Nezamenjivi deo elegancije

 

 

Iako smo skloni da verujemo kako su izum novog doba, pantalone su deo ljudske garderobe već hiljadama godina.

 

Autor: Milica Đokić

 

Praktične, elegantne, jednom reči – nezamenjive! Pantalone su sastavni deo muške i ženske garderobe i, jednostavno, nije moguće zamisliti neki drugi komad odeće koji je toliko univerzalno primenjiv. Viđamo ih na revijama visoke mode, prestižnim prijemima i svečanim banketima podjednako kao i na ulici, u fabrikama, na poljima. Mogu imati različite krojeve, od onih pripijenih uz liniju tela do onih koje se vrećasto spuštaju od struka, ostavljajući nas u nedoumici da li je to možda ipak suknja.

 

Početak nošenja pantalona

Najstarije sačuvane pantalone bile su izrađene od vune i otkrivene su prilikom arheoloških istraživanja u Turpanu u zapadnom delu Kine. Pretpostavlja se da su napravljene pre nešto više od tri hiljade godina i da su bile namenjene jahačima. Postoji visok stepen verovatnoće da su prvi korisnici pantalona bili ratnici jahači. Pantalone su im davale dodatnu pokretljivost dok su na konjskim leđima i to je često mogao da bude presudan faktor za pobedu nad suparnikom obučenim u ogrtač ili nešto slično.

Neki naučnici veruju da su ljudi izrađivali pantalone već u kasnom paleolitu, što je period koji nas vraća još par desetina hiljada godina u istoriju. Međutim, ne postoje sačuvani primerci ovih pantalona, jedino što ide u prilog ovim tvrdnjama jesu figure iz tog doba pronađene u Sibiru. Ovi artefakti prikazuju ljude koji su najverovatnije obučeni u prve pantalone u istoriji, što onog koji ih je izradio svrstava u prve modne kreatore u univerzumu.

 

Grci, Rimljani i varvari

Skiti, Sarmati i ostali stari nomadski narodi pristizali su sa istoka i susretali se sa helenskom civilizacijom odeveni u pantalone. Grci su imali svoj način odevanja i sa podsmehom su govorili o pantalonama koje su nosili Persijanci, nazivajući ih džakovima. Stari Rimljani su smatrali sebe naslednicima grčke civilizacije i stoga, nošenje pantalona prepustili su varvarima. Međutim, kako se Rimska imperija širila dalje od toplih mediteranskih obala, postajalo im je jasno da pantalone mogu da budu veoma korisne, naročito zimi. Vremenom su počeli da ih izrađuju od lana, pamuka, vune, kože ili svile, u zavisnosti od imovinskog statusa vlasnika.

 

Srednji vek, različite dužine

Stare imperije su se raspadale, ali moda nošenja pantalona je opstala. Veruje se da ih je nosio i Karlo Veliki, iako se u zvaničnim prilikama pojavljivao odeven po ugledu na rimske vladare, pretendujući da na taj način pokaže kontinuitet carstva. Na vizantijskom dvoru su ispod tunika nošene široke pantalone, a pantalone su bile i deo odeće germanskih plemena. Negde oko VIII veka počela je moda nošenja dva para pantalona, jednih preko drugih. Vremenom su ove gornje postajale kraće, sve do iznad kolena. Donji par je takođe menjao dužinu dok na kraju nije prerastao u ono što danas nazivamo donjim vešom. Istovremeno je razvijana i ideja nošenja uskih navlaka koje su pokrivale deo nogu ispod kolena i bile prikačene za gornje pantalone (današnje čarape su potomak ovog dela odeće). Visoki društveni slojevi su prednjačili u razradi novih modnih kombinacija, što je često vodilo u nepraktična i skoro groteskna rešenja. Za to vreme je običan narod najčešće nosio udobne široke pantalone koje im nisu smetale u obavljanju svakodnevnih poslova.

 

Koraci ka modernom dobu

Ruski car Petar Veliki je 1701. godine u okviru modernizacije svoje zemlje izdao naredbu da svi muškarci moraju da nose pantalone. Izbijanje Francuske revolucije donelo je potrebu za raskidanjem sa starim običajima, pa su revolucionari odbacili dotadašnje modne stilove i počeli da nose pantalone čija je dužina bila do članaka. Sama reč pantalone je pozajmljena iz italijanske Komedije del arte, gde je jedan od glavnih junaka nosio ovaj komad odeće, a i zvao se Pantalone.

Popularnosti pantalona doprineli su i mornari, koji su usled porasta pomorske trgovine posećivali sve udaljenije luke. Oni su zaslužni i za prve džins pantalone, koje su ipak pravi procvat doživele u XIX veku u SAD. Sve ovo je vodilo ka definisanju kroja pantalona kakve danas poznajemo. Modni diktati ponekad utiču na širinu ili dužinu nogavica, visinu pojasa, materijale od kojih se pantalone šiju, ali u suštini, to je još uvek onaj komad odeće koji je opstajao hiljadama godina.

 

Žene i pantalone

Kada smo govorili o prvim pantalonama u istoriji, nismo napomenuli da su ih u to doba nosili i muškarci i žene. Ta tradicija se nekako prekinula i ženama je bilo potrebno mnogo truda da povrate svoje pravo na nošenje pantalona. Druga polovina XIX veka obeležena je počecima pokreta za veća prava žena i jednakost sa muškarcima, a oslobađanje od nepraktičnih viškova tkanine bilo je sastavni deo te borbe.

Pol Puare je bio jedan od utemeljivača modne industrije u XX veku. Njegove harem pantalone iz 1913. godine bile su namenjene ženama i veoma brzo su naišle na široko prihvatanje. U SAD je već bilo popularno nošenje takozvanih blumers pantalona, a popularnost novih sportova, uključujući biciklizam, jednostavno, nametala je potrebu za ženskim pantalonama. Holivudske ikone Marlen Ditrih i Ketrin Hepbern tokom tridesetih godina prošlog veka često su pozirale fotografima odevene u pantalone. Ipak, tek su šezdesete godine prošlog veka donele taj veliki talas slobodnog nošenja ženskih pantalona.

Kako je vreme prolazilo, sve češće su širom sveta ukidani besmisleni zakoni i pravila koja ženama zabranjuju nošenje pantalona. Najsvežiji primer je jedna čuvena avio-kompanija koja je tek od ove godine dozvolila ženskom osoblju da nosi pantalone u okviru kompanijske letačke uniforme.

 

Šta kažu kreatori za ovu jesen?

Dok muškarci neće pogrešiti dokle god se drže klasičnih krojeva i odela za poslovne sastanke, kod žena je situacija daleko složenija. Zvonasti kroj nogavica je ipak još uvek u trendu, tako da bi trebalo da imate ovakve pantalone u svom garderoberu. Što se dezena tiče, možete izabrati klasičan izgled sivog odela sa tankim prugicama, karirani dezeni su takođe aktuelni, a pruge i animal print još uvek imaju svoje verne fanove. Poput male crne haljine, jedan par crnih pantalona vam može priskočiti u pomoć kada niste sigurni šta da obučete. Pantalone na peglu svojom definisanom linijom daju određenu dozu dodatne elegancije vašem izgledu. Možete se odlučiti i za dužinu pantalona do pola lista, u kombinaciji sa visokim čizmama, a kreatori su predstavljali i kombinacije u kojima se haljine koje sežu do kolena nose preko pantalona ili farmerki. U svakom slučaju, osnovna ideja nošenja pantalona jeste udobnost, nemojte to zaboraviti.