smartwatch je kompjuterizovani ručni sat koji je ujedno i kamera, GPS navigacija, mobilni telefon, radio barometar, kompas… Mišljenja su oprečna, od toga da smartwach nije pravi sat, do toga da je ručne satove pregazilo vreme. Međutim, modni dizajneri su uvereni da klasični sat na muškoj ili ženskoj ruci nikada neće izaći iz mode.

Kako odabrati pravi sat?

Ima žena koje godinama ostaju verne jednom satu bilo da je to komad nakita iz porodičnog nasledstva, draga uspomena ili promišljeno dobro uložen novac. Ima i onih koje vole da eksperimentišu, prate modne novitete i satove menjaju u zavisnosti od prilike. Za posao je to obično klasičan sat sa kožnim kaišićima, ili manji sat geometrijskog oblika sa elegantnom narukvicom. Stajling za šetnju, rekreaciju, piknik ili bioskop upotpuniće plastični satovi neonskih ili pastelnih boja, ali i predimenzionirani pametni satovi. Za posebne prilike i večernje izlaske stilisti predlažu svetlucave satove ukrašene cirkonima. Mogu biti i srebrni, zlatni ili u bakarnom tonu, upečatljivog dizajna, ali u tom slučaju garderoba mora biti svedena. Najpopularnije ženske satove za sve stilske i modne kombinacije dizajnirao je Michael Kors, ali klasiku za sva vremena potpisuju Rolex ili TAG Heuer. U trendu su i gumeni satovi Prade i Swatcha. Međutim, nemojte se opterećivati preskupim modnim markama koje ne možete priuštiti jer na našem tržištu ima mnogih brendova koji im mogu parirati cenama, kvalitetom, dizajnom i modelima. I ne zaboravite, sat možete kombinovati sa narukvicama i nakitom, pa čak i nositi dva odjednom, ali ako imate luksuzni sat, nosite ga bez ikakvih dodataka jer će on biti dovoljan ukras.